Het aantal kranten, magazines en nieuwswebsites zijn de laatste jaren gigantisch toegenomen. Ondanks de stijgende behoefte aan relevante nieuwsberichten worden de redacties steeds kleiner. Organisaties met een actief persbeleid profiteren hiervan, zo worden bijvoorbeeld goed opgestelde persberichten vaak volledig overgenomen.

Persberichten die worden overgenomen door media bereiken veel mensen in een korte tijd. Omdat ze gepubliceerd worden via bestaande onafhankelijke media komen ze geloofwaardig over, wat hun grote troef is. De kosten voor het genereren van free publicity liggen veel lager dan die voor het plaatsen van advertenties. Zo kan een positief artikel in de krant al snel duizenden euro’s aan PR-waarde vertegenwoordigen.

Persaandacht

Moeilijker dan het lijkt

Journalisten en redacteurs vormen jouw primaire doelgroep. Ze zijn de poortwachters die bepalen of jouw persbericht in de krant verschijnt. Zij bepalen of jouw verhaal veel persaandacht krijgt. Als geschoolde woordvoerder ken ik de kneepjes van het vak.

Het belangrijkste is nieuwswaarde. Het herkennen van nieuws in de eigen organisatie blijkt in de praktijk moeilijk te zijn. Dat heeft vooral te maken met organisatieblindheid.
 Het is niet eenvoudig om jouw eigen organisatie door de bril van een buitenstaander
 te bekijken. Je vraagt het daarom beter aan iemand anders.

Wat doet Exposure?

Exposure helpt jouw verhaal over te brengen zoals het hoort. Ik zorg er niet alleen voor dat journalisten nieuws oppikken, maar monitor ook voortdurend verschillende kanalen. Ik begin aan de hand van een aantal professionele richtlijnen. Hierdoor wordt het een nieuwswaardig verhaal dat een objectieve boodschap brengt, maar ook het product of de dienst niet uit het oog verliest. Je ontvangt van mij een eerste versie. Deze kunnen we eventueel verder naar wens aanpassen. Zo komen we tot een effectieve boodschap die je de wereld in kan sturen.

Een actief persbeleid moet een win-winsituatie zijn. Je kan niet verwachten dat journalisten een reclameboodschap overnemen. Een goed persbericht helpt jouw bedrijf of organisatie, maar het helpt ook de journalist. Een goed persbericht is nieuwswaardig en is geschreven zoals een onafhankelijke journalist het zou schrijven. Exposure geeft de journalist een verhaal dat hij makkelijk en snel kan gebruiken. Het bespaart hem veel werk en jouw verhaal krijgt exposure.