Prijspsychologie: Wanneer toon je de prijs?

Wat kies je om eerst te tonen? Het product zonder de prijs? Of toch onmiddellijk het product MET de prijs? Prijspsychologie bevat het antwoord!

In een onderzoek geleid door Karmarkar, Shiv, and Knutson (2015) werden deelnemers een shoppingbudget gegeven van €40. De onderzoekers analyseerden aan de hand van een fMRI-scan de hersenactiviteit tijdens online shoppen.

Bleek dat het eerste wat de deelnemer zag, product of prijs, een invloed had op de beslissing om een product te kopen of niet te kopen.

Productkwaliteit vs. economische waarde

Indien het product als eerste werd vertoond, werd de aankoop gebaseerd op basis van de productkwaliteit. Indien de prijs als eerste werd vertoond, werd de aankoop gebaseerd op haar economische waarde.

Stel dat je luxeartikelen verkoopt, dan wil je dat consumenten hun aankoopbeslissing baseren op productkwaliteit. Je wil niet dat ze de economische waarde van het product analyseren. Dus moet je voor luxeartikelen eerst het product tonen en dan pas de prijs.

 

 

Op de website van Tiffany’s Jewelry kan je zien dat ze eerst de juwelen tonen voordat de prijs kenbaar is gemaakt. Zelfs als ze de prijs tonen, gaan ze dit op een minimalistische manier doen alsof het verwaarloosbaar en niet belangrijk is.

Het omgekeerde geldt zeker voor verbruiksproducten. Bijvoorbeeld voor batterijen. Deelnemers van het onderzoek gingen eerder dit soort van product kopen als de prijs als eerste zichtbaar was. Dit kwam doordat zij eerst de kans kregen om de economische waarde van dit product te evalueren.

Benieuwd naar meer tips?

Schrijf je dan nu in voor onze updates en ontvang regelmatig waardevolle tips per mail.

[button url=”https://exposure.be/blog/prijspsychologie-wanneer-toon-je-de-prijs/?ulp=68TI6Y8Li6a9iGjD” text=”Ja, ik wil gratis tips!” size=”” type=”primary” icon=”” external=”0″]

Wil je graag meer tips?

Schrijf je dan in op onze updates over marketing en overtuigen.

Ontdek nog meer:

Blog

Dit gebeurt er elke minuut online in 2019!

Zonder het vaak te beseffen mailen, streamen, bellen en surfen we met z’n allen op het internet. We zijn voortdurend online bezig en nieuwe cijfers

Wil je jouw communicatie en marketing opkrikken?

Contacteer ons dan!