Voor de volgers van het eerste uur is het ondertussen wel duidelijk dat wij ons graag laten inspireren door psychologische inzichten. Na het lezen van een interessant stuk over de ‘lucky sperm club’ willen wij het even hebben over de evolutiepsychologie. Evolutionaire psychologen zoeken naar de oorsprong van menselijk gedrag. Deze stroming is vanzelfsprekend darwinistisch geïnspireerd. Door hierover verschillende boeken en onderzoeken te lezen, verzamelden wij veel handige inzichten die wij toepassen op onze diensten rond personal branding en sociale media.

politieke dynastie BushErfelijkheid, DNA en genetica komen vaak aan bod binnen de evolutiepsychologie. De ‘lucky sperm club’ is een begrip van Michael Bloomberg, miljardair en ex-burgemeester van New York. Hij ergerde zich vaak aan iets wat in vrijwel alle landen bestaat: erfelijke aristocratie. In Amerika heb je politieke dynastieën zoals de families Kennedy en Bush. Ook in België zijn er genoeg voorbeelden: Tobback, Van Rompuy, De Croo, Van Den Bossche, De Gucht, Eyskens, …

Econoom Seth Stephens-Davidowitz stelde vast dat de kans dat je als zoon van een president ook president wordt 1,4 miljoen maal groter is dan de gemiddelde kans om president te worden in Amerika. Zonen van senatoren hadden zo 8500 maal meer kans dan het gemiddelde. Dit bleek ook te gelden voor filmprijzen als de Oscars of het bedrijfsleven. Zo heeft iemand 1895 keer meer kans om een bekende CEO te worden als zijn vader dat ook was. Toch wel frappante cijfers!

Verklaring

Natuurlijk spelen de genen hierin een belangrijke rol. Zo stemmen mensen sneller op grote (lengte) personen. Als de ouders groot zijn, dan is er een grote kans dat de zonen of dochters ook een bepaalde lengte hebben. Dat mensen stemmen op lange mensen is iets dat afstamt uit onze oertijd. Ik leg het hele verhaal uit tijdens mijn presentaties over personal branding voor politici. Ook familierelaties, ervaringen en netwerk met de heersende klasse helpen. Rijkdom speelt ook een erg grote rol. Deze kinderen krijgen namelijk veel meer kansen en worden door het traject dat ze volgen klaargestoomd om binnen de elites actief te zijn.

Boris-Johnson
Boris Johnson

Het is eigenlijk een vicieuze cirkel. Tegenwoordig begint het traject al op de betere crèches, kleuterscholen en lagere scholen in de betere wijken. Het wordt echt zichtbaar op de betere middelbare scholen en kostscholen die de leerlingen klaarstomen voor de allerbeste instellingen van hoger onderwijs in het land. Desnoods met dure huiswerkklassen en bijlessen, net zo veel en zo lang als nodig is. Binnen de betere universiteiten volgen die studenten dan ook weer de meeste prestigieuze studierichtingen zoals rechten. Ze schrijven zich in bij de traditionele studentenclubs en bekleden de meest prestigieuze functies daarbinnen. De netwerken van afgestudeerden geven hun toegang tot de betere stageplaatsen en de betere uitgangsposities. En zo gaat het maar verder…

Als dit je interesseert moet je zeker eens de biografie lezen van Boris Johnson, de ex-burgemeester van Londen. Er bestaat vandaag waarschijnlijk geen beter voorbeeld.

Zoals wel vaker binnen de evolutiepyschologie zijn de inzichten niet altijd even bemoedigend. Dat iedereen evenveel kansen krijgt is een mooie gedachte, maar is binnen de evolutiepsychologie eerder iets utopisch.

Bron: Ginneken, J. v. (2015). Het profiel van de leider. Amsterdam: Business Contact.