In het nieuwste boek van Exposure getiteld ‘Verkiezingen winnen zonder opkomstplicht’ gaan de auteurs Reinout Van Zandycke en Pieter De Vocht dieper in op de nieuwe regels voor de lokale verkiezingen in Vlaanderen. Deze zullen het politieke speelveld in 2024 radicaal veranderen. Vooral de afschaffing van de opkomstplicht zal veel huidige burgemeesters doen schrikken. Welke invloed heeft de afschaffing van de opkomstplicht op het voeren van een politieke campagne? En hoe kunnen lokale politici hun online campagne het best voorbereiden op de afschaffing van de opkomstplicht? Waar vroeger naamsbekendheid de belangrijkste troef was om mensen het bolletje naast je naam te laten kleuren, zullen de kandidaten nu een veel duurzamere relatie met de burgers moeten opbouwen. Dit vergt een hogere mate van professionalisering en een langdurige, constante investering van tijd en middelen. In deze blog krijgt u alvast een voorproefje van enkel inzichten uit het boek.
Afschaffen van de opkomstplicht
Wat is belangrijk bij het campagnevoeren zonder opkomstplicht? Zelfs met de opkomstplicht kwamen 10% van de stemgerechtigden niet opdagen. Waarschijnlijk wordt dat met de afschaffing van de opkomstplicht een veelvoud daarvan. Het zijn niet verwonderlijk de mensen die het minst geïnteresseerd zijn die weg blijven. In het verleden kon je bij wijze van spreken mensen overtuigen in het stemhokje zelf. Als je enkele weken voor de verkiezingen goed in de kijker stond, dan was dat meestal genoeg om veel stemmen te krijgen. Dat verandert allemaal. Een lokale campagne zal kiezers nu lang op voorhand moeten overtuigen. Het klinkt merkwaardig om te stellen dat een politieke campagne mensen moet overtuigen om uit hun huis te komen om te stemmen, maar in de meeste landen is dit al de essentie van het campagne voeren. Amerikaans president Joe Biden had de verkiezingen niet gewonnen, mochten er in staten als Georgia geen grote campagnes op touw gezet zijn om mensen uit minderheidsgroepen te overtuigen om te gaan stemmen.

Community building en personal branding in politieke campagnes
Welke online methoden zullen belangrijk zijn om een goede politieke campagne te voeren? Community Building oftewel het opbouwen van een gemeenschap van sympathiserende burgers is het sleutelwoord in het nieuwe campagne voeren. Het is niet mogelijk om iedereen te overtuigen. Daarom moet je je campagne richten op twee doelgroepen. Ten eerste, de kiezers die nog twijfelen moet je over de streep trekken om voor jou te stemmen. Ten tweede, de kiezers die al overtuigd zijn van jou, moet je activeren om ook anderen te overtuigen. Deze laatste groep zullen jouw ambassadeurs worden. Deze fans zullen namelijk jouw vertegenwoordigers zijn bij hun familie, vrienden en kennissenkring. De meeste politici hebben al een lokale groep van sympathisanten, maar het zal in de toekomst erg belangrijk zijn om dit ook online verder uit te bouwen en te professionaliseren. Online tools zoals bijvoorbeeld NationBuilder zijn speciaal ontworpen voor het opbouwen en onderhouden van een online community. Ook het opbouwen van een personal brand is erg belangrijk voor deze community building strategie. Uit je online activiteiten moet blijken wie je bent en waar je voor staat. Het heeft geen zin om alles voor iedereen te willen zijn, want dan wordt je niets voor niemand.
“De meeste politici hebben al een lokale groep van sympathisanten, maar het zal in de toekomst erg belangrijk zijn om dit ook online verder uit te bouwen en te professionaliseren.”
-Reinout Van Zandycke
Community building in Belgische politiek
Welke partijen en politici doen al aan online community building in België? Doordat in België opkomstplicht de geldende regel was, zijn de meeste lokale politici hier nog niet zo vertrouwd met deze manier van campagne voeren. De meeste politici zijn momenteel niet voorbereid op de afschaffing van de opkomstplicht. De meer extreme partijen Vlaams Belang en PvdA zijn al een paar jaar bezig met het opbouwen van een fanbasis. Online verzamelen ze gegevens door bijvoorbeeld gratis vlaggen aan te bieden naar aanleiding van de nationale of Vlaamse feestdag. Eens je klikt op deze aanbieding en je adres en contactgegevens achterlaat op hun website, kunnen deze partijen jou beter bereiken met aangepaste berichten. Hierop zullen ze jouw proberen te overtuigen van hun standpunten door steeds opnieuw advertenties op jouw facebookpagina te sturen. Mogelijks krijg je daarna ook een programmaboekje in de brievenbus of komen ze eens langs om aan te bellen. Zo bouwen deze partijen hun groep van sympathisanten verder op. Wanneer een van deze partijen een protestactie wil uitvoeren kunnen ze bijgevolg rekenen op een substantieel deel van deze groep sympathisanten die intussen bereid zijn om voor de partij op straat te komen.
Wil je meer weten over de afschaffing van de opkomstplicht en de invloed ervan op politieke marketing? Of wil je concrete tips hoe je jouw politieke campagne voorbereidt op het afschaffen van de opkomstplicht? Lees er alles over in het nieuwste boek van Exposure ‘Verkiezingen winnen zonder opkomstplicht’. Te bestellen via de uitgever.

Wil je nog meer informatie over politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Nog verdere vragen over politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!