Tot nu toe kennen we nudging vooral vanuit het buitenland en het internet. In Vlaanderen beginnen we langzaamaan meer te experimenteren met nudging. In maart 2019 kondigde Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts (NV-A) aan dat hij nudging gaat gebruiken bij rode lichten. Het komt vaak voor dat voetgangers ondanks een rood licht toch oversteken, dat wil Weyts tegengaan met nudging.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Het is een idee die in Antwerpen al langer van kracht is. Via slimme camera’s worden het aantal voetgangers die wachten voor een rood licht opgeteld, dat aantal verschijnt dan op een scherm. Mensen volgen graag de groep, dus zullen ze zich aangemoedigd voelen om het voorbeeld van de anderen te volgen en ook te wachten. Daarnaast komen er ook quizvragen op het scherm, waardoor voetgangers geneigd zullen zijn om te wachten op een groen licht. Dit is een combinatie van het social proof effect en gamification.

Het is niet enkel de Vlaamse overheid die in Vlaanderen aan nudging doet, ook bedrijven wagen zich eraan. Colruyt investeerde onlangs 700 000 euro in de aanpak van zwerfvuil. Dat geld werd voor een groot deel gespendeerd aan vuilbakken waarbij je al kunt sorteren. Die vuilbakken werden op toegankelijke plaatsen gezet en oogden aantrekkelijk. Het was de bedoeling om klanten een duwtje in de rug te geven om hun zwerfvuil in de vuilnisbak te gooien. Om klanten nog meer te motiveren begon Colruyt een nieuwe actie. Wie met een originele video kwam van de manier waarop afval in de vuilnisbak wordt gegooid, wint een prijs.

Nog verdere vragen omtrent nudging? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!