Politieke marketing gebeurt tegenwoordig ook via SMS. Sms-marketing stelt politieke partijen en individuele kandidaten namelijk in staat om rechtstreeks met kiezers te communiceren, donaties te generen en de opkomst te vergroten. Dat beschreven we al in een eerdere podcast, die je hier kan beluisteren. In deze blog nemen we een campagne van Donald Trump onder de loep. Tijdens zijn campagne in 2020 werden er ongeveer 3 biljoen SMS’en verzonden terwijl dit er bij de Democratische partij slechts 2 biljoen waren. Het is daarom een prima voorbeeld van hoe je SMS’en kan inzetten in politieke marketing.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Stap 1: de sms als politieke marketing tool

De campagne van Trump draait op volle toeren, en daar horen ook SMS’en naar supporters bij zoals deze:

Politieke SMS-marketing in de Verenigde Staten

 

Politieke SMS-marketing in de Verenigde Staten

Deze slimme politieke marketing is vooral bedoeld om geld op te halen bij supporters. Via een psychologisch goed onderbouwde SMS (vol technieken zoals priming en schaarste) wordt aan de ontvanger van de SMS gevraagd om zijn advies te geven aan de president. Via de link zien we echter het ware doel van de SMS…

Denk even voor jezelf: hoe lang duurt het wanneer je een SMS ontvangt, dat je het bericht leest?

 

Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de SMS’en binnen de 5 minuten wordt geopend door de ontvanger.

Stap 2: de link in het bericht

Door het gebruik van UTM-tags kan je al heel wat te weten komen. Als je hier meer over wilt weten, klik hier. Enkele zaken die we kunnen afleiden uit de volledige link:

De link achter SMS-marketing

 

Wat we kunnen leren uit de link van Donald Trump over zijn marketing
  • Er wordt goed bijgehouden wie de survey opent via de gestuurde SMS.
  • Het is een campagne die loopt op 6 juni 2020 (20200606).
  • Er zijn twee doelen: lidmaatschap bij de Republikeinse Partij (GOP) en meten welk bedrag wordt betaald.

Stap 3: de survey uit de SMS

Dan krijg je allemaal vragen te zien die maar één functie hebben: jou overtuigen. De vragen zijn zo geformuleerd dat je op het einde nog meer overtuigd bent van je steun voor Trump dan voordien. Dit zijn geen hoogtechnologische truukjes in politieke marketing, maar sociaalpsychologische technieken die even oud zijn als politiek zelf.

Vragenlijsten in functie van politieke marketing

 

Surveys in politieke marketing op basis van psychologische technieken

(Vergeet niet: deze SMS is enkel gestuurd naar mensen die hun GSM-nummer reeds ergens achtergelaten hebben voor de campagne van Trump. Het gaat dus over geïnteresseerden.)

Stap 4: de conversie in politieke marketing

De ontvanger is nu helemaal op snelheid. Hij kreeg een sms die zijn advies vroeg en vulde een formulier in met vragen die hem verder overtuigde van zijn standpunten. Nu de ontvanger in vuur en vlam staat, is het moment gekomen om te vragen wat je als marketeer van Donald Trump echt wilt:

Conversie uit politieke marketing via SMS

 

Conversie genereren uit SMS-campagnes

Geld natuurlijk. Op het einde van de survey word jouw bijdrage gevraagd aan de campagne van Trump. Nadat hij jouw input vroeg, heeft hij nu je hulp nodig: “He’s calling YOU to step up”. Een duidelijke call to action voor de ontvanger.

Stap 5: de one click upsell in politieke campagnes

Met twee simpele vinkjes kan je financiële steun voor Trumps campagne nog eens flink toenemen. In de online marketing wordt dit een one click upsell genoemd. Met één simpele klik kan je namelijk makkelijk extra conversie genereren.

Conversie-optimalisatie na SMS-marketing

 

Een one click upsell in de politieke marketing van Donald Trump

De vinkjes zijn rap ingevuld, maar het verschil op je bankrekening zal groot zijn. Eén keer 100 dollar geven is een groot verschil met een maandelijkse donatie van 100 dollar.

Daarnaast kan je Donald Trump ook nog een financieel cadeautje geven voor zijn verjaardag. In de praktijk maakt dit geen enkel verschil, want je geeft nog steeds geld aan Trumps campagne. Maar het creëert een gevoel van personalisatie bij de bezoeker. Alsof The Donald je extra dankbaar zal zijn voor jouw verjaardagscadeautje.

De SMS is niet dood, maar springlevend!

Het verzamelen van GSM-nummers van mensen die je steunen, kan dus zeer effectief zijn. Dit kan je doen via sms-software; die achterhaalt namelijk gsm-nummers van mensen die ervoor hebben gekozen sms-berichten te willen ontvangen van een individuele politicus of politieke organisatie. Een Democraat kan je niet overtuigen met deze survey, dus wordt ze enkel naar supporters gestuurd die ooit hun nummer gaven aan team Trump. Politieke marketing via SMS kan veel effectiever dan bijvoorbeeld advertenties op sociale media. Denk even voor jezelf: hoe lang duurt het wanneer je een SMS ontvangt, dat je het bericht leest? Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de SMS’en binen de 5 minuten wordt geopend door de ontvanger. Bovendien blijkt ook dat 99% van de SMS’en die worden verstuurd ook effectief worden geopend door de ontvanger. Voor inkomende mails en berichten via sociale media, daarentegen, is dit respectievelijk slechts 18% en 2%. Met andere woorden, je leest inkomende SMS-berichten veel sneller en frequenter dan mails en berichten op sociale media.

Weliswaar wordt er soms getwijfeld aan de legaliteit van politieke tekstberichten. Toch kunnen wij bevestigen dat als politieke partijen en politici zich houden aan de wetgeving inzake privacy en samenwerken met solide politieke sms-softwareleveranciers,  het volstrekt legaal is om politieke sms-berichten naar supporters te sturen. Daarenboven hebben de ontvangers er immers zelf voor gekozen om hun gegevens achter te laten, zoals hierboven reeds gezegd. 

De conclusie is zeer eenvoudig. Wie dacht dat de SMS dood en begraven was door concurrenten als WhatsApp en Facebook Messenger, die heeft het bij het foute eind. In de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelt de aloude SMS een belangrijke rol in de campagnes van beide kandidaten.

In Belgïe en Nederland zagen we politieke partijen al experimenteren met WhatsApp; zo stuurde Vlaams Belang, in oktober, in naam van Tom Van Grieken berichtjes rond met de vraag om mee te protesteren tegen een Vivaldi-regering. Andere partijen passen SMS-marketing voorlopig nog niet toe; al verzamelen verschillende onder hen wel gsm-nummers van potentiële kiezers. Het is dus afwachten of deze trend binnenkort ook in ons land volledig zal doorbreken. 

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!