Wat kies je om eerst te tonen? Het product zonder de prijs? Of toch onmiddellijk het product MET de prijs? Prijspsychologie bevat het antwoord!

In een onderzoek geleid door Karmarkar, Shiv, and Knutson (2015) werden deelnemers een shoppingbudget gegeven van €40. De onderzoekers analyseerden aan de hand van een fMRI-scan de hersenactiviteit tijdens online shoppen.

Bleek dat het eerste wat de deelnemer zag, product of prijs, een invloed had op de beslissing om een product te kopen of niet te kopen.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Productkwaliteit vs. economische waarde

Indien het product als eerste werd vertoond, werd de aankoop gebaseerd op basis van de productkwaliteit. Indien de prijs als eerste werd vertoond, werd de aankoop gebaseerd op haar economische waarde.

Stel dat je luxeartikelen verkoopt, dan wil je dat consumenten hun aankoopbeslissing baseren op productkwaliteit. Je wil niet dat ze de economische waarde van het product analyseren. Dus moet je voor luxeartikelen eerst het product tonen en dan pas de prijs.

Op de website van Tiffany’s Jewelry kan je zien dat ze eerst de juwelen tonen voordat de prijs kenbaar is gemaakt. Zelfs als ze de prijs tonen, gaan ze dit op een minimalistische manier doen alsof het verwaarloosbaar en niet belangrijk is.

Het omgekeerde geldt zeker voor verbruiksproducten. Bijvoorbeeld voor batterijen. Deelnemers van het onderzoek gingen eerder dit soort van product kopen als de prijs als eerste zichtbaar was. Dit kwam doordat zij eerst de kans kregen om de economische waarde van dit product te evalueren.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!