Wij zijn allemaal vatbaar voor kleine onbewuste veranderingen. Verschillende grote bedrijven hebben zo reeds inspanningen gedaan om de tevredenheid van de werknemers te verhogen. Denk maar aan de aanpassingen om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Meestal resulteert dit in een hogere tevredenheid bij de werknemer en dat leidt dan weer tot betere bedrijfsprestaties. Dit is echter maar één voorbeeld. Via verschillende mogelijkheden uit de sociale psychologie kan je enkele zaken toepassen zodat je bedrijf hiervan profiteert. Zo’n zaken worden ook wel eens nudging genoemd.

Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Speel in op het wederkerigheidsbeginsel

Wederkerigheid is één van de beroemde “Six Principles of Persuasion”, gedefinieerd in Robert B. Cialdini,’s boek. Het idee is dat we druk voelen om iets terug te doen voor wat ze ons hebben gegeven of voor ons hebben gedaan. We geven vaak zelfs meer terug dan we aanvankelijk hadden gedaan om eventuele schuldgevoelens in verband met de oorspronkelijke gunst te minimaliseren. Bedrijfsleiders  kunnen inspelen op het wederkerigheidsbeginsel. Dit zal leiden tot betere overeenkomsten en werkrelaties. Zoals Dr. Cialdini schrijft, is wederkerigheid zo krachtig dat het gevoelens van wantrouwen of afkeer van de persoon die het geschenk of de gunst geeft, kan overwinnen. Zo kan je als bedrijfsleider een bonus geven op de verjaardag van je personeel, je collega’s eens verrassen met ontbijt of gewoon een vriendelijk gebaar tonen. Dit doet vaak al wonderen. Buiten het kantoor kan het wederkerigheidsbeginsel je helpen slagen in onderhandelingen, waardevolle zakelijke partnerschappen opbouwen met investeerders, of zelfs klanten winnen. Denk maar aan gratis monsters uitdelen op een beurs waardoor er plots meer interesse is in je product.

Lichaamstaal vertelt wie je bent

Als het op lichaamstaal aankomt, is het een goed begin om een open houding aan te nemen, dus geen gekruiste armen. Dit communiceert openheid en vertrouwen, je bent ontvankelijk voor communicatie. Als je staat, doe dit met de benen lichtjes uit elkaar en huppel niet voortdurend heen en weer. Glimlachen is meestal nuttig, omdat het ons vriendelijk en aanspreekbaar lijkt. Je mag onopvallend de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner nabootsen, deze zal zich er comfortabel bij voelen omdat het een vorm van onderbewuste vleierij is.

Wanneer je iemand aanspreekt maak dan steeds goed oogcontact. Begin alvast deze psychologische trucs van non-verbale communicatie toe te passen want lichaamstaal en emotionele weergave zijn besmettelijk. Het is belangrijk dat je hier als  bedrijfsleider rekening mee houdt, je hebt namelijk een voorbeeldfunctie en je acties spiegelen zich af op de organisatiecultuur.

Priming zorgt door stimuli voor verandering

Priming is één van de meest fascinerende concepten in de psychologie en heeft enorme potentiële toepassingen. Denk aan verfprimer: de primer gaat als eerste en maakt het materiaal klaar voor de verf, wat resulteert in een betere hechting en duurzaamheid. In de psychologie verwijst priming naar de manier waarop blootstelling aan een stimulus, zoals een woord of een afbeelding, ons latere gedrag kan beïnvloeden. Priming leert ons dat mensen enorm worden beïnvloed door contextuele en culturele signalen die ze vaak niet realiseren. Als bedrijfsleider moet je veel zorg besteden aan het inrichten van een kantooromgeving die voor jou de gewenste werkcultuur weerspiegelt. Je kan dit toepassen door het kantoor te versieren met bemoedigende woorden, citaten en afbeeldingen van mensen die je inspireren, bijvoorbeeld Steve Jobs of Richard Branson.

Ook in je e-mailberichten kan je gebruik maken van priming. Als je wilt dat de persoon die jij een e-mail stuurt op een bepaalde manier reageert kan je relevante woorden gebruiken om de gewenste reactie uit te lokken. Controleer dan ook je e-mails voor het verzenden en elimineer negatieve of ontmoedigende woorden.  Het gebruik van de onderzoeken uit de sociale psychologie zal persoonlijk en organisatorisch succes aanmoedigen, helpen om gemeenschap en cohesie te bouwen in je bedrijf wat resulteert tot meer arbeidsvreugde bij je werknemers.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!