Tijdens ons afgelopen webinar deelden we 5 eenvoudige tips die je vandaag nog kan toepassen om je websitebezoekers te overtuigen.

We lijsten hier onze 5 tips nog even kort op:

Voeg sociaal bewijs toe

De beste reclame? Dat is nog steeds mond-tot-mondreclame! In tegenstelling tot wat je zou denken is je website de perfecte plek voor zo’n reclame.

Maar hoe pak je dat aan? Met social proof of sociaal bewijs. Sociaal bewijs is een overtuigingsprincipe dat stelt dat mensen eerder geneigd zijn dingen te doen die andere mensen ook doen. Wanneer we merken dat anderen een bepaalde keuze maken, zijn we zelf meer geneigd om deze keuze te volgen.

Er zijn veel manieren om dit toe te passen, maar enkele voorbeelden hiervan zijn secties met de titel ‘Best verkocht’ of ‘Anderen bekeken ook’.

Denk nu even aan je eigen website. Wat zoeken bezoekers op je website? Welke informatie is doorslaggevend om hen te overtuigen? Welke elementen bevestigen dat ze de juiste keuze maken door bij jou te kopen?

Een andere manier om met sociaal bewijs aan de slag te gaan, is het tonen van klantenlogo’s. Een logo is iets herkenbaars waarmee je onmiddellijk je autoriteit kan tonen aan je websitebezoekers.

Onze tip: zet de logo’s van je klanten in kleur en niet in zwart-wit om de herkenbaarheid nog sterker uit te spelen. Die herkenbaarheid is namelijk erg belangrijk en primeert op de look & feel van je website!

Hoe concreter je je sociaal bewijs kan maken, hoe beter. Dit kan gaan van een concreet cijfer (vb. 60% van onze klanten kiest voor…) tot een passende foto. In een ideale situatie kan je beiden combineren, zodat de overtuigingskracht het grootst is.

Onze tip: vermijd stockbeelden. Kies een foto, liefst binnen je branding (kleuren, uniform…), waarin je doelpubliek zich kan herkennen. Hoe meer je websitegebruiker zich kan identificeren met je foto’s, hoe sneller hij/zij geneigd zal zijn om over te gaan tot actie. Dit principe uit de psychologie noemen we ‘similariteit’.

 

Publiceer de ideale getuigenis

In het eerste deel van deze samenvatting spraken we over mond-tot-mond reclame, en over hoe het nog steeds de beste reclame is. Getuigenissen zijn dan ook een uitstekende manier om dit uit te spelen op jouw website.

Maar hierin schuilt ook een gevaar: iedereen kan bij wijze van spreken een getuigenis uit z’n duim zuigen. Mag dat wel?

Wij raden dit af! Om te beginnen is het niet echt ethisch. Maar daarnaast riskeer je ook dat je websitebezoeker dit door heeft. Klanten zijn zeer kritisch over reviews en getuigenissen. Geen reden dus om ze zelf te fabriceren!

Wil je een perfecte getuigenis publiceren? Zorg dan dat je zeker deze 5 onderdelen verzamelt:

  • Tekst
  • Naam
  • Functietitel
  • Bedrijf
  • Foto (similariteit)

Onze tip: wanneer je merkt dat het moeilijk is om een foto te bemachtigen van je klant, kan je voorstellen om hun LinkedIn-foto te gebruiken. Doe dit enkel na toestemming!

Wil je liever geen ‘statische’ getuigenis met foto en tekst? Probeer dan een testimonial video! Uit onderzoek blijkt dat dit de sterkste overtuigingskracht heeft. Logisch, gezien je de woorden letterlijk uit iemands mond ziet komen. Dit komt een stuk geloofwaardiger over.

Waar moet je op letten als je een testimonial video opneemt met je klant?

  • Hou het kort en to the point. Een video van 15 à 30 seconden is vaak al lang genoeg.
  • Zorg voor ondertitels. Online video’s worden meestal zonder geluid bekeken, zeker op mobile.
  • Een video met lagere productiekwaliteit geeft een authentiekere indruk aan je publiek én heeft een hogere overtuigingskracht. Het hoeft dus geen high-end productie te zijn.

 

Maak het niet te moeilijk

Waarom iets moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan?

Flashy websites zien er misschien wel leuk uit, maar vragen ook veel capaciteit van onze hersenen. Energie die ze beter zouden gebruiken om de informatie op onze website te verwerken.

Zorg er dus voor dat je website simpel en logisch in elkaar zit. De handigheid van je website primeert boven een leuke look & feel!

Daarnaast zijn mensen als het ware geconditioneerd om bepaalde zaken op vaste locaties terug te vinden. Zo verwacht je dat het logo in de linkerbovenhoek je terugbrengt naar de homepage of een menu. Zorg ervoor dat je niet zondigt tegen deze best practices!

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is vragen moeilijk uit te voeren taken een veel hogere motivatie dan gemakkelijk uit te voeren taken. En hoe hoger de motivatievereiste, hoe kleiner de kans dat je de taak ook daadwerkelijk zal uitvoeren.

Maar hoe kan je mensen overtuigen om ook moeilijkere taken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het boeken van een hotel?

Een optie is het gebruik van microcopy. Dit is een klein stukje tekst, vaak een korte zin of enkele woorden lang, die je bij een knop of call-to-action kan plaatsen om in te spelen op de twijfels van je publiek.

Het gebruik van microcopy zorgt ervoor dat je hersenen geen energie meer moeten steken in uitzoeken wat de gevolgen zijn van op de knop te klikken.

 

Maak het zo persoonlijk mogelijk

Een persoonlijke touch kan doorslaggevend zijn om over te gaan tot bijvoorbeeld een aankoop. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wel, mensen gaan altijd op zoek naar gezichten. Dankzij het psychologisch mechanisme van ‘similariteit’ herkent de klant zich misschien in de medewerker die het merk verpersoonlijkt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller contact zullen opnemen bij merken of bedrijven die bijvoorbeeld een foto van een medewerker op hun website hebben. Dat is op zich niet zo vreemd. Wie wordt er nu niet liever persoonlijk geholpen dan een half uur lang aan een bandje te hangen?

Dit is wel een serieuze uitdaging voor bedrijven of merken die niet door een fysiek persoon vertegenwoordigd worden. Maar we dagen je uit om het toch te proberen! Op je contactpagina kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een foto van een medewerker, bij voorkeur in uniform binnen de branding van je bedrijf of merk. ‘Hoe concreter, hoe beter’ is hier van toepassing. Zo kan je bijvoorbeeld ook de volledige naam van de persoon toevoegen aan de foto, of zijn/haar functie.

 

Zorg dat je belangrijkste call-to-action het meest opvalt

Wanneer je op je website 10 verschillende call-to-actions hebt, en die allemaal een andere kleur, tekst of vorm hebben, loop je het risico dat je hersenen je belangrijkste boodschap niet kunnen onderscheiden. Onze hersenen zoeken namelijk juist naar herkenbaarheid. Wanneer mensen je belangrijkste boodschap of knop niet herkennen, verbruiken je hersenen meer energie. We weten dat taken die meer energie vergen, een kleinere kans hebben om daadwerkelijk uitgevoerd te worden.

Onze tip: verdeel je call-to-actions in maximaal 2 categorieën en zorg dat ze er visueel anders uitzien. Neem bijvoorbeeld een hoofdcategorie A voor de belangrijkste actie en een subcategorie B, elk met een eigen kleur of grootte.

Zorg er daarnaast ook voor dat beide categorieën zich duidelijk onderscheiden van de rest van je website. In onderstaand voorbeeld zien we bijvoorbeeld dat de rode call-to-action tot 312% meer kliks oplevert dan de ‘ontdek meer’ knop, juist omdat het zich duidelijk onderscheidt.

Deze 5 tips vormen nog maar het tipje van de ijsberg wanneer het aankomt op psychologische tips om jouw website te optimaliseren.

Snak je naar meer informatie? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol andere interessante inzichten!