Wat is informatiearchitectuur?
De informatiearchitectuur vormt het fundament van een goede website. Het is cruciaal voor een goede surfervaring van de bezoekers. Bij opmaken van de informatiearchitectuur gaat het over hoe je de informatie op jouw website weergeeft en organiseert. Hoe overzichtelijker de website, hoe makkelijker het is voor de bezoekers om de snel en eenvoudig de juiste informatie te vinden. Onder informatie valt alles wat je op jouw website kan plaatsen van tekst tot foto’s, video’s, formulieren enzovoort. Een goed gestructureerde website die makkelijk te gebruiken is zal ervoor zorgen dat bezoekers in de toekomst zullen terugkomen en de website vaker zullen gebruiken. Daarnaast zorgt een goede informatiearchitectuur ervoor dat het op ieder moment makkelijk is om de website aan te passen. Zo kan er bijvoorbeeld eenvoudig nieuwe informatie worden toegevoegd zonder dat de website in zijn totaliteit moet worden aangepast.
Wil je hier graag meer over weten?
Aarzel dan niet om ons, via onderstaande knop, te contacteren!
Het belang van een goede informatiearchitectuur
Zoals eerder aangehaald, zorgt een overzichtelijke en makkelijk te gebruiken website ervoor mensen in de te toekomst de website opnieuw zullen bezoeken. Daarbovenop hebben surfers heel weinig geduld. Vinden ze niet onmiddellijk de gewenste informatie, zullen ze afreizen naar andere websites.
Het belang van een goede informatiearchitectuur geldt trouwens niet enkel voor grote websites. Op een kleine website met slechts een aantal pagina’s zal een gebruiker namelijk sneller informatie vinden. Er zijn verschillende zaken die zowel bij grote en kleine website belangrijk zijn en die onderdeel uitmaken van de informatiearchitectuur. Zo is het in de eerste plaats belangrijk dat alles wat de bezoeker nodig heeft beschikbaar is op de pagina. Ten tweede moet de gebruiker alle informatie makkelijk kunnen begrijpen. Zorg er dus voor dat je zaken niet onnodig ingewikkeld maakt. En tot slot is het belangrijk dat de gebruiker zo snel mogelijk een antwoord op zijn of haar vraag krijgt.
Het verbeteren van de informatiearchitectuur
Hoe begin je nu precies aan het verbeteren van je informatiearchitectuur? Er zijn enkele opeenvolgende stappen die je kan doorlopen om zo stelselmatig jouw website te optimaliseren.
De gebruiker beter begrijpen
Eerst en vooral is het belangrijk om in kaart te brengen wie jouw bezoekers zijn en wat de doelstellingen zijn van jouw bedrijf of organisatie. Om de behoeften van de gebruikers beter te begrijpen is het een goed idee om een marktonderzoek uit te voeren en zo een beter beeld te krijgen van wat de bezoekers verwachten van de website. Bij dit marktonderzoek kan je persona’s opstellen om zo je verschillende type bezoekers beter te leren kennen. Wat zijn hun doelstellingen, motivaties, intenties en behoeften? Naast het beter leren kennen van je bezoekers, kan je ook een analyse maken van wat bezoekers precies doen op jouw website. Zo kan je de taken die bezoekers vaak uitvoeren efficiënter maken voor een betere surfervaring.
Structuur van de website
Na het uitvoeren van het marktonderzoek is het tijd om de structuur van de website op te stellen. Een structuur ontstaat niet zomaar op zichzelf. Je moet er goed over nadenken welke structuur je precies kiest voor jouw website. Er kunnen namelijk verschillende structuren worden gekozen afhankelijk van de inhoud en de werking van de website. Een hiërarchische structuur wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer de website heel wat complexe informatie bevat. Een lineaire structuur is dan weer handig indien je bezoeker een aantal opeenvolgende stappen moet doorlopen op de website. Een derde mogelijkheid is de matrix structuur die content op verschillende manier met elkaar linkt. Dit werkt goed in combinatie met zoek- en filtermethoden.
Soorten pagina’s
Nadat je voor een bepaalde structuur hebt gekozen, is het tijd om deze structuur effectief om te zetten naar pagina’s. Er zijn drie basistypen van pagina’s. Ten eerste zijn er de navigatiepagina’s. Deze pagina dient ervoor de bezoeker te helpen met het doorsturen naar de juiste informatie. Een voorbeeld van een navigatiepagina is de homepage. Vanop deze pagina worden de bezoeker doorverwezen naar de pagina met de juiste informatie. Een tweede soort pagina is de consumptiepagina. Dit is de uiteindelijke pagina waar de bezoeker de informatie of content vindt die hij of zij nodig heeft. Vanop de navigatiepagina kan men dus vaak worden doorverwezen naar de consumptiepagina. Tot slot is er nog de interactiepagina. Hier is het noodzakelijk dat de bezoeker een bepaalde actie uitvoert om verder te kunnen gaan. Dit kan gaan van het invullen van een inschrijfformulier of het ingeven van een zoekopdracht.
Navigatie van de website
Tot slot moet je goed nadenken over de navigatie van de website. Hierbij gaat het om hoe de gebruiker gemakkelijk van de ene naar de andere pagina gaat. De user flow staat voor de stappen die de bezoeker zet op je website. Het is belangrijk dat je bezoeker het antwoord vindt via de kortste weg. Bij de structuur ging het om over hoe je je website indeelt en welke content je op welke pagina plaats. Navigatie bestaat uit verschillende navigatiecomponenten. Meestal bestaat de navigatie uit een horizontaal of verticaal menu. Via hyperlinks kan er dan makkelijk van de ene naar de andere pagina genavigeerd worden. Hoe makkelijker dit gaat hoe beter de surfervaring voor de gebruiker.
Als laatste denk je ook best aan het gebruik van keywoorden. Het is belangrijk dat je weet welke zoekwoorden je bezoekers vaak gebruiken. Stem de terminologie die zoekers gebruiken af met de woorden die je in je teksten op je website gebruikt. Vind de zoekwoorden die concurrerende websites niet hebben. Zo vinden bezoekers jouw webpagina organisch. Hou wel kwaliteit boven kwantiteit in gedachten, gebruik alleen de relevante woorden.
Nog vragen over hoe je je website optimaal kan opstellen?
Aarzel dan niet om ons, via onderstaande knop, te contacteren!