Waarom legt N-VA de nadruk op emoties in hun campagnes? Waarom gingen dankzij Obama meer mensen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen stemmen? En wat hebben Leo Tindemans en Donald Trump met elkaar gemeen? De antwoorden op deze vragen hebben allemaal te maken met politieke marketing.  

Maar wat houdt politieke marketing allemaal in? Nog belangrijker: hoe ga je ermee aan de slag en brengt het resultaat op?

Voor een vernieuwende aanpak in politieke marketing ben je bij Exposure aan het juiste adres. Wij combineren de nieuwste marketingtechnieken met succesvolle principes uit de retoriek en overtuigingspsychologie. Wij nemen jouw campagne onder handen op zowel strategisch als uitvoerend niveau. Door contact met ons op te nemen kunnen wij jou enkele voorbeelden sturen.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Wil je meer weten over onze trainingen en workshops?
Klik dan op onderstaande knop voor alle praktische informatie!

Wat is politieke marketing?

Politieke marketing is de dag van vandaag onontbeerlijk om campagne te voeren. Het is een strategische manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken en voor je te winnen. Hoe meer kiezers, hoe groter de kans is dit in macht om te zetten. Het is voor partijen dus cruciaal om een draagvlak te creëren voor hun kandidaten en ideeën.

Door het gebruik van marketingtechnieken kunnen partijen hun politieke ideeën overbrengen om kiezers te overtuigen voor hen te stemmen. Politieke communicatie staat centraal en is een constant proces. Door goede marketing kunnen partijen een brug slaan tussen hun ideologische standpunten en de wensen van de kiezers.

Er zijn verschillende manieren om aan politieke marketing te doen:

Kanalen die politici kunnen gebruiken

  • Online media: sociale mediakanalen, websites, apps
  • Traditionele media: kranten, radio en televisie
  • SMS
  • Offline campagnes
  • ….

Technieken om te gebruiken in campagnes

  • Goede slogans
  • Personal branding
  • Neuromarketing
  • Nudging
  • Storytelling
  • Data-analyse
Afbeelding Digital VS Traditonal Marketing

Foto credit: Traditional Marketing VS. Digital Marketing. (2019, 8 mei). [Foto]. TheWebCliq.com. https://thewebcliq.com/2019/05/08/traditional-marketing-vs-digital-marketing/

Werkt politieke marketing?

Is politieke marketing altijd succesvol? Neen, daar mag je niet vanuit gaan. De inhoud en authenticiteit van je boodschap staan op de eerste plaats. Politieke marketing helpt om die boodschap goed te doen overkomen en te versterken.

De geschiedenis en een aantal hedendaagse voorbeelden ondersteunen het feit dat goed uitgevoerde politieke marketing wel degelijk een impact heeft.

Geschiedenis van politieke marketing

Wist je dat:

  • Het eerste politieke adviesbureau opgericht werd in de VS in 1933?
  • President Roosevelt een eigen PR-dienst had?
  • Kennedy zijn succesvolle campagnestrategie rond bekendheid en imago opbouwde?
  • CVP-boegbeeld Leo Tindemans in 1974 als eerste in België gebruik maakte van moderne marketingtechnieken én hij de verkiezingen won? (denk maar aan de slogan ‘tiendemaart, Tindemans!’)
Afbeelding van CVP boegbeeld Leo Tindemans

Foto credit: Bundesarchiv, B 145 Bild-F050938-0028 / Engelbert Reineke / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Politieke marketing an sich is dus geen nieuw begrip. Kranten en radio waren de eerste methodes om aan marketing te doen. Door technologische ontwikkelingen werden de marketingstrategieën moderner. In de jaren ’60 speelde televisie en de professionalisering van de commerciële reclame-industrie een grote rol. Partijen begonnen gebruik te maken van externe adviseurs.

Nu spelen internet en sociale media een grote rol. Politici en burgers kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren en zijn niet meer afhankelijk van de massamedia. Personal branding is hierdoor zeer belangrijk geworden. Kiezers kiezen meer voor personen in plaats van partijprogramma’s.

Voorbeelden van politieke marketingstrategieën in de VS en België

In de Verenigde Staten wordt politieke marketing sterk uitgeoefend. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden een aantal verrassende nieuwe tools ingezet.

Obama maakte in 2008 gebruik van nudging. Mensen die niet gingen stemmen, kregen een brief waarin stond dat andere kiezers uit hun wijk wél gingen stemmen. Het resultaat was spectaculair beter dan een gewone brief die opriep om te stemmen. Onbewust beïnvloedde hij dus hun gedrag.

Trumps campagne in 2016 was sterk gericht op de emoties van het volk. Hij paste personal branding in politieke context toe. Trump profileerde zich als een alfamannetje en vertelde zijn boodschappen, veelal op sociale media, op een krachtige manier. Voorts gebruikte hij neuromarketing en data om te investeren in gepersonaliseerde Facebook en Instagram Ads. Deze investering had een significante invloed op de stemmen.

Afbeelding van voormalige 45ste president Donald Trump

Foto credit: Gage Skidmore on Visual hunt / CC BY-SA

Ook in België zijn er verschillende recente voorbeelden van politieke marketing.

PVDA lanceerde een campagne waarin 100 BV’s hen steunen. Ze focusten hiermee op het aspect van populariteit en geliefdheid.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau zet sterk in op Instagram en dat loont. Met zijn 69k volgers laat hij onder andere Bart De Wever, Theo Francken en Tom Van Grieken achter zich. Ook bij Facebook-advertenties van sp.a worden grote budgetten ingezet op hun populaire voorzitter.

Politieke marketing is niet enkel een online verhaal, maar ook offline. Vlaams Belang heeft dit begrepen en gebruikt verschillende psychologische technieken met data om ambassadeurs te genereren. Dat leidde ertoe dat ze hen konden overtuigen om mee te gaan in een protestrit naar Brussel tegen de regering.

Hoe start je met politieke marketing?

Start liever vandaag dan morgen met je politieke marketing. Communicatie-expert Noël Slangen gaf een aantal tips mee om te gebruiken in je politieke strategieën.

  • Goede strategieën en campagnes zijn de basis en maken het verschil bij je politieke communicatie
  • De campagne moet starten vanuit jouw eigen overtuigingen en vanuit jouw wil om aan de burgers een beter bestaan te geven
  • Ga na welke thema’s er bij de bevolking leven en hou er rekening mee dat kiezers meer voor een persoon stemmen dan voor een partij
  • Zet sociale media strategisch in

Bij Exposure maken we gebruik van wetenschappelijk onderbouwde inzichten in combinatie met vernieuwde marketingtechnieken. We helpen je politieke marketing op vier vlakken:

  • Psychologische optimalisatie van je communicatiekanalen
  • Opzetten en uitvoeren van digitale campagnes
  • Personal branding
  • Analyse van campagnes

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!