Data is kennis, zeker online. In deze aflevering praten we met Jan Steurs over alle inzichten die we halen uit de advertentiebibliotheek van Facebook. Jan is campaigner in het Europees Parlement voor de groene parlementsleden en werkte daarvoor als freelancer in sociale media. Een ideale gast om de combinatie sociale media, politiek en facebookadvertenties in het bijzonder, te bespreken.
Wil je na het lezen van deze blog en het luisteren van bovenstaande podcast nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Advertentiestrategie Vlaamse politieke partijen
Voor 2019 had je sporadisch kleine politieke campagnes via sociale media. Deze stond meestal in functie van een (tijdelijke) offline campagne. Tegenwoordig zien we heel regelmatige investeringen van politieke partijen in facebookadvertenties.
Als we dit dieper bekijken merken we dat niet alleen het aantal sociale mediacampagnes stijgt, maar ook het bedrag dat men investeert in online politieke campagnes. Sommige Vlaamse politieke partijen hebben de laatste jaren ook beslist om enkel en alleen in te zetten op sociale media en niet meer op offline media zoals pamfletten en brochures.
Een nieuwe evolutie die we merken binnen het adverteren op sociale media is het steeds meer inzetten op dark ads. Dark ads zijn volledig getargete advertenties die je enkel te zien krijgt wanneer jij binnen de beoogde doelgroep valt. Dit is een ander soort advertentie dan een gebooste advertentie. Deze soort advertentie krijg je eerst op de pagina te zien en wordt dan extra gepromoot. Dit bericht is dus in eerste instantie openbaar en kan door iedereen gezien worden.
Een politieke partij kan bijvoorbeeld een bericht sturen over onderwijs naar mensen die in het onderwijs staan of personen die kortgeschoold of hooggeschoold zijn. Op basis van data kan men dus berichten adverteren naar doelgroepen die voor de politieke partijen interessant zijn.
Bouw een online achterban op
Enkel inzetten op advertenties via sociale media is niet genoeg. Als politieke partij is het opbouwen van een community, een groep ambassadeurs zeer belangrijk. Zo merken we dat bedrijven hier de laatste jaren steeds meer gebruik van maken. De ambassadeurs zijn in dit geval vaak de eigen werknemers.
In de vorige Amerikaanse verkiezingen zagen we bijvoorbeeld dat bij de Democraten Hillary Clinton op voorhand al een grote fanbasis had. Dit leger aan ambassadeurs kon zij gemakkelijk inzetten om haar campagne te ondersteunen. Een andere kandidaat bij de Democraten was miljardair Michael Bloomberg. Hij had een kleinere fanbasis, maar wel een grotere financiële slagkracht.
Uiteindelijk trok Hillary Clinton aan het langste eind en werd zij de kandidaat voor de Democraten in de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen.
De kracht van personal branding in facebookadvertenties
Uit de data van de facebook advertentiebibliotheek konden we afleiden dat sp.a hard inzet op hun voorzitter, Conner Rousseau. Dit was ongeveer 80% op de pagina van facebookpagina van Conner Rousseau en nog 20% op de facebookpagina van de partij. Deze aanpak heeft geloond want sinds de nieuwe stempeiling staat hij nu in de top 5 van de politici waar je het snelst aan denkt.
“Dat is op zich wel slim want je gelooft een persoon slimmer dan een merk en dit geldt zowel voor marketing als in politiek” aldus Jan Steurs
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!