Beginnen doen we met de opkomst van de radio. In 1896 werd door de Italiaan Marconi de radioantenne uitgevonden. Ondanks dat het nu mogelijk was om radio-uitzendingen te maken, duurde het tot 1910 eens de eerste publiekelijke radio-uitzending een feit was. In die tijd had niemand een radiotoestel, maar stonden er radio’s op openbare plaatsen waar mensen zich verzamelden. De eerste politicus die dit nieuwe communicatiemedium naar waarde schatte was republikein Calvin Coolidge. De nacht voor de presidentsverkiezingen van 1924 had hij een recordaantal luisteraars voor zijn laatste campagnetoespraak. Hij won de verkiezingen met een enorme voorsprong. Sindsdien is de radio niet meer weg te denken uit de Amerikaanse politiek. Onder andere de gesprekken bij het haardvuur van Franklin Roosevelt zorgden ervoor dat hij immens populair werd en zo twaalf jaar lang aan de macht kon blijven. Wie zich het best aanpast aan nieuwe omstandigheden, trekt de macht naar zich toe.
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Televisie
De volgende grote communicatierevolutie is die van de televisie. Wederom is hier de eerste die zich aanpast aan het nieuwe landschap degene die verkiezingen wint. Televisie werd voor het eerst gebruikt tijdens de presidentsverkiezingen van 1952. De democratische kandidaat Stevenson geloofde niet in de kracht van het nieuwe medium, hij spendeerde slechts 77 000 dollar aan televisiecampagnes. Zijn tegenstander, de republikein Eisenhouwer, nam televisie als campagnemiddel wel au sérieux. Hij gaf 1,5 miljoen dollar uit aan het nieuwe communicatiemedium. Het is dan ook geen verrassing dat Dwight D. Eisenhouwer president werd.
De kracht van lichaamstaal in een politieke campagne
Als er één president is geweest die televisie wist de bespelen dan was het Kennedy. Hij had heel wat televisieadviseurs aan zijn zijde. Kennedy zijn communicatieteam dacht verder dan louter campagnefilmpjes. Ze waren zich het belang van lichaamstaal bewust. Er werd dus heel wat op getraind. Dat was te merken tijdens het bekende tv-debat tegen Nixon. Kennedy kwam jong en gezond over, terwijl Nixon er oud en suf bij stond. Kennedy werd door de televisiekijkers als winnaar van het debat uitgeroepen. Radioluisteraars vonden Nixon het sterkst. Het team rond Kennedy wist als geen ander dat door de opkomst van televisie inhoud het onderspit moest delven voor lichaamstaal.

Big data en campagne voeren
Ondertussen verliest televisie haar machtspositie. Door de opkomst van het internet is het mogelijk voor politici om hun achterban persoonlijk aan te spreken. Veel politici moeten nog steeds wennen aan deze nieuwe omgeving. Daarnaast is er ook enorm veel kennis. Dankzij het internet beschikken politieke partijen over een enorme hoeveelheid aan data. Die data kunnen ze gebruiken om bepaalde kiezers voor zich te winnen. Daarbovenop komt ook dat er nu heel wat wetenschappelijk bewijs is over hoe je een effectieve communicatiestrategie in elkaar kan steken. Deze combinatie van data en effectieve communicatie heeft het politieke speelveld voorgoed veranderd.
De invloed van sociale media op politiek
De verkiezingen in 2008 waren de eerste presidentsverkiezingen waarin Facebook een rol heeft gespeeld. Hier geldt hetzelfde verhaal als bij de vorige mediarevoluties. Wie de nieuwe techniek het snelst beheert wint aan politieke macht. Het campagneteam van Obama combineerde huis-aan-huis bezoeken met internetdata. Waardoor ze over heel wat gegevens beschikten van kiezers, en hun zo op een gepersonaliseerde manier konden proberen overtuigen.
Facebook zorgde voor een enorme toename aan data, Twitter voor een nieuwe manier van communiceren. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 was er één kandidaat die deze nieuwe vorm van communiceren tot in de puntjes beheerste: Donald Trump. De republikein wordt soms weggezet als onberekenbaar en impulsief, maar dat is een onderschatting. Het communicatieteam van Trump werkt gebaseerd op bewezen wetenschappelijke methodes. Twitter veranderde hoe we communiceren en Trump was de eerste politicus die deze vorm beheerste. Dus is het zoals we ondertussen weten geen verrassing meer dat hij president werd. Want wie zich het eerst aanpast, trekt de macht naar zich toe.
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!