Hier zijn we terug met een volgende aflevering van onze podcast over marketing en verkiezingen. We hebben het genoegen om een echte expert aan het woord te laten. Deze keer gaan we met politiek journalist Ivan De Vadder dieper in op sociale media en politieke communicatie. Het was een bijzonder boeiend gesprek!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Een korte samenvatting van deze podcast
Sociale media hebben een invloed op de moderne politieke journalistiek. Vroeger belde je naar een politicus als journalist. Je taak bestond eruit om 20 politici te bellen als er iets gebeurde tijdens de dag. Nu kan je dit vervangen door sociale media te screenen.
Dit zorgt ervoor dat het de job van journalist deels vergemakkelijkt. Sommigen worden hierdoor soms wel gemakzuchtiger. Want heel wat journalisten beperken zich tot wat er afspeelt op sociale media en bouwen hierop hun artikels. Politici hebben hier ook wat van weg want ze weigeren soms nog te antwoorden en verwijzen naar wat zij op hun sociale media hebben gepubliceerd.
Sociale media als nieuwsbron in politieke communicatie
Je kan je afvragen wanneer het voor een journalist interessant is een bericht als nieuwswaardige bron te nemen. Een van de redenen kan schaarste zijn. Stel dat een politicus of politica beslist om een persconferentie te houden, maar daar op het laatste moment van afstapt. In de plaats daarvan tweet deze persoon wat hij of zij zou hebben verteld. Door het gebrek aan ander nieuws over dit topic is dit de enige vorm van communicatie. Een ander criterium is snelheid. Twitter bijvoorbeeld is vaak een alternatief voor de feed die journalisten professioneel krijgen van alle nieuwsbureaus.
Daarnaast merken we dat er sinds enkele jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden bij Facebook als het gaat om het soort nieuws. Vroeger was Facebook een plaats waar mensen hun activiteiten deelden: wat zij in het weekend deden of enkele leuke foto’s van hun kinderen. Nu zie je op Facebook heel wat nieuws en opinie opduiken. Dit zag je in het begin van Facebook heel wat minder.
Tegenwoordig experimenteren journalisten ook meer en meer om niet enkel bezig te zijn met de traditionele kanalen. ‘Digital first’ is de nieuwe roep binnen de journalistieke wereld en je merkt dat iedere nieuwszender daarin investeert om helemaal mee te zijn met de nieuwe vormen van nieuwsverspreiding.
Ultratip van Ivan De Vadder!
Een volledig tv-journaal bevat evenveel tekens als 1 pagina in de krant. Dat betekent dat indien je als beginnend politicus of politica op lokaal niveau enige bekendheid wil krijgen je het televisiejournaal mag vergeten.
In de krant komen is iets gemakkelijker. Dit komt omdat een krant uit een 50-tal pagina’s bestaat. Maar hou er wel mee rekening dat als je in de krant staat het bereik relatief klein blijft. Als beginnend politicus of politica mag je al blij zijn als je in de lokale katern staat van een grote krant.
De enige manier om het zelf in de hand te hebben? Sociale media! Bij traditionele media moet je nog altijd langs een poortwachter, de journalist. Sociale media zijn dus ideale startplaatsen om zelf je boodschap te verkondigen en hier de controle over te houden.
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!