Het stond eigenlijk in de sterren geschreven dat de actie van Vlaams Belang een succes zou worden. Vlaams belang plukt de vruchten van maandenlang zaaien. Waar de meeste partijen stopten met adverteren en campagne voeren na de verkiezingen, bleef Vlaams Belang fors investeren. Ze waren zeer lang de enige ‘big spender’ in Vlaanderen. Hoe vroeger je begint met zaaien, hoe meer en sneller je kan oogsten. Daarom heeft Vlaams Belang een grote voorsprong op de rest. Dat ze nu hun online strategie vertalen naar een offline actie is een logisch gevolg. Het is de pure Amerikaanse school van politieke marketing, maar dan perfect vertaald naar een Vlaamse context.
Het is vaak een misvatting bij veel politici: denken verkiezingen te winnen door een week voor de beslissende dag zwaar campagne te voeren. Zo werkt het niet, ook niet met online advertenties. Dit heeft bijvoorbeeld ook presidentskandidaat Mike Bloomberg aangetoond. Hij zette massaal in op advertenties op Instagram, Facebook en andere kanalen. Hij betaalde influencers om voor hem campagne te voeren. Desondanks hij velen malen boven de uitgaven van de andere kandidaten lag, won hij toch niet de nominatie voor de democraten. Voor veel mensen een opluchting. Het toonde aan dat je de verkiezingen niet kan kopen.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Advertenties zijn zeer goede hulpmiddelen, maar enkel met adverteren haal je het niet. Het is in politieke marketing steeds een en-en-verhaal. Een waarbij je ook moet inzetten op offline campagnetechnieken. Dat heeft Vlaams Belang al lang begrepen. Zo zijn ze al meerdere maanden bezig met de omslag te maken. Dat is goed gezien. Het gevaar met emoties en online advertenties is dat het overtuigingseffect ook minder langdurig is en sneller kan verdwijnen. Daarom is een belangrijke regel dat je naast zichtbaarheid ook inzet op ambassadeurs genereren. Maar dit doe je niet zomaar. Het is niet omdat mensen je veel zien, dat ze daarvoor onmiddellijk in de auto springen om deel te nemen aan een protestrit richting Brussel. Dit doe je stapje voor stapje. En daar is Vlaams Belang nu al een tijdje mee bezig.
Psychologie en data
Vanuit marketingoogpunt voeren ze het zeer goed uit. Ze combineren daarbij ook verschillende psychologische technieken met data om tot dit succes te komen. De afgelopen maanden was Vlaams Belang zeer actief bezig met het verzamelen van data. Zo maken ze van verschillende technieken gebruik om te weten te komen wie hun ambassadeurs zijn of wie Vlaams Belang volgt maar nog net niet genoeg overtuigd is om ook op hen te stemmen. Ze doen dit via verschillende tools en volgen alles op. Data is dan ook het nieuwe goud in de politieke communicatie. Door dit in kaart te brengen kan je de verschillende doelgroepen telkens met een aangepaste boodschap benaderen. Dit wordt ook wel eens micro-targeting genoemd. Deze term wordt vaak gebruikt in een context van online advertenties, maar ook daarbuiten geldt in communicatie: hoe specifieker, hoe magnifieker. Het moeilijkste in data-gedreven te communiceren is het verzamelen van data. Vlaams Belang doet dit door verschillende ‘instapformules’ aan te bieden. Eén van die eerste stappen is bijvoorbeeld een likecampagne op Facebook waarbij je een duimpje moet geven als je het eens bent dat we dierenmishandelaars zwaarder moeten straffen. Dat is psychologisch goed gezien. Veel mensen liken de post omdat ze het eens zijn met het statement, maar zo krijgen ze in de toekomst wel meer van Vlaams Belang te zien. Vervolgens kan je een petitie tekenen, een gratis Vlaamse vlag aanvragen, … Van zodra iemand iets aanvraagt kan je deze persoon ook weer persoonlijk benaderen. En zo groeien en communiceren ze verder. Als je al iets gedaan hebt, dan is de kans groter dat je de volgende keer het ook zal doen. Een schoolvoorbeeld van hoe je stapje voor stapje richting een ambassadeurs groeit.
Gemeenteraadsverkiezingen
Deze protestrit zal ook zijn effect hebben op lange termijn. Het zorgt niet alleen voor zeer veel media-aandacht, maar ook later zullen ze hier hun voordeel uit halen. Iedereen die twijfelde om met de auto te vertrekken en besliste om toch thuis te blijven zal spijt gehad hebben. De volgende keer dat ze een actie doen is de kans groter dat ze wel deelnemen. Zij die twijfelden om openlijk uit te komen voor Vlaams Belang zullen nu minder schroom hebben. Door de beelden van files en massa’s volk wordt een ‘sociaal bewijs’ gecreëerd. Dat is het psychologische effect dat ons eerder in een half vol restaurant doet binnengaan dan een leeg restaurant. “Als veel anderen het doen, dan zal het wel goed zijn.” Dit is voor Vlaams Belang goed voor volgende acties. Zo groeit hun aantal ambassadeurs een beetje per beetje. Dat is nodig in functie van de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dit is ook de reden waarom Amerikaanse politici alsook Nederlandse politici al veel langer inzetten op ‘communitybuilding’. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is er geen opkomstplicht meer. Om de mensen te doen stemmen op jou, moet je ze niet enkel meer overtuigen om jouw bolletje te kleuren, je moet ze ook overtuigen om naar het stemhokje te gaan. Dat maakt het extra moeilijk. In Amerika worden ambassadeurs dan ook ingezet om voor jou reclame te maken bij je vrienden. Opnieuw slim gezien, je zal je namelijk sneller laten overtuigen om te gaan stemmen als een van je goede vrienden dat vraagt, dan wanneer een politicus of politica waar je nauwelijks een band mee hebt dat doet via een video op Facebook.
Als Vlaams Belang de volgende verkiezingen wint, dan is de kans groot dat ze dit niet te danken zullen hebben aan hun online strategie, maar wel aan hun offline strategie.
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!