In de voedingssector wordt er vaak gebruik gemaakt van nudges. Mensen krijgen op die manier een duwtje in de rug om gezonder te eten. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen.

Vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Je zult het misschien al eens opgemerkt hebben, je neemt in een restaurant de menukaart vast en je ziet naast elk gerecht het aantal calorieën staan. Dit is een eenvoudig toe te passen nudge die mensen ertoe aanzet om gezondere gerechten te kiezen. Deze nudge wint aan populariteit en wordt vooral gebruikt door internationale voedselketens.

Starbucks is één van die grote ketens die calorieën op de menukaart weergeeft. Uit onderzoek blijkt dat na de invoering van deze menukaarten er minder calorieën werden besteld. De afname was eerder klein en had vooral te maken met keuzes omtrent voedsel, niet om de koffies. Dit toont aan dat er nog steeds een grote groep mensen is waarvan de keuze niet afhangt van het aantal calorieën, maar dat de nudge toch sommige mensen kan aanzetten om gezonder te eten.

Ook in schoolcafetaria’s is er al vaak geprobeerd om jongeren gezonder te doen eten. Er zijn drie verschillende soorten nudges waarvan het bewezen is dat ze werken.

Nudging via informatieverspreiding

De eerste soort is nudging via informatieverspreiding. Dit kan door op de menukaart het aantal calorieën weer te geven zoals bij Starbucks, maar ook door met kleuren te werken. De ongezonde voeding krijgt op de kaart een rode kleur, neutrale voeding oranje en gezonde voeding een groene kleur. Op die manier kunnen jongeren snel een keuze maken op basis van kleuren.

Een ander voorbeeld is de nutri-score. Deze beoordelingsschaal werd ingevoerd door voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Het is een label met zes letters met bijhorende kleuren. Een groen product met een A-score is erg gezond, een donkerrood product met de letter E kan je beter vermijden. De scores zijn berekend met een algoritme die met verschillende factoren rekening houdt, zoals calorieën, suikergehalte en de hoeveelheid verzadigde vetzuren. Deze beoordelingsschaal zorgt ervoor dat gezond eten makkelijker wordt.

Liever een podcast dan verder lezen?

Nudgen op basis van vereenvoudiging

De tweede soort is nudging op basis van vereenvoudging ofwel processing fluency. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat mensen minder moeite doen om gezonde voeding te kiezen. Je moet hierdoor de actie om gezond voedsel aan te kopen zo eenvoudig mogelijk maken. Dat kan door groenten en fruit in een winkel, kantine of op kantoor op aantrekkelijk uitziende plaatsen te leggen, waar mensen ze gemakkelijk kunnen vastnemen.

Hoe makkelijker iets is om mee te nemen, hoe vaker dat zal gedaan worden. Als je een bepaald soort voedsel wilt verkopen, leg je deze het best op een aantrekkelijke plaats. Denk maar aan de verschillende versnaperingen aan de kassa. Deze liggen op een makkelijk grijpbare plaats terwijl je aan het wachten bent. Je krijgt daardoor vaak de impuls om een snack mee te nemen.

Een andere methode is om de naam van gezond voedsel te veranderen. Zo krijgt selder de meer tot verbeelding sprekende naam selderzwaarden. Daarnaast kunnen er ook kleine kaartjes staan met vragen zoals: ‘Welke groente eet jij vandaag?’ Dit stimuleert jongeren om een gezonde keuze te maken. Dit wordt ook wel eens priming genoemd.

Agressieve nudges om gezonder te leven

De derde optie is een agressievere nudge, waarbij men actiegericht het aanbod verandert. Zo dwingt men mensen om gezondere keuzes te maken. Door porties kleiner te maken zullen er minder calorieën gegeten worden, omdat het moeite vergt om een tweede bord te halen.

De beste nudges om de gezondheid te verbeteren?

Uit onderzoek van Cadaroi en Chandon [1] blijkt dat deze drie soorten nudges kunnen zorgen voor een calorieafname. Bij alle technieken heeft de nudge tot gevolg dat er dagelijks gemiddeld 124 calorieën minder ingenomen worden. Op het eerste zicht lijkt dat niet veel, maar na een periode van twaalf maanden kunnen die calorieën anders zorgen voor een gewichtstoename van zes kilogram.

De agressieve nudges zijn het succesvolst. Gemiddeld werden bij deze soort nudges dagelijks 200 calorieën minder ingenomen, vooral te danken aan de kleinere porties die ervoor zorgden dat studenten 360 kcal minder aten. De nudge die op vereenvoudiging steunt was met 120 kcal het minst succesvol, maar toch nog altijd de moeite om uit te proberen.

Meer sporten dankzij nudging

Naast gezond eten is ook meer sporten een veelvoorkomend voornemen. Verschillende fitnesscentra geven hun klanten bij een lidmaatschap een boek cadeau, ze kunnen dat boek enkel lezen in de fitness. Zo krijgen ze een duwtje in de rug om naar de fitness terug te keren. Je kunt dit ook op jezelf toepassen. Als je meer wil gaan joggen, kan je er een gewoonte van maken om naar een podcast te luisteren, of naar een audioboek. Je laat jezelf er enkel naar luisteren als je sport. Zo verlang je meer naar het sporten om het vervolg van het verhaal te kennen. Doelen bereiken is niet altijd even simpel, daarom is het goed om nudges toe te passen.

[1] Cadario, R. and Chandon, P. (2018), Which Healthy Eating Nudges Work Best? A Meta-Analysis of Field Experiments. Marketing Science, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3090829

Nog verdere vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!