Je hebt allicht al gehoord van Clubhouse, een social mediakanaal dat aan een opmars bezig is. Maar wat is dit Clubhouse precies? Hoe werkt het en wie maakt er gebruik van? Mis je iets als je de app niet hebt en in het bijzonder, mis je als politicus iets? Ontdek de antwoorden in deze blog.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Ben je geboeid door Clubhouse en wil je graag meer over weten? 
Beluister dan hier onze podcast over Clubhouse waar we de applicatie grondig bespreken!

Wil je graag een Clubhouse-uitnodiging bekomen?
Contacteer dan Reinout Van Zandycke via: reinout@exposure.be

Wat is Clubhouse?

Sinds Elon Musk een audiochat met Robinhood CEO Vlad Tenev organiseerde op Clubhouse, staat de applicatie aan de top van de start-up hitlijsten. Eind februari 2021 zijn er ongeveer 6 miljoen gebruikers actief op de app. Op Clubhouse kan je live gesprekken voeren en beluisteren. De gesprekken verlopen enkel via audio, zonder video. Het is net als afstemmen op jouw favoriete podcast, maar dan live en met een extra laag exclusiviteit. Sommigen noemen het een mix tussen een podcastplatform en een social mediakanaal. 

Net zoals bij TikTok zorgen je gegevens ervoor dat Clubhouse je enkel zaken laat zien die jou interesseren, waardoor je gemakkelijk van het ene naar het andere boeiende gesprek switcht. Het is wel zo dat je gesprekken niet opnieuw kan beluisteren. Clubhouse biedt enkel live content, die niet langer beschikbaar is nadat het heeft plaatsgevonden.

Hoe werkt Clubhouse?

Je kan niet zomaar een account aanmaken. De applicatie is nog zodanig exclusief, waarbij je uitgenodigd moet worden door een bestaand lid. Je kan ook je beurt afwachten op een wachtlijst, maar dit kan een tijdje duren. De applicatie is alleen te downloaden door Apple-gebruikers. Mensen met een Android-systeem moeten nog even wachten om te kunnen deelnemen.

Eenmaal je toegang gekregen hebt, kan je aan de slag. Je kan gesprekken volgen over onderwerpen en van mensen die je interesseren of in dialoog gaan met anderen. Voor dit laatste moet je wel toestemming krijgen van de moderator van het gesprek. Je kan niet zomaar een gesprek verstoren als luisteraar. 

Leuk om weten: als je toegang gekregen hebt tot de app, laat Clubhouse je toe om zelf twee mensen uit te nodigen. Voor elk nieuw lid komen er dus meestal twee nieuwe leden bij.

De meerwaarde van Clubhouse voor politici?

De prangende vraag is natuurlijk of dit sociaal medium een meerwaarde kan bieden voor politici. Het antwoord op deze vraag is dubbel. Het medium kan een interessant kanaal zijn om op een andere manier je boodschap over te brengen naar je volgers. Toch zijn er ook enkele nadelen waar politici rekening mee moeten houden vooraleer ze tijd gaan investeren in de app. Op beide kanten van het verhaal gaan we hieronder dieper in.

Een ideaal platform om openhartige gesprekken te voeren.
De kracht van Clubhouse is dat het een censuurvrij platform is waar je ongestoord kan praten over wat je wilt en met wie je wilt. Omwille van deze feature was het platform bij de lancering zeer populair in China, want het gaf de Chinezen een zeldzame kans om te discussiëren over onderwerpen die gewoonlijk stilgehouden moeten worden en hun mening vrij te uiten.3 

Zo kan een parlementslid of burgemeester die zich inzet voor ondernemers op het platform in gesprek gaan met een groep zelfstandigen over bijvoorbeeld een nieuw fiscaal gerelateerd wetsvoorstel. Op die manier kan een politicus zijn boodschap nog eens extra toelichten en legt hij/zij contact met potentiële stemmers. 

Ook langs de kant van het publiek is het platform drempelverlagend. Doordat er enkel audio is, positioneert Clubhouse zich perfect tussen een live sessie (waarbij interactie vrijblijvend is) en een webinar (waarbij je je camera moet aanzetten). Op die manier heft het de barrières op die we op andere sociale media of in het echte leven vaak ondervinden en biedt het een gemakkelijke manier om in gesprek te gaan met jouw favoriete politicus4. 

Kortom, Clubhouse biedt voor politici het voordeel dat de beperkingen die zij ervaren in de reguliere media of op andere sociale media hier niet van toepassing zijn. 

Think twice
Toch denk je beter twee keer na vooraleer je als politicus tijd investeert in Clubhouse. De applicatie is nog volop in opmars en nog heel exclusief.2 Dit exclusieve karakter zorgt ervoor dat politici niet het brede publiek kunnen bereiken via het platform. Enkel de zeer geïnteresseerden zijn er al op actief. De volgende grote uitdaging van Clubhouse is het openen van de app voor de massa.3

Daarenboven is het marketinggewijs beter om jouw online aanwezigheid te beperken tot een aantal netwerken. Het kan als politicus, om jezelf als innoverend te positioneren, wel een opportuniteit zijn om er mee aan de slag te gaan . Maar Facebook, Twitter en Instagram zijn nog steeds de meest relevante sociale netwerksites voor politici. Dus zorg eerst en vooral dat je die netwerken goed kan beheren. Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht… 

Enkele politici die al actief zijn op Clubhouse 

In afwachting van de grote doorbraak van Clubhouse, kan je alvast premier Alexander De Croo en enkele andere interessante politici terugvinden op het sociale medium. 

Ook zaakvoerder van Exposure, Reinout Van Zandycke is actief op het platform. Neem dus zeker eens een kijkje op zijn kanaal! 

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Ben je geboeid door het nieuwe sociale medium en wil je er graag meer over weten?
Beluister dan hier onze podcast over Clubhouse waar we de applicatie grondig bespreken! 

Levy, A. (2020, 20 mei). Silicon Valley is going crazy for Clubhouse, a social media app with 1,500 users that’s already worth $100 million. CNBC. https://www.cnbc.com/2020/05/20/clubhouse-app-is-where-mc-hammer-and-jared-leto-chat-with-vcs.html

Bekkema, S. (2021, 9 februari). Clubhouse: de nieuwe audio-hype in socialmedialand. Frankwatching. https://www.frankwatching.com/archive/2021/02/03/clubhouse-app-audio-social-media/

Levy A. & Rodriguez S. (20 mei, 2020) Silicon Valley is going crazy for Clubhouse, a social media app with 1,500 users that’s already worth $100 million. https://www.cnbc.com/2020/05/20/clubhouse-app-is-where-mc-hammer-and-jared-leto-chat-with-vcs.html 

Touma R. (12 februari, 2021) Clubhouse app: what is it and how do you get an invite to the audio app Elon Musk uses? https://www..theguardian.com/technology/2021/feb/12/clubhouse-app-invite-what-is-it-how-to-get-audio-chat-elon-musk