Deze week halen we onze tip uit de gedragseconomie, ook wel nudging genoemd. Grote bedrijven, zoals Netflix en Spotify, maken vaak gebruik van deze aanpak. De methode is gebaseerd op het endowment-effect, ook wel schenkingseffect genoemd.

Dit effect houdt in dat je graag wil houden wat je hebt. We waarderen iets meer eens we het bezitten. Want dan willen we het niet meer kwijt. Dat is ook de verklaring achter de vele gratis proefperiodes die we krijgen. Eens we van de service hebben genoten, zullen we deze service niet meer willen afstaan en gaan we vaak over tot de betalende versie.

Een nieuw product lanceren als marketeer

Hierbij speelt ook de ‘status-quo’-denkfout een grote rol. We willen als mens dat dingen blijven zoals ze zijn. Dus eens we een nieuw product hebben, willen we dat niet snel weer opgeven en doen we er alles aan om het product te behouden.

Als onderneming kan je dit op verschillende manieren toepassen: gratis proefperiodes, gratis staaltjes en er zijn nog zoveel andere opties! Denk eens na als marketeer of onderneming hoe je dit effect kan uitspelen op jouw producten, op jouw markt.

Heb je hier nog meer vragen bij? Aarzel dan zeker niet en contacteer ons!