Het zit erop, de allerlaatste speech van Barack Obama was een groot en optimistisch pleidooi voor openheid, tolerantie en democratie. Alweer blonk de afscheidnemende president uit met zijn ongekend retorisch talent. Omdat hij een persoon is die de geschiedenis zal ingaan geven wij u enkele tips om misschien wel in zijn voetsporen te treden.
Retoriek
Het is weinigen gegeven om een miljoenenpubliek binnen enkele seconden muisstil te krijgen. Dit heeft hij te danken aan zijn buitengewone spreekvaardigheid. Als één van de weinige personen weet hij de kunst van de storytelling volledig te beheersen door middel van zijn eigen persoonlijk verhaal. Hij komt niet uit een belangrijke of bevoorrechte familie, maar is hij door zijn eigen kunnen en vechtlust geklommen naar de positie waar hij zich nu bevindt. Daarnaast vertelt Obama zijn boodschap aan de hand van verhalen waardoor het publiek de boodschap gaat ervaren.
Emoties
Obama is dol op het emotioneren van zijn publiek. Dit doet hij aan de hand van stijlmiddelen door het spelen met woorden, herhalingen, de spanning erin te houden met tegenstellingen en opsommingen die vaak stevig zijn door ze telkens te gaan opdienen per drie. Dit zorgt ervoor dat zijn boodschap nog completer, krachtiger en beter onthouden wordt.
Herhalen, herhalen, herhalen
Schrijvers van speeches spreken over het gebruik van een ‘anafoor’ wij noemen het gewoonweg, herhalen. Dit op een correcte manier gebruiken helpt een idee te benadrukken en begrijpelijk te maken zodat men dit dan ook langer onthoudt. Het voorbeeld dat elk persoon wel zou moeten herkennen is ‘YES WE CAN!’. Met deze boodschap verbindt hij de burgers met elkaar door een krachtige, herkenbare slogan te gebruiken die iedere laag van de bevolking aanspreekt. Naast zijn slogan spreekt hij de luisteraars vaak in een direct wijze aan door het gebruik van de woorden: ‘wij samen’, ‘u en ik’.
Humor
Humor heeft het effect om die koude en hoge muur die er in het begin van een speech staat, tussen jou en jouw publiek, zeer snel omlaag te krijgen. Nadat dit is gebeurd, is de kans veel groter dat ze bereid zijn om naar jou te luisteren. President Obama maakte het heel interessant toen hij op een dag zijn publiek in lachen liet uitbarsten, nadat hij van zijn dochters Sasha en Malia de suggestie kreeg om wat meer ‘metgezellen’ in huis te krijgen. Zo zei hij tegen zijn dochters: ‘Ik ben heel trots op jullie, maar één hond is wel meer dan voldoende’. Deze eenvoudige, maar humoristische interactie tussen Obama en zijn dochters leverde een goede 4 seconden aan gelach op. Nog belangrijker: hij heeft de volledige aandacht van het publiek beet om zo de rest van zijn speech aan te vatten.
Geloofwaardigheid
Mensen die de Amerikaanse politiek een beetje volgen, weten wel dat de manier van campagne voeren heel wat verschilt met die van ons. In de VS gaat er het veel bitsiger aan toe en zijn persoonlijke aanvallen schering en inslag. Hierin onderscheidt Obama zich opnieuw. In plaats van zijn tegenstander aan te vallen gaat hij voor het presenteren van zijn eigen geformuleerde idealen en voorstellen voor verandering. Zijn levensverhaal draagt ook bij aan de geloofwaardigheid van zijn speeches. Het is ook opmerkelijk hoe hij focust op de burgers. Zo hoorden we tijdens één van zijn campagnes zeggen: ‘In deze verkiezingen gaat het niet over mij. Of over hem (McCain in dit geval). Maar gaat het over u. En over de toekomst van het land.’