Je verwacht het niet, maar we kunnen heel wat leren over marketing door een aantal historische figuren te bestuderen. Veel principes die deze succesvolle personen toepasten zijn nog steeds relevant. Eén van die belangrijke figuren is Aristoteles; iemand die veel genoemd wordt als het gaat om retorica en overtuigen.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Aristoteles’ drie pijlers van overtuigen

In Retorica, een boek dat Aristoteles in de vierde eeuw
voor Christus schreef, stelt hij dat er drie elementen belangrijk zijn in het
overtuigen van anderen:

  • Logos
  • Pathos
  • Ethos

Deze drie categorieën van overtuiging zijn oud maar niet gedateerd. Ze kunnen ook voor hedendaagse marketeers nuttig zijn om klanten te overtuigen.

Logos in het digitale tijdperk

Het woord logica is afgeleid van logos; het betekent dus dat je mensen overtuigt door middel van logica. Je maakt klanten duidelijk dat het logisch is om voor jouw product te kiezen en niet voor dat van de concurrentie. Dat doe je bijvoorbeeld door een goede productbeschrijving op je website.

Gouden tip: focus op het eindresultaat en niet op de weg ernaartoe.

Veel bedrijven pakken uit met de features van hun dienst of product, maar eigenlijk is dit vaak maar bijzaak. Mensen willen betalen voor oplossingen. Het is dan ook dit dat je moet uitspelen.

Simpel gezegd: je verkoopt het tropisch eiland en niet de vliegrit naar het eiland.

Pathos en storytelling

Eens je mensen duidelijk kan maken waarom ze voor je product moeten kiezen, kun je pathos toepassen. Pathos speelt in op de emoties. Door de voordelen van je product te verpakken in verhalen kun je connectie maken met je publiek. Je moet ervoor zorgen dat mensen iets voelen. 

Daarom is het aangeraden om in te zetten op storytelling, om zo een menselijk karakter aan je product te geven. Storytelling maakt het logos-gedeelte ook makkelijker te verwerken in onze hersenen. Hoe makkelijker te verwerken in de hersenen, hoe meer kans op verkoop.

Ethos en personal branding

Ethos gaat over ethiek en credibiliteit. Het gaat uit van het principe dat je niemand kan overtuigen als je bij die ontvanger niet geloofwaardig overkomt. Je moet ervoor zorgen dat je een geloofwaardige reputatie hebt. Dat principe komt uit de vierde eeuw voor Christus maar is nog steeds relevant. Zonder geloofwaardigheid is het zeer moeilijk om je product aan de man te brengen. Zet dus in op personal branding, het zal je product enkel maar ten goede komen.

Sociale media zijn oorspronkelijk ontstaan om mensen te connecteren met mensen. Het is dan ook logisch dat personal branding zeer goed werkt op deze kanalen. Aristoteles toonde al aan dat het goed is voor je credibiliteit, maar ook Mark Zuckerburg raadt het je aan. Facebook kondigde namelijk aan dat ze minder paginaberichten zullen tonen en opnieuw meer berichten van vrienden waar je een goede connectie mee hebt. En dat is nu eenmaal eenvoudiger met een profiel (personal brand) dan met een pagina.

Deze drie concepten combineren met de digitale mogelijkheden van vandaag zal je geen windeieren leggen.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!