Nudging in HR: 14 tips voor HR-managers

Nudging wordt tegenwoordig overal gebruikt en heeft zeker ook zijn nut op de werkvloer. Gedragswetenschappers onderzoeken wat werknemers motiveert om zo goed mogelijk te presteren en zich opperbest te voelen. Daarna proberen ze de bestaande omgeving via nudges aan te passen om optimale prestaties te bereiken en het welzijn van werknemers te bevorderen. Nudging kan toegepast worden op een ethische, duurzame en schaalbare manier. Het is één van de grootste onbenutte kansen in HR-management. In dit artikel geven we enkele succesvolle voorbeelden van nudging in de werkomgeving die HR-managers kunnen toepassen.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!


E-book Nudging

  1. Bonussen die werken
  2. Sociale normen
  3. Kleine beloningen
  4. Motiverende signalen
  5. Focus op één of twee zaken uit je HR-beleid
  6. Social proof
  7. Werknemer van de maand
  8. Keuze van de meeting
  9. Plaatsing van werknemers of departementen
  10. Gezonde voeding op zichtbare plaatsen
  11. Werkwijzen vereenvoudigen
  12. Maak printen moeilijker
  13. Blauw licht
  14. Handen wassen

Wist je dat we ook een podcastaflevering hebben over nudging in HR?
Beluister hieronder de aflevering met speciale gast Cedric Velghe, co-founder van The Vigor Unit.

1. Bonussen die werken

Bepaalde vormen van bonussen kunnen de motivatie van werknemers versterken. Wanneer werknemers een project willen opstarten, kunnen zij een voorstel formuleren om een deel van een ‘impact opportunity fund’ daarvoor te gebruiken. Dit fonds wordt gebruikt om mensen een kans te geven te werken aan projecten die ze echt willen doen.

Ook met kleinere bonussen die onmiddellijk gegeven worden, kan je werknemers motiveren. Als iemand zich bijvoorbeeld uitzonderlijk ingespannen heeft voor een project, kan de medewerker een (kleine) bonus krijgen. Deze bonus kan in twee delen opgesplitst worden. Eén deel gaat naar de medewerker die de bonus verdient en het ander deel kan hij/zij geven aan iemand of een groep mensen die ook bijdroegen aan het succes van het project.

Picture of happy people at work

Foto Credit: Envato

2. Sociale normen

Het opstellen van sociale normen zorgt ervoor dat je als medewerker én als leidinggevende weet wat er zal gebeuren als je samenzit. Sociale normen creëren tijdens een evaluatiegesprek vertrouwen dat de conversatie correct zal verlopen en dat ook de moeilijkere punten ter sprake zullen komen. Sociale normen nudgen werknemers om conversaties te hebben die anders maar al te gemakkelijk uitgesteld worden.

3. Kleine beloningen

Het moet niet altijd groots aangepakt worden, om resultaat te bekomen door het gebruik van nudging. Werknemers vullen bijvoorbeeld niet graag een timesheet in, maar het is wel een noodzakelijke activiteit. Je kan hen belonen met een kleine incentive als ze de timesheet tijdig invullen. Zo is er bijvoorbeeld een bedrijf dat werkt met koekjes als individuele beloning voor de ingevulde timesheets. Maar je kan ook collectieve doelen opstellen. Als een team de doelstellingen behaalt, kan je een gemeenschappelijke beloning geven. Organiseer bijvoorbeeld een ‘afterwork’ om de goede prestaties te vieren.

4. Motiverende signalen

Eenvoudige motiverende berichten die op de juiste manier worden overgebracht, kunnen een erg positieve impact hebben. Een studie die werd uitgevoerd met leerlingen (ouder dan 18 jaar) in het vervolgonderwijs, toonde het belang aan van motiverende sms-berichten. Er vielen 9% minder leerlingen uit dan in de controlegroep die niet deelnam. Hun aanwezigheid bij de lessen steeg met 7% en hun kans om te slagen voor het examen met 8%.

Deze studie kan ook worden toegepast op werknemers. Leidinggevenden of HR-managers kunnen bijvoorbeeld af en toe een motiverende e-mail sturen. Ook het geven van positieve feedback na een goed uitgevoerde taak, motiveert de werknemers. Verlies hierbij ook een gepaste lichaamstaal niet uit het oog.

Afbeelding van motiverend signaal: Yes You Can!

Foto credit: Envato

5. Focus op één of twee zaken uit je HR-beleid

Je hoeft niet je volledige HR-strategie aan te passen om een nudgingeffect te bekomen. Kijk naar de processen waar werknemers in contact komen met het beleid of de diensthoofden (touchpoints) en ga na waar de werknemers niet of onvoldoende doen wat van hen verwacht wordt. Dit kan onderzocht worden door middel van een personeelsbevraging. Nadien kan je als bedrijf iets eenvoudigs invoeren (bijvoorbeeld een kleine beloning uit tip 3) en nagaan of dit werkt. Je hele beloningsstrategie hoeft dus niet meteen aangepast te worden.

6. Social proof

De medewerkers die de timesheet nog niet ingevuld hebben, willen graag het voorbeeld volgen van het merendeel van hun collega’s. Ze zullen de timesheet zo snel mogelijk proberen invullen. En wanneer je bijvoorbeeld als HR-manager aan enkele werknemers vraagt om zich in te schrijven voor een bepaald programma, zullen andere werknemers dit zien en hierin volgen.

7. Werknemer van de maand

Door een werknemer van de maand te verkiezen, krijgt de productiviteit een boost. Werknemers gaan zich meer inzetten in de hoop om deze titel te winnen op het einde van de maand. Daarnaast is het belangrijk om ook steeds kleine overwinningen te erkennen. Door successen van werknemers te vieren, wordt de moraal en het engagement tussen de werknemers gesterkt. Dit stimuleert bovendien andere werknemers tot een reflectie over een mogelijke verbetering van hun prestaties.

8. Keuze van de meeting

Videomeetings zijn sinds het coronavirus de norm geworden. Ervoor werden meetings vaak in een vergaderruimte georganiseerd waar iedereen aanwezig moest zijn. Beide manieren zorgen er nog steeds voor dat werknemers aan een bureau of tafel gekluisterd zitten. Het is daarom belangrijk om variatie te brengen in de manier waarop we vergaderen. Je kan als HR-manager aansporen om eventueel wandelmeetings en staanmeetings in te voeren. Op deze manier worden werknemers in beweging gezet en kunnen ze perfect de topics van de meeting overlopen.

Afbeelding van een groep werknemers in een staanmeeting

Foto credit: Envato

9. Plaatsing van werknemers of departementen

Wil je als organisatie dat bepaalde werknemers of departementen beter samenwerken? Zet ze dan ook fysiek dichter bij elkaar. Samenwerkingsdeskundige Pierre Abath van Qimple zegt dat door departementen fysiek dichter bij elkaar te brengen, mensen geneigd zijn om te gaan samenwerken.

10. Gezonde voeding op zichtbare plaatsen

Door gezonde voeding op meer zichtbare en toegankelijkere plaatsen te zetten, zijn werknemers meer geneigd om voor de gezonde opties te kiezen. De voeding op ooghoogte plaatsen, is een techniek die positieve resultaten vertoont.

11. Werkwijzen vereenvoudigen

Elk bedrijf heeft zo zijn manier om dingen te doen, bijvoorbeeld de manier waarop bestanden worden gesorteerd. Veel werkwijzen tonen na enige tijd hun eerste problemen en dit komt vaak voor omdat ze gewoonweg te complex zijn. Door de werkwijzen te gaan vereenvoudigen of de nodige stappen in te korten, kunnen werknemers hier vlotter mee aan de slag.

12. Maak printen moeilijker

Door minder printers te plaatsen over heel het bedrijf, zijn werknemers minder geneigd om snel iets te printen. Verspreid de printers op zo weinig mogelijk plaatsen in het bedrijf. Als er dan toch geprint wordt, moet de werknemer in beweging schieten om zijn geprint materiaal te halen.

Afbeelding van een werknemer die een printer gebruikt op het werk

Foto credit: Envato

13. Blauw licht

Streef naar de juiste verlichting binnen het bedrijf. Het is bewezen dat koel, blauw licht beter is voor de productiviteit. Voorzie dit dus zeker binnen het bedrijf. Aangezien thuiswerken tijdens de coronapandemie de norm is, kan er vanuit het bedrijf een aangepaste lamp aangeboden worden. Zo kan de werknemer ook thuis van dit voordeel genieten.

14. Handen wassen

Handen wassen is altijd al belangrijk geweest voor de algemene hygiëne van werknemers. Door de coronapandemie wordt er verwacht dat mensen nog vaker hun handen wassen. Bedrijven kunnen daarom aan de wastafels van toiletten een afbeelding hangen met instructies hoe je best je handen moet wassen. Werknemers zullen aangespoord worden om deze methode op een correcte manier toe te passen.

Nog verdere vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via de onderstaande knop te contacten!


Contacteer ons

Wil je nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!


E-book Nudging

Scroll naar boven