Na een kleine periode van afwezigheid is de 28ste aflevering van de podcast ‘Marketing en Verkiezingen’ er. Om 2019 goed te starten, hebben we een dame met een indrukwekkend palmares te gast, Kirstel Verdel. Zij maakte in 2008 deel uit van het landelijke campagneteam van Barack Obama in Washington D.C. In deze aflevering bespreekt ze eerst kort haar avontuur tijdens de Amerikaanse verkiezingen en daarna blikt ze terug op de elementen die het succes vormden van Obama’s campagne. Beluister zeker deze aflevering om te horen wat de essentiële factoren en tips zijn van een succesvolle campagne.

De verschillende stappen van een succesvolle politieke campagne

Iedere campagne heeft verschillende stappen die ze moeten doorlopen om succesvol te zijn.

  1. Bepaal wat het doel is van je campagne, wat wil je ermee bereiken?
  2. Bepaal wie je nodig hebt om je vooropgestelde doel te bereiken, dit kunnen verschillende doelgroepen zijn.
  3. Analyseer welke boodschappen passen bij je vooropgestelde doelgroepen.
  4. Nu je alle nodige informatie hebt verzameld, kun je overgaan tot de middelen. Onderzoek en analyseer goed welke middelen zowel bij je doelgroep als bij je boodschap passen.

Persoonlijke benadering

In je campagne moet je mensen zo persoonlijk mogelijk proberen te benaderen. Als je dit niet doet is de kans groot dat je boodschap zal verdwijnen in de overload aan informatie die mensen over zich heen krijgen. In sommige gevallen is het onmogelijk om persoonlijk contact te hebben met je doelgroep maar dan moet je voor andere oplossingen zorgen: vertegenwoordigers die namens de persoon spreken, benadering via de eigen kring van je doelgroep of gepersonaliseerde e-mails versturen.

Hoe verhoog je de betrokkenheid in je politieke campagne?

Het is belangrijk om je doelgroep te betrekken in wat je doet, dat kan door bijvoorbeeld van deur tot deur te gaan, maar ook online is dit zeker mogelijk. Door die betrokkenheid te creëren ontstaat er een win-winsituatie. Als organisatie krijg je informatie over je doelgroep: wat vinden ze belangrijk, waar zitten ze mee, etc. Maar ook voor je doelgroep is dit een positieve situatie: ze worden betrokken in iets wat voor hen belangrijk is. Heel belangrijk hierbij is dat je terugkoppelt naar je doelgroep toe, zodat ze weten dat er iets met hun input is gebeurd. Door dit te doen zal je een relatie opbouwen met je doelgroep en daar zal je later de vruchten van plukken. Een kleine notie hierbij is dat het verkrijgen en het behouden van de verkregen informatie wel conform moet zijn aan de huidige GDPR-wetgeving.  

Powertip van Kirsten Verdel

Enerzijds duidelijk weten wat je doel is bij alles wat je doet en anderzijds deze levenswijsheid goed onthouden: “Het is beter te streven naar het onmogelijke dan te berusten in het haalbare.”

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!