Op zoek naar concrete tips om je potentiële klanten mee te overtuigen? Reinout selecteerde drie inzichten die je onmiddellijk kan omzetten in de praktijk.

Lees er alles over in deze samenvatting van ons afgelopen webinar!

Mond-tot-mondreclame is de beste reclame, ook online

Mond-tot-mondreclame blijft de beste reclame. Daar vertellen we vast niks nieuws mee. Het psychologie trucje dat daarachter schuilt, noemen sociaal bewijs of social proof. Sociaal bewijs is een gedragswetenschappelijk fenomeen waarbij mensen geneigd zijn het gedrag van anderen te kopiëren.

Het spreekt voor zich dat je niet altijd kan weten wat de man in de straat over je product of bedrijf vertelt. Maar online kan je het ‘sociaal bewijs’ wel in de verf zetten. Hoe pak je dat aan?

  1. Probeer je best verkochte producten in de kijker te plaatsen. Dit kan met een apart kader of een opvallende kleur. Deze techniek wordt vaak gebruikt op webshops.
  2. ‘Anderen bekeken ook’ of ‘vaak gekozen met’ zijn nog twee veelvoorkomende nudges. Ze geven mensen een duwtje in de rug om het product toch eens te bekijken.
  3. ‘Doe zoals 1.768 anderen’, ‘210 mensen gingen je voor’: volumes uitspelen, het werkt.
  4. Recensies of Google reviews. Wanneer je klanten lovend zijn over je product of dienst, zullen anderen eerder geneigd zijn dit advies te volgen. Probeer het verzamelen van getuigenissen en reviews zoveel mogelijk te automatiseren via mail. Misschien is die mogelijkheid wel ingebouwd in jouw ERP of CRM-systeem.

Dit zijn trouwens technieken die je niet alleen kan toepassen op websites. Het werkt ook bij offertes, sollicitatiepagina’s, menukaarten…  Te veel om op te noemen!

Pro tip: Wist je trouwens dat je ideale review bestaat uit een tekst, naam, titel, bedrijfs- of organisatienaam en foto? Zo wordt jouw recensie geloofwaardiger en geeft het niet de indruk dat dit een fake review is.

Waarom zo moeilijk? Gebruik de ‘vereenvoudigingsnudge

Wil je jouw communicatie of marketing vereenvoudigen, maar weet je niet waar te beginnen? Denk dan eens aan je belangrijkste uitdaging. Enkele voorbeelden zijn: vacatures sneller invullen, meer websitebezoekers, meer leads, … Zoek vervolgens enkele personen die niet vertrouwd zijn met je bedrijf en buig je samen over de vraag: ‘Hoe kan ik mijn proces vereenvoudigen?’

Met andere woorden: maak het zo makkelijk mogelijk. Vraag bijvoorbeeld om een sms’je te sturen in plaats van een mail. Of vermijd dat mensen zich moeten aanmelden om iets te kopen of te boeken op je website. Wanneer je drempels wegneemt, zullen mensen sneller geneigd zijn om actie te ondernemen.

Pro tip: Zie je niet meteen waar je nog kan vereenvoudigen? Kijk dan ook eens het lettertype na! Wist je dat louter een leesbaarder lettertype er al voor kan zorgen dat mensen sneller overgaan tot actie?

Pas ook nudging toe op wie al klant is

In marketing is de focus nog al te vaak gericht op het creëren van naamsbekendheid of het aantrekken van klanten. Wat minder aandacht krijgt, is nudging voor mensen die al klant zijn. Hoe verder in de customer journey, hoe effectiever het effect van nudges.

Stel je voor dat je meer wil verkopen van een bepaald product. Probeer dan eens een techniek als ‘product van de week’ of ‘favoriet van de klant’. Wedden dat je je verkoopscijfer zal zien stijgen?

Ook zogenaamde ‘autoriteitsnudges’ kunnen helpen. ‘Verkozen tot product van het jaar’ of ‘beste chocolatier in 2023’ kunnen ervoor zorgen dat de interesse in je product verhoogt, terwijl het product eigenlijk al gekocht is. Zo worden je klanten echte ambassadeurs van je product!

Pro tip: Probeer ook eens je offerte of je salespresentatie communicatief en gedragswetenschappelijk te optimaliseren. Wedden dat je potentiële klanten sneller zal kunnen overtuigen?

Benieuwd naar ons volgende webinar?
Ons volgende gratis webinar vindt plaats op 23 januari en gaat over concrete tips en technieken die je kan toepassen om met je website meer leads te genereren! Schrijf je nu in via onderstaande knop!