Ondertussen zijn wij al aan onze 13de podcast aflevering toe. Tijd voor een primeur! Omdat deze podcast oorspronkelijk gestart werd omtrent de Nederlandse verkiezingen heb ik vooral experts uit Nederland geïnterviewd. Voor de eerste keer laten wij nu een Vlaamse expert aan het woord. Politiek journalist Jan De Meulemeester (VTM) stond ons te woord omtrent politieke marketing. Een zeer boeiend gesprek omtrent sociale media en hun invloed op politieke communicatie en de journalistiek.
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Samenvatting Podcast politieke marketing en verkiezingen, aflevering 13
Sociale media hebben de snelheid van de journalistiek aangepast. Door twitter is in de politiek de deadline van het nieuwsfeit nu het moment van het nieuwsfeit geworden. De tijd tussen de politieke quote en de uitzending ervan is geslonken tot enkele seconden. Een persconferentie wordt niet alleen meer opgenomen met een camera voor het volgende journaal. Wij nemen het nu ook op met de iPhone en streamen dit onmiddellijk Live op Facebook.
Elke dag gebeuren er politieke zaken, er worden dingen beslist en gezegd. Wij moeten in heel die stroom een onderscheid en inschatting maken van wat belangrijk is en wat niet. Wat overstijgt het banale? Eigenlijk ben je de historicus van de dag. Je brengt de politieke geschiedenis van die ene dag. Het is hetzelfde als een historicus die zegt wat is er gebeurd in 1958 bij het schoolpact. Wij zeggen wat er vandaag is gebeurd.
Deze snelheid houdt ook een risico in. Snelheid mag niet ten koste gaan van kwaliteit. En omdat het op sociale media vaak snel gaat, durft de journalistieke wereld wel eens een foutje maken. Het gaat dan niet enkel en alleen om schrijffouten maar ook inhoudelijke fouten. Sommigen redeneren dat omdat het allemaal zo snel gaat op sociale media, het ook niet zo nauw steekt met de nauwkeurigheid. Men gaat soms iets te slordig om met de online berichtgeving.
In politieke communicatie merk je dit ook af en toe. Er zijn genoeg voorbeelden van iemand die een verkeerde tweet of Facebookbericht online plaatst. Achteraf hebben ze er spijt van, maar dan is het natuurlijk wel al te laat. Of die boodschap nu via sociale media, het nieuws of zelfs via een postduif uitgebracht wordt doet er niet toe.
Online debatprogramma
Veel redacties hebben het structureel probleem dat de online redactie vaak als minderwaardig wordt beschouwd, men gaat ervan uit dat hier vooral de jonge mensen zitten zonder ervaring. Dit beeld is volledig verkeerd. Vandaag is het nog altijd de regel dat de klassieke media de content voor online media voorzien. Wij hebben dit met ons online debatprogramma omgedraaid. Wij zorgen nu voor de content van de klassieke media. Als iets nieuwswaardig wordt verteld in het debat, dan gebruiken we dit opnieuw in het nieuws van 7 uur. Zo bereiken wij vaak een zeer groot publiek, ondanks dat wij het op een zeer merkwaardig moment houden: dinsdagnamiddag om 15u.
Tips om een goed politiek debat te voeren
Je moet voor jezelf berekenen hoeveel tijd je hebt om aan het woord te komen. Vaak denk je dat het meer is dan hoe het in werkelijkheid is. Je moet gewapend en voorbereid naar het debat gaan. Weet goed waar je in die korte tijd consequent voor wil gaan. Als je maar een beperkte tijd hebt om je ideeën bekend te maken, moet je opletten dat je eerst je idee voorstelt en pas daarna de motivatie.
Kort gezegd: timing berekenen, goed nadenken over je boodschap en deze duidelijk overbrengen.
Eerst studeren en dan spreken is ‘key’.
Heeft Twitter nog een toekomst in politieke marketing?
Het heeft zeker nog een toekomst, alleen is het natuurlijk een nadeel dat er 10 parlementen en veel van hun vertegenwoordigers op Twitter actief zijn. Politici die vroeg gestart zijn met sociale media hebben natuurlijk zo wel een voordeel. Op dat moment zaten er nog niet te veel politici op het kanaal en werden ze ook sneller gevolgd.
Maar uiteindelijk is het toch vooral de inhoud die het verschil maakt. Als je kijkt naar de politici die vandaag actief zijn op Twitter en Facebook, dan zijn er toch maar weinigen die er echt veel werk in steken. Er worden heel veel inspiratieloze tweets de wereld ingestuurd. Men tweet maar iets om er bij te zijn. Dit verdwijnt natuurlijk volledig in de massa. Velen hebben dit merkwaardig genoeg nog niet door. Ze denken dat sociale media nog steeds tools zijn die je onmiddellijk belangrijk en populair zullen maken. Dit is een vrij onvolwassen gebruik van sociale media
Een sterk voorbeeld is Theo Francken. Je krijgt een stukje te zien van zijn familieleven, zijn boodschappen gaan over beleid en er zit vaak ook een stukje emotie in. Hij doet dit ook proactief, hij begrijpt dat hij met Facebook een nieuw kanaal heeft om zijn publiek te bereiken. Je moet dit dan natuurlijk wel consequent blijven doen.
Dit gaat niet over platte marketing. Je moet je politiek merk consequent blijven uitbouwen, je moet daar tijd insteken.
Spelen sociale media ook een rol in het feit of je al dan niet in de traditionele media raakt?
Sociale media zijn een megafoon voor individuele politici. Het is een beetje een café waar politici, wetstraat-journalisten, opiniemakers allemaal samenzitten en elkaar volgen. Via een goed getimede en interessante tweet wordt de kans groter om opgemerkt te worden door een journalist en wordt je even later gecontacteerd. Dit is al vaak zo gebeurd. Kijk maar naar Elio Di Rupo die ons via zijn facebookpagina met een heel hip Instagramachtig filmpje opwarmt voor de lancering van zijn boek. Daarmee trok hij de aandacht van onze hoofdredactie en stuurden wij cameraploegen om het moment van de effectieve voorstelling te filmen.
Tips om je politieke boodschap in de media te krijgen
Het is absoluut een aanrader om je te specialiseren. Op basis van die specialiteit kan je makkelijker een goede band opbouwen met bepaalde journalisten. Ze word je op termijn ook voorgesteld als experts en door de partij naar voorgeschoven als experts. Het hangt natuurlijk ook wat af van de specialisatie. De ene is al meer mediageniek dan de andere. Iemand uit de commissie van volksgezondheid is in het algemeen niet zo populair, maar door de recente eiercrisis kwamen deze nu wel aan bod. Of politici die al jaren bezig zijn met het thema veiligheid, anti-terreur, radicalisering halen nu ook vaak de pers. Enkele jaren geleden was dit helemaal anders. Je moet een beetje de tijdsgeest, de geschiedenis en de actualiteit met je meehebben. Hoe dan ook, blijft het belangrijk om altijd te blijven werken aan je politiek merk.
Ultratip
Altijd eerlijk zijn. Een eerlijke kwetsbare boodschap werkt altijd. Nooit liegen!
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!