In de 10de aflevering van onze podcast laten we Tim de Beer aan het woord. Hij kwam de laatste tijd vaak in de media (zelfs de Russische!) om het te hebben over opiniepeilingen. Hij werkt in het voormalige Nederlandse Instituut voor de Publieke Opinie of kortweg het NIPO genoemd. Nu heet het Kantar Public. Dit onderzoeksbureau meet de publieke opinie al sinds 1945. Beluister hier alvast de podcastaflevering.

Wat doet een onderzoeksbureau voor politieke partijen?

Zij meten vooral de populariteit van bepaalde mensen en/of partijen en kijken ook naar issue ownership. Dit houdt in dat ze nagaan welke partij het beste scoort op veiligheid, milieu, migratie, … Ze doen dit aan de hand van kwalitatief onderzoek via focusgroepen en interviews. Zo laten ze partijen inzien hoe ze een boodschap beter kunnen overbrengen. Ze houden zich ook bezig met innovatieve methoden zoals emoties meten om te zien of mensen rationeel of emotioneel reageren op politieke thema’s.

Wat met de geloofwaardigheid van peilingen?

“Bij de peilingen van de Brexit en Trump hebben opiniepeilingen aan geloofwaardigheid ingeboet, maar eigenlijk zijn het aantal peilingen die ernaast zitten over het algemeen heel miniem. Het is belangrijk dat de mensen nuances leren maken want er zit veel meer achter zo’n peiling dan je zou denken. In Frankrijk en in England bijvoorbeeld doen de peilingen het op dit moment erg goed”.

Ultra-tip van Tim De Beer voor politici.

Kom met een emotioneel verhaal dat je kan onderbouwen met feiten. Speel in op het gevoel van mensen. Het is goed om slogans te gebruiken met een sterke boodschap.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!