Feest! Ons eerste boek over politieke communicatie en sociale media is officieel gelanceerd. Samen met Nadja Desmet schreef zaakvoerder Reinout Van Zandycke het boek ‘Het Nieuwe Campagne Voeren’. Benieuwd naar welke boeiende inzichten in het boek staan? Je kan het boek kopen of ons boeken voor een workshop!

√  Boek kopen
 Meer info over de workshops en keynotes

Over wat gaat ‘Het Nieuwe Campagne Voeren? 

De politieke succesverhalen van de afgelopen jaren tonen aan dat je door het juist inzetten van sociale media en big data de verkiezingen kan winnen. Dit nieuwe campagne voeren heeft als doel het juiste publiek met de juiste boodschap te bereiken. Daarnaast moet je als politicus voortdurend bezig zijn met het optimaliseren van je inspanning. Je strategie op Facebook en collega’s heeft immers enkel aan belang toegenomen.

Het is niet meer voldoende om enkel en alleen wat berichten online te plaatsen. Politici worden content marketeers – en dit continu, niet enkel tijdens de campagne. Schakel de toevalsfactor uit bij de volgende verkiezingen en zorg dat je top-of-mind bent bij het kleuren van de bolletjes. Het nieuwe campagnevoeren is dus al gestart!

Dit blogbericht geeft jou een beeld van wat we in het boek bespreken. Het nieuwe campagne voeren geeft jou de beste inzichten die jij kan toepassen voor jouw politieke campagne. Want laten we eerlijk zijn, credibiliteit bouw je niet op tijdens de campagneperiode, daar ben je nu al mee bezig.

Waarom zijn sociale media belangrijk binnen politieke communicatie?

 “Er is maar één ding erger dan dat er over je gesproken wordt, namelijk dat er niet over je gesproken wordt.”  – Oscar Wilde

De hoofdreden om aanwezig te zijn op sociale media is zeer simpel: je kiezer is erop actief!

Sociale media zijn extreem populair. Voor politici is het de ideale manier om rechtstreeks te communiceren met de kiezer. Persoonlijke meningen en realisaties, maar nog belangrijker: je kan in dialoog treden met jouw doelgroep.

Starten met sociale media.

De afgelopen jaren zijn er gigantisch veel sociale mediakanalen bijgekomen. In het boek focussen wij ons enkel op de kanalen waar je het meest relevant kan zijn.

  • Facebook

    De slag om de kiezer wordt voornamelijk gestreden op Facebook. Het sociale netwerk heeft miljoenen gebruikers meer dan Twitter. Ook is het op Facebook tegen betaling mogelijk doelgroepen te benaderen met advertenties.

  • Twitter

    Dit kanaal gebruikt men eerder om op snelle termijn korte reacties te geven op iets dat actueel is. Daarnaast is het ook gemakkelijk om een doorverwijzing te geven naar een webpagina voor een meer genuanceerdere mening.

  • Instagram

    Dit platform is de tool bij uitstek voor personal branding. Op die manier kun je een completer beeld geven van jezelf en de partij. Aan de hand van foto’s uit zowel de professionele context als de privésfeer.

  • Snapchat

    Dit medium is enorm fijn om een jong doelpubliek aan te spreken en vooral om interactie uit te lokken. Maar liefst 66,5% van de dagelijkse actieve gebruikers is tussen 16 en 24 jaar oud.

Welk kanaal je moet kiezen hangt af van hoe en wat jij wilt communiceren. Experimenteer ermee en vroeg of laat zal jij wel merken wat aanslaat voor jouw campagne. Het absolute minimum is natuurlijk wel actief zijn op Facebook.

Het belang van de beeldvoerder.

Tegenwoordig draait het op sociale media veel meer om beelden dan om lange stukken tekst. Denk maar aan de opkomst van kanalen zoals Instagram en Snapchat. Daar wordt amper nog gewerkt met tekst. De toekomst is dan ook aan de beeldvoerder. We zouden zelfs kunnen zeggen dat de job van de woordvoerder overbodig aan het worden is.

Een beeldvoerder doet veel meer dan waar er vandaag nood aan is. Dat is niet om enkel in de pers te komen, zoals de woordvoerder probeert. Dat is wel om de miljoenen mensen op sociale media te bereiken. Lange teksten scoren niet meer, beelden wel.

In deze tijden van communicatieoverload moet je letterlijk de ogen van de kiezer op jou richten. Gebruik visuele media! Het is vandaag essentieel voor politieke communicatie.

Online overtuigen via sociale media.

Sociale media hebben veel veranderd, maar de principes van het overtuigen en de psychologie van het stemmen blijven doorheen de jaren relatief gezien wel gelijk. Hoe bepalen mensen op wie ze stemmen en hoe kan je ze overtuigen om jouw bolletje te kleuren.

Er zijn enkele zaken waar je altijd rekening mee moet houden:

  • Er zijn verschillende kiezersgroepen (onze kiezer, hun kiezers en de zwevende kiezers).
  • De kiezer past het principe toe van representatieve democratie, de kiezer stemt op de persoon die het best overeenkomt met zijn verwachtingen.
  • De kiezer zal zijn keuze vaak laten afhangen van persoonlijkheidskenmerken (competentie, leiderschap, integriteit en empathie).
Monitoren en adverteren op sociale media.

Monitoren is simpelweg in de gaten houden wat er online verschijnt. Over jou, over je partij, over jouw visie, onderwerpen waar je mee bezig bent, lokale gebeurtenissen, reacties op de actualiteit, etc. Je vangt in feite op wat er leeft. Je kunt op de hoogte blijven van dingen door regelmatig je sociale kanalen te checken, maar je kan ook gericht zoeken, op hashtags bijvoorbeeld.

Door te monitoren heb je een goed idee van wat er leeft bij de burger, welke thema’s er relevant zijn. Als je jouw doelgroep en jouw boodschap goed op elkaar afstemt, is jouw boodschap ook relevant.

Adverteren voor politici

Adverteren op sociale media is een heel gerichte manier om te targeten. Je bakent jouw doelgroep af op basis van demografische gegevens, interesse en locatie. Adverteren kan op verschillende sociale mediakanalen. In het boek focussen wij ons op adverteren op Facebook en Instagram. Maar weet dat je het ook kan op andere sociale mediakanalen.

 De toekomst van sociale media en politieke communicatie: big data.

Het jaar voor de verkiezingen wordt ook wel eens ‘peacetime‘ genoemd. Eigenlijk moet je dan al volop bezig zijn met de campagne, want dan heb je de kans en de tijd om alles te testen. Je hebt de mogelijkheid om data te verzamelen die je helpt om in het verkiezingsjaar te scoren. Politieke communicatie is al lang geen natte-vinger-werk meer.

In het boek bespreken we 2 enorm belangrijk manieren om data te verzamelen. Men ziet ze als ‘the new big things’ in politieke communicatie.

A/B-testen: Dit is een methode om verschillende versies van een webpagina, app, facebookadvertentie, landingspagina… tegenover elkaar te testen en te zien welke het best presteert. De gegevens helpen je om te bepalen welke variant je moet inzetten om te scoren.

Big data: Kort gezegd is big data het verzamelen van gegevens die dan gebruikt wordt om conclusies te trekken. Heel vaak gaat men deze big data verzamelen via online media. Je moet beseffen dat alles wat je online doet ook wordt bijgehouden. In het boek bespreken wij dit veel uitgebreider en geven we concrete voorbeelden en tips van wat er met big data mogelijk is.

Benieuwd naar het volledige verhaal boordevol concrete voorbeelden en tips?
Klik hier om het boek te bestellen!
Auteurs van het boek:

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!