Elementen die zichtbaarder zijn of meer zichtbaarheid krijgen, worden automatisch ook beschikbaarder in ons geheugen. Items die uitgelicht worden in de media onthouden we bijvoorbeeld beter dan andere gebeurtenissen. Hoe kan dit? Dit is simpelweg door de kracht van herhaling. Hoe makkelijker een gebeurtenis kunnen herinneren, hoe meer we die gebeurtenis inschatten als belangrijk. Dit noemen we de beschikbaarheidsheuristiek. 

Vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Availibility bias in de media

We kunnen dit vergelijken het studeren voor een examen. De leerstof die je het meest geleerd hebt, zal je ook het best en langst onthouden. Zo hebben veel mensen vliegangst omdat de media telkens vermelden wanneer er een vliegtuigcrash plaatsvond. Maar in feite is de kans op overlijden door een vliegtuigcrash minder in vergelijking met auto-ongevallen. Het verschil is dat de media die veel minder uitlichten. Als er een dodelijk auto-ongeval plaatsvindt in Vietnam, dan zullen we dat niet in onze media lezen of horen. Als een vliegtuig van de radar verdwijnt of een vliegtuig neerstort in Vietnam, dan zullen we het wel lezen of horen. En zo komen we tot nog een belangrijke snelkoppeling in ons denken: de beschikbaarheidsheuristiek.

Voorbeeld van beschikbaarheidsheuistiek

Hoe makkelijker een gebeurtenis uit ons geheugen te halen is, hoe meer we die gebeurtenis inschatten als belangrijk. Bovendien laten we die zwaarder doorwegen in onze beslissingen. Je zal bijvoorbeeld denken dat de kans op een haaienaanval groter is dan in werkelijkheid. Je denkt dit omdat je net naar een aantal televisieprogramma’s hebt gekeken over haaienaanvallen. Op reis zal je waarschijnlijk wat voorzichtiger zijn als je in de zee zwemt. Een interessante vaststelling is bovendien dat telkens er ergens een haaienaanval plaatsvond, in de periode daarna het aantal overlijdens wegens verdrinking afneemt. Dat uiteraard omdat mensen dan voorzichtiger zijn [1].

Beschikbaarheidsheuristiek in praktijk

De beschikbaarheidsheuristiek heeft een invloed op heel wat van onze dagelijkse oordelen en keuzes, ook bij belangrijke medische beslissingen. Artsen hebben bijvoorbeeld bij twee patiënten een ernstige aandoening vastgesteld. Zij zullen geneigd zijn om die aandoening ook te herkennen in een volgende patiënt met gelijkaardige symptomen [2]. Deze patiënt kan echter een veel mildere ziekte hebben. Hierdoor kan de denkfout leiden tot een ongepaste behandeling.

Beschikbaarheidsheuristiek in het dagelijkse leven

Tenslotte gebruiken ook loterijbedrijven de beschikbaarheidsheuristiek door mensen vaak te herinneren aan de recente winnaars. Daardoor overschatten we onze eigen kans op winst en zijn we meer geneigd om een lotje te kopen. Volgens Richard Thaler – een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van nudging – hangt opvallendheid nauw samen met beschikbaarheid. Volgens hem zijn beide belangrijk. Zo denken ze in Amerika eerder aan een tornado als doodsoorzaak dan aan een astma-aanval. Hoewel astma-aanvallen twintigmaal méér voorkomen als doodsoorzaak. Toch tellen we de frequentie daar niet mee in ons oordeel omdat die minder opvallend is. Tenslotte mag ook timing niet worden vergeten. Recente gebeurtenissen hebben een grotere impact op ons gedrag dan eerdere voorvallen.

Wil je nog meer informatie over of voorbeelden van deze psychologisch techniek?
Klik dan op onderstaande knop!

Bronnen

[1] University of Colorado Anschutz Medical Campus, “Like shark attacks and the lottery, unconscious bias influences cancer screening”, ScienceDaily 17 augustus 2018, geraadpleeg op 21 maart 2021 via www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180817150317.htm.

[2] Klein, J.G., “Five pitfalls in decisions about diagnosis and prescribing”, Bmj 2005, 330(7494), 781-783.

Vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent nudging? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!