Is Snapchat the new big thing in politieke communicatie?
Snapchat is in 2011 ontstaan als een berichtendienst op basis van foto’s tussen twee personen. Wat snapchat uniek maakt is het feit dat foto’s na maximaal 10 seconden verdwijnen van je smartphone. Daarnaast heb je ook Snapstories. Deze berichten kunnen alle volgers gedurende 24uur bekijken voor ze verdwijnen. Iets wat Snapchat zeer succesvol maakt, zijn de vele filters. Geen saaie filters om jouw foto mooier te maken, maar vooral heel gekke filters. Ook steeds meer bedrijven of organisaties maken gebruik van Snapchat.
Snapchat ook succesvol in politiek?
In de Belgische politiek experimenteert men vooral nog wat met Snapchat. In Amerika maken politici er wel al meer gebruik van. Zo profiteerden verschillende presidentiële kandidaten van de functie ‘Live Stories’. Via deze functie kan iedereen foto’s of video’s zien en zelf sturen over één bepaalde gebeurtenis. Zo waren gebruikers getuige van het live-verhaal “Hallo, Hillary 2016”, waarin video’s werden getoond over de rally van Clinton in Roosevelt Island. Miljoenen snapchatters zagen de filmpjes. Ook Republikeinse kandidaten maakten gebruik van het nieuwe ‘wonderkanaal’. Zo kon je een hele dag Marco Rubio volgen tijdens de voorbereidingen van een belangrijk TV-debat.
“Snapchat absolutely is the next digital battleground, but it’s hard to tell if that war will be waged this election cycle” – Phillip Stutts CEO of Go BIG Media Inc
Op dit moment is het niet zo evident om Snapchat in te zetten, maar ik voorspel verandering! Een grote verandering, ook voor politieke communicatie. Zo is Snapchat op dit moment bezig met het testen van on-demand geofilters. Geofilters zijn extra layers om te laten zien waar je bent. Er bestaan Geofilters voor steden, parken, wijken in steden, historische plekken (de menenpoort in Ieper, het Atomium, …) en plekken waar veel mensen komen. Dit wil zeggen dat het in de toekomst heel eenvoudig zal worden om je eigen geofilters te ontwerpen. Heel leuk voor een verjaardagsfeestje, zoals in het filmpje.
Geofilters en politiek
Interessant voor een verjaardagsfeestje, maar ook erg interessant voor politieke evenementen. Zo zou je een geofilter kunnen maken van de gezinsdag of mosselsouppé. Iedereen kan dan een foto maken met deze filter en zo maken ze allemaal reclame voor de partij. Het grote verschil met een medium als Facebook is dat een bericht rechtstreeks naar vrienden wordt gestuurd. Het heeft dus helemaal niets te maken met een algoritme. Het lijkt beetje op een sms, maar dan met foto’s en filmpjes. Jeb Bush paste deze techniek al toe. Hij kondigde zo zelfs zijn kandidatuur aan via Snapchat. Zo was er een geo-filter aan het gebouw waar hij de aankondiging deed.
Ideaal om millennials te bereiken.
In 2014 maakte bijna de helft van 12-18-jarigen gebruik van Snapchat en dit neemt enkel maar toe. Volgens recente cijfers (2016) zou 60% van de 16-24-jarigen gebruik maken van snapchat. Jongeren zijn een heel moeilijk te bereiken doelgroep. Deze nieuwe ontwikkeling kan hier erg goed op inspelen. Al voorspel ik dat Snapchat ook bij andere leeftijdsgroepen erg populair zal worden. Ook Facebook is ooit ontstaan als “iets populair bij de jeugd”.
“We believe it could be an incredibly powerful tool” – Jim Walsh, CEO DSPolitical
Tips voor snapchat en politiek
- Geef een blik achter de schermen
Zorg voor unieke content op Snapchat. Deel niet dezelfde zaken als op Facebook. Waarom zouden ze je anders op Snapchat moeten volgen? Toon wat je als politicus of politica doet.
- Houd het kort en krachtig
Je hebt maar 10 seconden bij Snapchat. De soundbite moet nog korter en krachtiger. Ga geen speech geven zoals je in het Parlement zou doen. Houd het laagdrempelig, maar wat politieke duiding kan geen kwaad.
- Maak het bekend via andere kanalen
Deel via jouw bestaande en gekende kanalen dat je voortaan ook actief bent op Snapchat. Als niemand weet dat je via Snapchat een blik achter de schermen geeft, dan zal natuurlijk ook niemand jou volgen.
Wil jij op de hoogte blijven omtrent deze evoluties? Contacteer mij of nodig mij uit voor een inspirerende presentatie over hoe je sociale media ook voor je politieke activiteiten kan inzetten! Ik deel met veel plezier mijn succesverhalen. Of ken jij politici die actief zijn op Snapchat? Laat het ons weten in de comments!
Er zijn trouwens echt veel mogelijkheden met Snapchat, zeker als je het leuk en ludiek aanpakt. Een mooi voorbeeld zijn de Snaps (foto’s) die gemaakt zijn in een museum. Men zegt toch altijd dat kunst gaat om interpretatie?