Online communicatie tussen N-VA en Open VLD

We starten de podcast omtrent de politieke clash tussen Open VLD en N-VA. In februari postten beide partijen animatievideo’s op sociale media om elkaar persoonlijk aan te vallen. Gwendolyn Rutten kwam naar de studio van Terzake om een afscheidsinterview te geven in verband met het einde van haar voorzitterschap. Daarbij heeft N-VA gebruik gemaakt om een animatievideo te posten over mevrouw Rutten. In deze video sprak ze zichzelf tegen over het confederalisme, wat een gevoelig onderwerp is voor N-VA. Er werd haar verweten dat ze hypocriet was omdat ze nu contra is en vroeger pro.

Meestal gaan politieke partijen niet hard in tegenaanval wanneer zoiets gebeurt. Deze keer was het anders. Open VLD liet het hier niet bij en postte onmiddellijk een video terug waarbij ze het verschil toonden tussen woorden en daden van N-VA. Ook wat slogans en krantenkoppen van vroeger zijn te zien.

Het ontaarde dus in een videorel op sociale media. Dat eerste filmpje van N-VA werd ook op andere pagina’s van de partij gepost met als gevolg dat dit massaal werd gedeeld. Zo’n 300.000 mensen bekeken het filmpje. De aflevering van Terzake zelf werd door 176.000 mensen bekeken. Vanuit marketingstandpunt bekeken, is dit niet rampzalig. Integendeel.

Well played!

Hierover werd Reinout geïnterviewd door VRT: “Veel toeschouwers kijken het met lede ogen aan. Het schijnbaar kinderachtige steekspel lijkt voor velen tijdsverspilling, sommigen beweren dat het de afkeer tegen politiek enkel doet toenemen. Op sociale media klinkt dat het een dieptepunt in de onderhandelingen is. Maar eigenlijk is de ruzie allesbehalve nadelig voor de twee partijen in kwestie. Hoe cynisch het ook is, als politieke marketeer kan je enkel zeggen: well played”, vertelde hij. De politieke partijen hebben zichzelf dus net slim in de kijker gezet. Op korte termijn, is het geen drama. Het zou enkel effecten hebben op lange termijn. Als beide partijen het meerdere malen zouden herhalen, dan kunnen ze het politieke vertrouwen schaden.

Wie de politieke partijen nu vooral willen targeten, is hun eigen achterban. De mensen die helemaal niet overtuigd zijn om op hen te stemmen of zij die twijfelen, gaan ze toch niet kunnen overtuigen want het is nog te veraf van (mogelijke) verkiezingen. Daarom gaan politieke partijen hun eigen achterban stimuleren. Dat is wat ze nu hebben gedaan. Ze hebben ook de achterban van de andere partij aangevallen. Dat is een voordeel, want de verschillende clans die tegen elkaar zijn, beginnen nu samen te werken. Wanneer je eigen leider wordt aangevallen door een rivaliserend sociale groep, word je gestimuleerd om sterker samen te hangen. De beide aanvallen van N-VA en Open VLD zijn mooi meegenomen omdat de achterbannen sterker aan elkaar zullen hangen. Ze zullen elk de video’s van de eigen partij delen en dat is een win-winsituatie voor de politieke partijen.

Aandacht trekken

Zoals Reinout schreef in zijn boek ‘Het Nieuwe Campagne voeren’ is er in de politiek een permanente campagne bezig. Hij zegt altijd: “Een goede (online) politieke campagne start gisteren.” Vanuit de marketing gezien is het belangrijk dat je permanent communiceert en overtuigt. Mensen moeten over je spreken (AIDA-principe & Monroe’s motivated sequence). Het start altijd met de aandacht te trekken. Het is nu eenmaal zo dat men meer aandacht heeft voor berichten zoals videoclashes. Als politicus kan je dus actueel blijven door fors te communiceren. Dat is wel niet altijd een succesformule. Sociale media moet je dus de hele tijd onderhouden, maar over de stijl kun je discussiëren.

Terwijl de N-VA en PS aan de onderhandelingstafel vergaderden, zaten de meeste partijen niet stil. Wie die advertentiebibliotheek van Facebook in de gaten houdt, ziet bijvoorbeeld dat de pagina van Conner Rousseau (SP.A) al een paar maanden meer investeert in advertenties dan de partijpagina van SP.A. Zo wordt hij snel in de markt gezet als nieuw boegbeeld van de partij. Bij N-VA stegen de maandelijkse uitgaven op Facebook opmerkelijk. Sinds de verkiezingen pompt ook de PVDA grote bedragen in haar online campagnes”, vult Reinout aan bij VRT.

Politiek campagne voeren

Als we de Verenigde Staten vergelijken met België, zien we dat België toch een andere aanpak heeft en wat achterop loopt op vlak van campagne voeren. Zeker nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de gang zijn en de cijfers bekend raken over hoeveel geld er wordt gespendeerd aan campagne voeren, dan is dat gigantisch veel. Die cijfers kun je niet vergelijken met de Vlaamse. Op één week wordt door één Amerikaanse kandidaat meer uitgegeven dan door alle Vlaamse partijen samen de afgelopen jaren. Men kan dus stellen dat de Vlaamse campagnes minder intensief verlopen dan de Amerikaanse, zowel in het permanent campagne voeren als in tijden van de verkiezingen.

De volgende aflevering zal uitgebreider gaan over de Amerikaanse verkiezingen en meer bepaald over de tools die worden ingezet.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!