In deze aflevering van Marketing en Verkiezingen gaan we op zoek naar vier inzichten over politieke marketing in de Verenigde Staten die worden gebruikt in politieke communicatie. Meer specifiek, tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Wat opvalt, is dat de tools heel opmerkelijk zijn en toch niet zo voorspelbaar in de marketing.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Met commitments wordt bedoeld dat je de aandacht van de mensen probeert vast te houden door middel van fases: mensen warm maken voor het product (Text Joe to 30330) en daarna de persoon tevreden houden vanaf hij het product of de dienst heeft aangekocht (regelmatig sms’en versturen om je in te zetten op andere kanalen). (Scheiberlich, 2016)
Je zou denken dat het een opmerkelijke manier is, maar alles begint met aandacht
trekken om mensen te overtuigen. De sms is dus een slimme zet:
- omdat het door anderen niet wordt gebruikt;
- omdat uit onderzoek blijkt dat 95% van de
ontvangers van een sms het bericht binnen de vijf minuten opent; - omdat het veel vaker wordt gelezen;
- omdat men op sociale media moet concurreren met
advertenties van andere commerciële bedrijven, wat in Amerika niet zo gemakkelijk is: de gemiddelde Amerikaanse burger krijgt vandaag zo’n 4.000 advertenties te zien op sociale media per dag; - en omdat je bij sms’en niet moet concurreren met
andere bedrijven. De drempel is natuurlijk wel hoger omdat mensen niet zo snel
hun gsm-nummer geven.
Deze tool moeten we zeker in de gaten houden aangezien het zo populair is in de Verenigde Staten en communicatie- en campagnetrends die ginder starten, vliegen meestal uiteindelijk over naar België.
In België wordt deze tool in mindere mate al toegepast op Whatsapp. Zo zetten o.a. Newsmonkey en de politieke partij Groen zich in om berichten te versturen via Whatsappgroepen. Ze roepen daarin op om berichten op sociale media te delen, artikels te lezen en om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Dit is ook een microcommitment om later bij te dragen tot grotere macrocommitments.
2. Bern-app

De Bern-app wordt meestal geïnstalleerd door mensen die reeds door Bernie Sanders overtuigd zijn en voor hem willen stemmen. Dat is de microcommitment. Op de app zelf staan allerlei mogelijkheden en verwijzingen naar macrocommitments: je kan vrienden en contacten uploaden, hen sturen waarom ze voor Bernie moeten stemmen, je krijgt herinneringen om te stemmen enzovoort. Als je de app installeert, wordt het je dus vanzelf makkelijk gemaakt om verdere inspanningen te doen. Het zijn zaken die mensen veel minder zouden doen als ze het op eigen houtje moeten organiseren. De app werkt dus drempelverlagend en vergemakkelijkt deze stappen. Op deze manier willen ze de mensen meer overtuigen en hopen ze dat mensen uiteindelijk voor Bernie Sanders te stemmen.
Als resultaat komt het erop neer dat met de verzamelde data op andere kanalen effectiever kan worden geadverteerd. Deze kunnen ze later nog inzetten om op andere kanalen de aandacht te trekken. In de Verenigde Staten is dat heel belangrijk omdat iedere stem telt. Wanneer we kijken naar de vorige verkiezingen tussen Hilary Clinton en Donald Trump zien we dat er maar een klein verschil was tussen enkele kieskringen en -staten. Het is dus heel belangrijk om zoveel mogelijk data te hebben zodat er beter kan worden gemonitord en georganiseerd.
We kunnen hierbij concluderen dat Bernie Sanders zichzelf in de markt zet als de leider van een beweging: “It’s not about me, it’s about us”, zegt hij wel vaker. Ook dit zien we terugkomen in zijn app omdat deze vooral peer-to-peer gericht is en mensen zelf kiezen wat ze met de app doen.
3. Cambridge Analytica

De derde tool betreft ook data. In 2016 werd Donald Trump verkozen. Kort daarna kwam er heel wat commotie door het grote nieuws over bigdatabedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf heeft Donald Trump geholpen tijdens zijn verkiezingscampagnes. Reinout heeft een meeting gehad met de mensen van het bedrijf, vlak voordat de grote bom ontplofte. Zij verzamelden en verspreidden data op een onethische manier en ze gebruikten de data om psychologische profielen van die mensen te maken. Op die manier konden ze gerichte en gepersonaliseerde advertenties versturen om de mensen te overtuigen op Trump te stemmen. In Europa wordt er helemaal anders omgegaan met data, dankzij de GDPR-wetgeving. Daardoor zijn er heel wat strikte regels rond het bijhouden en verspreiden van data in de politieke marketing. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar ze die wetgeving minder hebben en waar ze ook een ander gevoel hebben over hoe je met data mag omgaan.
Het stof is nu gaan liggen over Cambridge Analytica. Maar dat betekent niet dat het kamp van Donald Trump alles overboord heeft gegooid van de vorige campagne en geen nuttig gebruik zal maken van deze verzamelde data. Het zijn nog altijd dezelfde socialemediacampagnevoerders en zij zullen nu ook weer gericht naar de mensen campagne voeren. Het bedrijf Cambridge Analytica is gestopt, maar de krachten van het bedrijf bestaan nog.
4. Geofencing

De laatste tool die we bespreken in de politieke marketing, heet geofencing. Een tool die zich baseert op je locatie. Je geeft toestemming aan de app om je locatie bij te houden en vanaf dan zal de app je informatie bijhouden over welke plaatsen je bezoekt. Dat wordt dan gekoppeld aan wat voor een persoon je bent en wat je doet. Er zijn twee soorten manieren in de marketing: de actieve en de passieve aanpak in geofencing. Bij de actieve benader je gebruikers actief met notificaties op de locaties waar ze zich bevinden. Bij de passieve aanpak gaat het vooral om het verzamelen van data wanneer de consument zich rond een locatie bevindt (Golovanova, 2017).
Als je bijvoorbeeld vorig jaar aanwezig was om te spijbelen voor het klimaat, dan weet de app dat je meedoet aan de betoging en waar jouw interesses liggen. Op die manier speelt de app enorm in op jouw politieke voorkeur. Dat gebeurt nu ook in de Verenigde Staten, waarbij allerlei apps je locatie bijhouden en zo je politieke voorkeur proberen te linken
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!