Sociale media zijn bronnen van veel informatie. Het zijn immense platformen waar mensen op de hoogte kunnen blijven van hun kennissen of volgers. We gebruiken ze zodanig veel dat ze de laatste tijd één van onze belangrijkste tijdverdrijven zijn geworden. Maar hoe komt het dat het ons uren bezighoudt? De tijd die wij spenderen aan sociale media heeft niets te maken met een hype-gevoel. Het is veel meer dan dat. Er zit een psychologische behoefte achter. Onze activiteiten op sociale media zorgen voor de productie van twee chemische hormonen waar wij allemaal nood aan hebben: dopamine en oxytocine.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Sociale media en hormonen

Dopamine is een soort gelukshormoon. Het komt vrij als een beloningsmechanisme wanneer we een vind-ik-leuk, reactie of share krijgen op onze berichten. Oxytocine wordt dan weer vaak het knuffelhormoon genoemd omdat deze stof vrijkomt wanneer we knuffelen of deelnemen aan een intieme activiteit met onze dierbaren. Het aanmaken van Oxytocine leidt tot verlaging van het stressniveaus en een toename van vertrouwen, vrijgevigheid, empathie en andere positieve emotionele reacties.

Delen via sociale media 

De content die te vinden is op sociale media, wekt vooral sterke emotionele reacties op zoals: verrassing, woede, geluk, nieuwsgierigheid, empathie, tevredenheid en andere. Deze emoties sturen sterke signalen door naar ons zenuwstelsel en kunnen het aanmaken van dopamine en oxytocine doen toenemen.

Goede marketeers weten wat de psychologie van sociale media precies inhoudt. Zij kunnen berichten maken waaraan volgers zich kunnen verbinden. Het maken van boeiende content zet aan tot positieve emotionele reacties. Dit opent dan natuurlijk nieuwe kansen voor een merk om te communiceren met bestaande en potentiële klanten.

Nog verdere vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!