Persuasive design is het domein dat zich bezighoudt met het beïnvloeden van de mens en de beslissingen. Men baseert zich hiervoor op overtuigingsprincipes. Door het ontwerp van je website optimaal vorm te geven volgens deze principes zal je veel sneller het beoogde doel van je website bereiken. Centraal in het idee van persuasive design staat het behaviour model van BJ Fogg. Dit model toont aan dat je gedrag kan beïnvloeden wanneer je focust op volgende 3 elementen:

  • Motivatie
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Trigger

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten.

Wat betekent dit overtuigingsmodel concreet?

Ten eerste moet je weten hoe gemotiveerd je publiek is. Deze motivatie kan je verhogen door verschillende technieken uit de overtuigingspsychologie toe te passen. Ten tweede heb je de gebruiksvriendelijkheid, namelijk alles wat het voor je publiek simpeler maakt om effectief over te gaan tot actie. Een actie is pas mogelijk wanneer zowel de motivatie als de gebruiksvriendelijkheid hoog genoeg zijn. Het laaste element dat nodig is om gedrag te beïnvloeden is de trigger. Dit vormt de zogenaamde geheime formule voor gedragsbeïnvloeding.

Gedrag = Motivatie x Gebruiksvriendelijkheid x Trigger.

Gebruiksvriendelijkheid of usability

Maak het gemakkelijk voor je publiek. Wanneer de motivatie van je publiek laag is, moet je het hen juist heel gemakkelijk maken om over te gaan tot actie. Hier alvast 5 tips om je website gebruiksvriendelijker te maken:

  1. Tijdsduur. ‘Time is money’, dus verspil de tijd van je publiek niet.
  2. Beperk de mentale inspanning. Beperk het aantal keuzes dat je publiek moet maken en begeleid hen hierin. Zorg dus niet voor te veel call-to-actions.
  3. Geef instructies. Niet iedereen weet wat hij of zij wilt als ze op je website komen. Geef dus instructies. Dit kan je bijvoorbeeld doen door hen aan te spreken in de gebiedende wijs in je call-to-actions. Voorbeeld: “Klik hier voor ons partijprogramma”.
  1. Wees eventuele bezorgdheden voor. Zorg voor een FAQ waarin je de bezoeker kan geruststellen.
  2. Afwijking van wat men gewend is. Klik even op deze link. Dan zal je bij het naar beneden scrollen plots een blauwe achtergrond opmerken die afwijkt van de witte achtegrond. Door dat te doen vestigen wij de aandacht op de goede feedback die wij krijgen over onze workshops. Belangrijke call to actions kan je zo extra in the picture plaatsen.
Motivatie

Enkel hoog scoren op gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk niet belangrijk. Het is belangrijk dat je je publiek motiveert om over te gaan tot actie. Bij lage motivatie moet je meerdere overtuigingstechnieken toepassen.

Wil je hierover meer te weten komen? Lees dan zeker ons gratis e-book over de 7 technieken uit de neuromarketing en sociale psychologie die je bij het motiveren van je publiek kunnen helpen.

Trigger

Het laatste element is de trigger. Hoe doe je dit? Eigenlijk zeer simpel. Gebruik duidelijke calls-to-action. Je kan er eventueel nog wat schaarste aan toevoegen. Je kent het waarschijnlijk wel: “Enkel deze week is de kort van 20% geldig. Vul nu het formulier in.” De grootste kans op conversie zal je krijgen wanneer je deze zeer relevant maakt en centraal plaatst op je website.

MODEL BJ FOG: B=MAT (Behavor = Motivatio x Ability x Trigger)

Of: Gedrag = Motivatie x Gebruiksvriendelijkheid x Trigger.

Samengevat ziet het model om gedrag te sturen via online media er dus als volgt uit:

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!