Onze 23ste aflevering van de podcast ‘Marketing en Verkiezingen’ is een feit! Deze keer hebben we Paul Van Damme te gast. Hij is de auteur van het boek ‘Propaganda in België’. In deze aflevering bespreken we enkele zaken uit het boek en leggen we de link naar het digitale tijdperk. Het was opnieuw een zeer boeiende aflevering vol interessante inzichten.

Tijdens de podcast bespreken we 10 praktische regels die jij kan toepassen om beter te scoren met jouw politieke campagne:

  1. Houd het eenvoudig.

Gebruik geen moeilijke of ingewikkelde bewoordingen om jouw boodschap duidelijk te maken. Beperk je tot de kern en belicht die vanuit één invalshoek. Eenmaal je begint te nuanceren loop je het risico dat mensen de kern van jouw boodschap vergeten. Spreek bovendien de taal van je doelgroep.

2. Herhaal, herhaal en herhaal. 

Door de communicatieoverload kan je niet anders dan je boodschap meerdere malen te herhalen. Herhaal je boodschap daarnaast ook steeds op dezelfde manier. Als iets lang genoeg wordt herhaald, blijft het hangen.

3. Wees consistent.

Het bevordert de herkenning en versterkt de herhaling van de boodschap. Als je iedere keer jouw boodschap op een andere manier en op een ander tijdstip of kanaal verspreidt zal dit de kracht ervan doen afnemen.

4. Roep emoties op.

Als je echt jouw publiek wil innemen dan gebruik je het best zoveel mogelijk emoties. Speel in op gevoelens en frustraties. Zorg ervoor dat je de mensen raakt. Gevoelsargumenten blijven veel langer hangen dan rationele.

5. Versterk het groepsgevoel. 

Als je samen met een grotere groep jouw boodschap verspreidt zal dit veel meer effect creëren. Mensen hebben de neiging om erbij te willen horen. Neem dit feit mee in je communicatie om de groep zo groot mogelijk te maken.

6. Creëer een vijand. 

Een gemeenschappelijke vijand is het ideale bindmiddel. ‘Samen sterk’ is hierbij de boodschap. Het zorgt ook voor een betere focus want het is duidelijk waartegen er moet gestreden worden. Zorg voor een ‘wij tegen zij’ gevoel.

7. Maak je eigen waarheid.

Jij bepaalt welke invalshoek mensen kunnen zien bij het verspreiden van een boodschap. Daarin is de consistentie zoals besproken in punt 3 van cruciaal belang. Je zorgt ervoor dat mensen de boodschap interpreteren zoals jij dat wenst.

8. Stel je autoritair op. 

Dit kan je doen door je kennis over een bepaald onderwerp uit te spelen. Op die manier toon je aan jouw doelpubliek dat als ze over een bepaald thema vragen hebben jij de persoon bent bij wie ze terecht kunnen. Jouw naam blijft dan ook langer hangen in hun hoofd.

9. Overstijg het hier en nu.

Bepaalde ideeën of visies kan je ruimer doortrekken dan enkel jouw gekende omgeving. Om jouw argumenten te versterken kan je bijvoorbeeld aantonen dat soortgelijke organisaties zoals deze van jou ook hetzelfde idee of visie hebben. Een voorbeeld zijn de liberalen of socialisten in België. Ook in andere landen zijn er soortgelijke groepen met hetzelfde gedachtengoed. Als organisatie kan je daarnaar verwijzen dat het gedachtengoed van hier op een veel grotere schaal bestaat en wordt gesteund.

10. Richt je tot de massa.

Met online media is dit tegenwoordig veel gemakkelijker. Vroeger moest je ervoor zorgen dat je op televisie, krant of radio kwam. Door te adverteren op online kanalen of viraal te gaan kan je een groot aantal mensen aanspreken.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!