Obama’s campagne in 2012 is voor iedereen een enorme les geweest. De toekomst van politieke marketing en campagne voeren maakte een volledige ommezwaai. Donald Trump voerde dan weer een andere soort van online campagne die de politieke sfeer beïnvloedt. Al deze dingen leren ons wel dat het nu belangrijker is dan ooit om de digitale tools van vandaag te gebruiken om jouw campagne een boost te geven. En zo een extra voordeel te hebben op de tegenstanders.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Sociale media is een bron van informatie voor de kiezer

Sociale media is een geweldige manier om contact te leggen met de kiezers op een persoonlijk niveau. Obama had de eer om de eerste Amerikaanse president te zijn die tweets de wereld in stuurde. Online aanwezig zijn is een must voor jouw politieke campagne. Tijdens de laatste Europese verkiezingen hebben we gezien dat de kandidaten allemaal online campagne voerden.

 

Het campagne voeren gebeurt meer en meer online.

Politieke partijen en organisaties gebruiken hashtags om een standpunt sterker in de verf te zetten. Denk maar aan #metoo, iedereen kent de boodschap hierachter. Obama gebruikte voor zijn tweede campagne #fourmoreyears. Hij begon zijn eerste speech met deze zin na zijn herverkiezing.

Je hebt wel een algemeen plan en standpunt nodig voor jouw campagne. Afhankelijk van welke partij, streek, enz. Maar tegenwoordig moet je via sociale media persoonlijker met de kiezers communiceren. Daarom is het belangrijk om als politicus of politica ook persoonlijke communicatiekanalen te hebben.

Persoonlijk communiceren via Facebook is een sleutel tot succes

Twitter is een ideaal middel om in de pers te geraken en (als nieuwskanalen het oppikken) viraal te gaan. Voor persoonlijke communicatie met de burger is Facebook een geschikter kanaal. Wereldwijd zijn er meer dan 2,13 miljard maandelijkse actieve Facebook-gebruikers. Facebook is te groot om te negeren. Door het creëren van betrokkenheid via je facebookpagina kan je een diepgaande relatie opbouwen met je fans, maar ook je bereik boosten. Posts waarop mensen interageren (likes, comments, shares) bereiken namelijk ook vrienden van jouw fans. Hierdoor is je bereik groter dan alleen je eigen “fanbase” en dat kan alleen maar je online community vergroten.

Facebook is persoonlijker dan Twitter en gaat om de persoon achter het gezicht. Dit zie je trouwens duidelijk in dit facebookbericht: Dit is het populairste bericht van Barack Obama van de afgelopen 4 jaar. Een mooie familiefoto met als boodschap “Vrolijk Paasfeest”. Een verbazingwekkende 3 miljoen likes, 250.000 keer gedeeld en meer dan 97.000 opmerkingen. Het blijft wel een “doodgewone” familiefoto die je op Facebook plaatst. Persoonlijk dus.

Wat onthouden we hier uit?

Twitter is een uitstekende manier om uitgesproken meningen of visies te verkondigen. Met een beetje hulp van de traditionele media kan dit viraal gaan. Wil je echter persoonlijker communiceren, naar je eigen fanbasis of meer gericht communiceren naar nieuwe potentiële doelgroepen? Kies dan voor Facebook.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!