Nergens in Europa geven politici en politieke partijen zoveel uit als in België. Uit cijfers van Adlens blijkt dat ons land koploper is op het vlak van advertentiebudget bij politieke partijen. Alle partijen samen gaven zelfs 1 miljoen euro meer uit dan in 2022. De helft van deze uitgaven komen van Vlaams Belang en N-VA. Het adverteren van berichten op Facebook en Instagram is een trend die de laatste jaren alleen maar aan kracht wint. Door de steeds stijgende uitgaven zijn er steeds meer stemmen die pleiten voor een verbod op politieke advertenties op sociale media. Dit is volgens politieke marketingexpert Reinout Van Zandycke geen goed idee. Het zou politieke partijen, en onze democratie in zijn geheel, te kwetsbaar maken.

Uitgaven van partijen en politici op sociale media

Op kop van het klassement staat Vlaams Belang met een uitgave van maar liefst 1,7 miljoen euro. Het gaat maar nipt N-VA voor dat slechts 8.000 euro minder uitgaf. PVDA vervolledigt de top 3 met een uitgave van 637.000 euro. In Vlaanderen geeft Groen het minste uit. Zij gaven in 2023 “slechts” 249.774 euro uit aan sociale media-advertenties. Als we kijken naar de persoonlijke pagina’s zien we dat Tom Van Grieken, Raoul Hedebouw en Bart De Wever de top drie vormen. De voorzitter van Vlaams Belang gaf in 2023 266.172 euro uit aan Meta advertenties. Dit is ongeveer 15.000 euro meer dan het bedrag dat de partij Groen uitgaf voor hun partijpagina.

Wil je meer te weten komen over de uitgaven van politieke partijen? Bekijk dan zeker ook onze blogpost rond de uitgaven van politieke partijen op sociale media.

Wat zijn politieke advertenties?

Politieke advertenties blijven aan populariteit winnen. Ze zijn op korte tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste vormen van campagne voeren. Enkele jaren geleden zagen we eerder sporadisch eens een kleine politieke campagne voorbijkomen op sociale media. Anno 2024 swingen de budgetten voor online adverteren echter de pan uit. Maar wat houdt adverteren op Facebook en Instagram nu precies in?

Kort samengevat wil het zeggen dat politici en politieke partijen betalen om hun Facebook- en Instagramberichten te boosten. Op die manier bereiken ze veel meer mensen doordat het Meta algoritme deze berichten zal pushen.  Hierbij maakt men vaak gebruik van zogenaamde ‘dark ads’. Dit zijn advertenties die je enkel te zien krijgt wanneer je binnen de beoogde doelgroep valt.

Een goede regelgeving rond politieke advertenties

Deze wedloop om steeds meer mensen te bereiken en de daarbijhorende budgetten vragen om een duidelijke regelgeving. Volgens politiek marketingexpert Reinout Van Zandycke is een verbod op politieke advertenties niet de oplossing. Een verbod zou er alleen maar voor zorgen dat je je als politieke organisatie en democratie kwetsbaar opstelt. Als andere organisaties het wel doen is het namelijk moeilijk om vanuit je politieke partij hier wederwoord op te bieden. Hij pleit eerder voor een beperking en vereenvoudiging van advertenties. Zo stelt hij voor om een budgettair plafond vast te leggen van maximum 400.000 euro. Rekening houdend met de budgetten van alle politieke partijen en het bedrag dat ze vandaag de dag spenderen, lijkt deze grens haalbaar voor alle partijen. De bovengrens van 400.000 euro is uiteraard nog steeds heel veel en zou je zelfs nog kunnen verlagen naar 300.000 euro. Het vastleggen van een plafond zorgt voor een gelijk speelveld waarbij alle partijen met gelijke middelen kunnen strijden. Het zal er tevens voor zorgen dat partijen beter zullen nadenken over welke boodschappen ze willen adverteren.