Ben je op zoek naar meer klanten voor je bedrijf? Wil je ze overtuigen om jouw producten te kopen? Vraag je je af hoe je gemakkelijk je website kan verbeteren? Wil je sociale media strategisch inzetten?
Exposure biedt vanuit de psychologie van het overtuigen een antwoord om meer omzet en winst te halen uit je marketing en sales. We vergroten jouw impact door technieken te gebruiken uit de neuromarketing.
Je kunt bij ons terecht voor keynotes, workshops, consultancy en cursussen over neuromarketing. Voor meer informatie en inschrijvingen: stuur een mail naar reinout@exposure.be of contacteer ons via onderstaande button.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent neuromarketing?
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Wil je meer weten over onze workshops en trajecten?
Klik dan op de onderstaande knop voor alle praktische informatie!
Inhoudstabel
- Betekenis van neuromarketing
- Waarom neuromarketing toepassen?
- Neuromarketingtechnieken
- Neuromarketing in je communicatie toepassen: 10 tips en voorbeelden
- Wat kunnen politici en beleidsmakers leren uit neuromarketingonderzoek?
- De beste tools of software om te starten met neuromarketing
- Neuromarketingbureaus in België
Betekenis van neuromarketing
Neuromarketing maakt gebruik van medische technieken en inzichten uit de neurowetenschappen, toegepast op het gebied van marketing. Via data en sociale psychologie worden onze (onbewuste) breinprocessen geanalyseerd.
Bij neuromarketing start je altijd met een hypothese, bijvoorbeeld ‘klanten kopen graag producten waarmee ze een emotionele band mee voelen’. Die hypothese start vanuit onderzoek van de sociale psychologie. Door middel van data kan bewezen worden of de hypothese klopt of niet. De data kan verzameld worden op twee manieren, via hardware en software.
Hardware gaan over onderzoek naar de hersengebieden. Er wordt gekeken welke hersengebieden gestimuleerd worden en het meest energie krijgen. Op deze manier kunnen we onbewuste processen in de hersenen geanalyseerd.
Software gaat over computerprogramma’s. Er zijn heel wat tools om data te vergaren en te analyseren, zoals Hotjar, Optimizely en Google Analytics. Deze zijn zeker handig, maar behoren niet 100% tot de echte neuromarketingtools. Dan zouden we eerder over een light versie moeten spreken. Al dat deze versie voor de meesten wel het best is.
Reinout specialiseerde zich de afgelopen jaren in de combinatie van psychologie en online media. Zijn kennis verbreedde hij door opleidingen in het buitenland, zoals aan Harvard. Hij had onder meer gesprekken met marketingmedewerkers van Trump en Obama.
Waarom neuromarketing toepassen?
Bedrijven, organisaties, politici en particulieren zetten meer en meer in op digitale communicatie. Ze hebben een website, zijn actief op sociale media en verspreiden op regelmatige basis content. Maar het komt vaak voor dat ze niet overtuigen. De klant koopt geen producten aan, er is niemand die zich inschrijft voor een evenement of er stemmen weinig personen op de partij.
Door het gebruik van neuromarketing krijg je een inzicht in het brein van je doelgroep. Je leert begrijpen waarom klanten een bepaalde keuze maken en hoe je deze kunt beïnvloeden. Zo kan je mensen overtuigen om jouw product te kopen of voor jou te stemmen. Er is een betere afstemming tussen vraag en aanbod.
Neuromarketingtechnieken
Marketeers weten dat emotionele ervaringen een belangrijk onderdeel zijn van het koopproces. De emotionele ervaring zorgt voor aandacht, geheugen en attitudeverandering, die op hun beurt aankoopbeslissingen beïnvloeden.
In feite kunnen traditionele marktonderzoeksmethoden geen overzicht bieden van wat er in de hersenen gebeurt tijdens blootstelling aan reclame. Het gebruik van neuromarketingtechnieken is steeds populairder en effectiever om jouw publiek te begrijpen.
Deze technieken ontwikkelen zich de laatste jaren zeer snel. Een combinatie van twee of meerdere technieken is aangeraden om toe te passen als bedrijf. Zo kom je op een wetenschappelijke manier tot meer en betere inzichten omtrent jouw product of dienst. Voornamelijk hoe de consument hierop reageert en hoe hij/zij zich emotioneel voelt.
Soorten technieken binnen neuromarketing:
Eye tracking
Eye tracking levert informatie op over het kijkgedrag van de surfer. Het onderzoekt hoe je een website, webshop, app of nieuwsbrief leest. De naam zegt het zelf: ‘jouw oog volgen’. Door middel van eye tracking is het mogelijk om het kijkgedrag van een persoon te vertalen naar een schematische weergave of ‘heatmap’.
Met behulp van geavanceerde apparatuur meten ze het kijkgedrag en kan je de structuur van je website enorm verbeteren. Eye tracking verschaft informatie over de totale kijktijd van de bezoeker, afzonderlijke aandachtsvlakken en de kijkroute of verloop. Eyetracking levert concrete informatie op waarmee je het volledige design van een website kan optimaliseren.

In dit bekende voorbeeld wordt de aandacht vooral geschonken aan het hoofd van de baby. Wanneer de baby gericht staat naar de tekst van de advertentie, wordt de lezer ook daarnaar toe getrokken. De advertentie wordt in het tweede voorbeeld dus beter bekeken.
Waarom eye-tracking gebruiken?
Een gebruiksvriendelijke website is van groot belang bij het geven van informatie, het communiceren met jouw bezoekers en het stimuleren van verkopen. Jouw website is meer dan een visitekaartje. Het is een online omgeving waar de bezoeker contact heeft met jouw organisatie en waar je de kans krijgt om de online beleving positief te beïnvloeden.
Om dit te realiseren is het belangrijk om inzicht te krijgen in de gebruikerservaring. Door middel van eye tracking kom je toe weten hoe de bezoeker jouw website beleeft, waar hij of zij naar kijkt en waar de aandacht naar toe gaat. Eye tracking is visueel, oplossingsgericht, objectief, meetbaar en iedereen uit het bedrijf kan dit meevolgen.
Huidgeleiding
Huidgeleiding (Galvanic Skin Response – GSR) gaat je gedrag meten door de elektrische geleiding van de huid. Denk maar aan een traditionele leugendetector, die meet lichamelijke uitingen van stress en spanning zoals huidgeleiding en hartslag.
De GSR-apparatuur meet subtiele verschuivingen van huidtranspiratie. We kunnen zo meer te weten komen over hoe intens de positieve of negatieve ervaringen zijn die je meemaakt. Het is één van de meest nauwkeurige meetmethodes. Huidgeleiding hebben we niet onder controle. Het speelt automatisch op bij emoties en sociaal gedrag.

Waarom huidgeleiding of Galvanic Skin Response gebruiken?
Je kan GSR meten tijdens het bekijken van een video. Huidgeleiding wordt zelden alleen gebruikt, maar eerder samen met EEG of emotieherkenning. De hersenen of het gezicht vertellen welke emotie men ervaart en de huidgeleiding geeft een exact beeld van hoe sterk die emotie is.
Emotieherkenning
Dankzij emotieherkenning (Emotion Recognition Task – ERT) kunnen we gelaatsuitdrukkingen lezen. Subtiele veranderingen in het gezicht zoals ogen, wenkbrauwen, lippen, … doen ons de emotie van iemand inschatten. Door gebruik te maken van algoritmes en te letten op ‘moment versus moment’-opnames kunnen we je gedrag op jouw gezicht aflezen.
Deze technologie focust op elk afzonderlijk gezichtsonderdeel en elke beweging van het gezicht betrokken bij emoties. Voorbeelden van emoties die aan de hand van gezichtsuitdrukkingen gemeten worden, zijn blijheid, boosheid, afgunst, angst, verassing, verdriet of een neutrale uitdrukking [1].

Neem een deel gezichtsuitdrukkingen van deze foto (reeks van 3 ipv 5), foto dus wat bijsnijden. Of zoek een gelijkaardige foto met gezichtsuitdrukkingen
Waarom emotieherkenning gebruiken?
Wij hebben vaak moeite met het detecteren van subtiele emotionele reacties. Veel advertenties en campagnes zijn bedoeld om positieve emoties op te roepen.
Facial Expression Analysis van Imotions herkent bijvoorbeeld emotioneel gedrag die anders onopgemerkt blijft, een boeiende tool om te gebruiken. Zo kan je nagaan of je campagne inderdaad de juiste emoties oproept bij potentiële klanten.
Samen met onderzoekstechnieken, zoals EEG en GSR zijn deze inzichten waardevol voor usability onderzoek, waarmee je de gebruiksvriendelijkheid van je website test.[2]
Ook hier zijn er lightversies beschikbaar. Zo kan je een usability-tool gebruiken als lookback. Deze meet dan wel niet de expressies van mensen op basis van een algortime, toch kan het wel enkele antwoorden bieden op je vragen. Dankzij deze tool kan je mensen je app, website of video laten testen en tegelijk hun expressies opvolgen.
Electroencephalography – EEG
EEG meet de hersenactiviteit en is een veelgebruikte techniek voor onderzoek naar ons gedrag en hoe ons brein reageert op advertenties, verpakkingen, websites en winkelomgevingen. EEG onthult de mate van opwinding, frustratie en verlangen bij het zien van een boodschap. Deze vorm van neuromarketingonderzoek is misschien wel de bekendste, of toch zeker deze die meest tot de verbeelding spreekt.
Voor een EEG-test worden elektroden aan je hoofd verbonden. Een EEG registreert elektrische, neurale activiteit in de vorm van hersengolven. Het toestel kijkt in welk gedeelte je hersenactiviteit het grootst is: het visuele gedeelte, het gedeelte als we informatie tegenkomen die we belangrijk vinden, het ruimtelijk inzicht gedeelte,…. Als je hersenen zich in een bepaalde staat bevinden, veranderen de patronen.

Waarom EEG gebruiken?
De veranderingen in hersenactiviteit zijn snel zichtbaar op het EEG-toestel. Je kunt zo nauwkeurig meten hoe de hersenen reageren op bepaalde elementen (tekst, kleur, vorm) van een reclameboodschap, verpakking enz.
In neuromarketing is het waardevol om EEG te combineren met eye tracking. Kort door de bocht: eye tracking registreert waar men naar kijkt, EEG wat men voelt.
Electrocardiogram - ECG
Hartactiviteit is nauw verbonden met fysiologische en psychologische opwinding. Als je een geliefde of een vijand ziet, worden er automatische processen in gang gezet, die ervoor zorgen dat je hart sneller klopt.
Voor een ECG-scan worden er ECG-elektroden op de huid bevestigd. Het toestel meet de hartslag, hartslagvariabiliteit en het tijdsinterval tussen de individuele slagen van het hart. Deze parameters hebben betrekking tot iemands opwinding.

Waarom ECG gebruiken?
Je krijgt meteen de informatie in realtime over de emotionele toestand van een persoon die bijvoorbeeld een reclameboodschap ziet [3].
Het gebruik van ECG in combinatie met andere technieken, zoals eye tracking, zorgt voor een compleet beeld om iemands gedachten, emoties of gedrag te begrijpen.
Electromyography - EMG
EMG is een techniek die de elektrische activiteit van de spieren meet. Daarnaast kan je ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt meten. Als een spier samentrekt, geeft de spier een elektrisch signaal af. Elektroden op de huid meten de signalen die het brein stuurt naar de spieren.
Een EMG kan op de arm of de gezichtsspieren (facial EMG) toegepast worden. Een facial EMG is zelfs effectief wanneer proefpersonen hun emoties proberen te verbergen. [4]

Waarom EMG gebruiken?
Je kan EMG-data gebruiken in ergonomische toepassingen, gebruikersinteractie en herstel. Deze methode toont hoe het lichaam beweegt, maar kan ook meer vertellen over de bijhorende emoties op het moment van gebruik.
Neuromarketing in je communicatie toepassen: 10 tips en voorbeelden
Voor veel kmo’s en zelfs grote bedrijven zijn neuromarketingtools en onderzoekstechnieken niet altijd de juiste oplossing. Soms kan je beter kiezen voor een light-oplossing. Wil je weten wat voor jouw organisatie de beste keuze, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. We helpen je graag verder.
Hieronder geven we alvast enkele makkelijke tips die gebaseerd zijn op psychologische inzichten en uit neuromarketingonderzoek.
- Ga niet op je buikgevoel af, maar gebruik data
Veel mensen denken dat een mooie website automatisch meer business genereert. Helaas is dit niet altijd het geval. Maak gebruik van monitoringsprogramma’s die je kan koppelen aan jouw website. Zo kom je te weten hoe het online gedrag van jouw klant is en kan je hier beter op inspelen.
Vraag jij je soms af waarom je ondanks de vele bezoekers op jouw website relatief weinig offerteaanvragen krijgt? Misschien ligt dit aan het feit dat mensen gewoon niet weten hoe of waar ze dit moeten doen. Dit en zoveel andere zaken kan je tegenwoordig met gratis tools uittesten. Meten is weten!
- Wat is het belangrijkste op jouw website?
Onderzoek heeft aangetoond dat websitebezoekers voornamelijk het bovenste deel van een websitepagina bekijken. Dit hebben we zelf ook getest. Wat kunnen we hieruit leren? Denk na wat voor jou het belangrijkste is dat mensen moeten zien als ze jouw website bezoeken. Zet dit dan bovenaan de pagina.
Als jouw belangrijkste informatie onderaan staat, dan is de kans groot dat ze het niet gezien hebben en je links laten liggen. Het is een veelgemaakte fout, maar gemakkelijk recht te zitten.
- Testimonials inzetten in jouw online marketing
Testimonials zijn één van de krachtigste marketingtechnieken die er bestaan in digitale communicatie. Want wees eerlijk, wie ben jij eerder geneigd te geloven: Iemand zoals jezelf die zegt hoe goed dit product is of de verkoper van dit product? Psychologisch gezien kunnen getuigenissen of customer reviews dus een goede oplossing zijn wanneer je website of marketing niet voldoende opbrengt.
Bedrijven zoals Bol.com, Coolblue, Amazon,… hebben dit goed begrepen en zetten dit goed in de verf. Mensen zijn kuddedieren en hebben vaak de mening van anderen nodig om zeker te weten of iets te vertrouwen is of niet. Daarom zijn we er zo vatbaar voor.

- Video op je website
Voeg een video toe aan jouw website. Websites die video gebruiken hebben vaak een hogere conversieratio. De reden hiervoor is dat mensen op die manier al kennis met jou maken en een vorm van sympathie krijgen. Dit zet mensen aan om extra informatie te vragen, het downloaden van een e-book of het opvragen van een offerte.
- F*ck de huisstijlgids
De huisstijlgids. Velen zien dit als een heilig huisje waar niemand aan mag komen, maar op websites werkt dit anders. Indien je voor alle knoppen, links, teksten,… dezelfde kleuren en vormen gebruikt, zal er niets uitspringen. Mensen lezen geen volledige webpagina’s meer. De overgrote meerderheid scant webteksten in plaats van ze te lezen.
Hoe kan je er dan voor zorgen dat een potentiële klant de belangrijkste informatie ziet? Stap af van de huisstijl en gebruik een contrasterende kleur of een vorm die een beetje afwijkt van de anderen. Zo krijg je de aandacht van jouw bezoeker en lezen ze de informatie die jij wilt dat ze lezen.
- Maak gebruik van wederkerigheid als overtuigingstechniek
Je kent het wel, als klein kind samen met je ouders naar de slagerij gaan en een gratis plakje worst krijgen. Door kinderen iets lekker te geven, doet de slager eigenlijk iets slim. Zonder dat de klanten het door hebben, verleidt de slager hen tot een wederdienst. Hij zorgt ervoor dat de klanten zich verplicht voelen om iets terug te doen. Dit kan door bijvoorbeeld extra charcuterie te kopen of om de volgende keer nog eens terug bij de slager langs te gaan. Zo kan jij jouw potentiële klanten bijvoorbeeld een gratis e-book aanbieden.

- Gebruik het juiste lettertype met het juiste doel
Het gebruik van lettertypes blijkt uit neuromarketingonderzoek een zeer belangrijke factor te zijn. Lettertypes komen voor in allerlei vormen en groottes en het kan overweldigend worden om tussen dit alles een keuze te maken. Er zijn wel enkele basisprincipes die je in gedachten kunt houden wanneer je de keuze voor een lettertype maakt.
Eerst en vooral is het belangrijk om een erg simpel lettertype te gebruiken als je klant iets hoort te doen voor jou. Bijvoorbeeld voor een enquête is het cruciaal dat de uitleg van de enquête met een simpel lettertype is geschreven en goed leesbaar is. Als dit niet het geval is, zullen mensen meer inspanningen moeten doen om het te lezen en is de kans groter dat ze afhaken.
Aan de andere kant hebben erg speciale en complexe lettertypes ook voordelen. Een complex lettertype is een lettertype met veel krulletjes, speciale verhoudingen in de letters en heel grafisch gemaakt. Wanneer iets in een complex lettertype staat, zijn mensen beter in staat om het te onthouden omdat ze zich hebben moeten inspannen om het te lezen in eerste instantie. Onthoud hierbij wel dat dit slechts voor 1 à 2 woorden mag gebruikt worden, anders neemt de leesbaarheid af, wat de bedoeling van het lettertype dus tegengaat.
- Monkey see, monkey do
Vandaag zijn visuele elementen zoals foto’s meer dan ooit aanwezig in social media marketing. Maar sommige foto’s gebruiken we niet doordacht noch correct. James Breeze, een Australische usability-specialist, deed onderzoek naar het gebruik van personen en dieren in advertenties. Daaruit is gebleken dat we als gebruiker altijd gaan kijken naar waar de persoon op de afbeelding naar kijkt.
Het is dus erg belangrijk om daarop te letten en daar ook op in te spelen. Als iemand op een afbeelding naar rechts kijkt, positioneer jouw logo en tekst dan ook rechts van de afbeelding, dit zal automatisch de focus worden van je advertentie. Dat blijkt ook uit het voorbeeld met de baby bij de eye trackingtechniek.
- Wederzijds vertrouwen
Vertrouwen is voor gebruikers heel erg belangrijk. Ze willen ons kunnen vertrouwen, maar ze willen ook het gevoel krijgen dat wij hen vertrouwen. Je kunt dit concreet doen door bijvoorbeeld een gratis testperiode aan te bieden met beperkte restricties.
Een andere manier is zorgen voor een opbouwend loyaliteitsprogramma zonder dat deze langdradig wordt voor de klant. Ten slotte is het belangrijk dat je interessante informatie met hen deelt zonder dat je hen een vertrouwelijkheidsovereenkomst laat tekenen, anders krijgen ze het gevoel dat er geen vertrouwen is tussen jullie.
- Belang van een glimlach voor de hersenen
Deze tip lijkt misschien wat vanzelfsprekend maar wordt heel vaak vergeten. In een advertentie heeft het gebruiken van glimlachend persoon heel veel positieve en krachtige psychologische effecten. Als klanten iemand zien lachen op een advertentie, zorgt dit voor een moodboost. Doordat ze zich dan vrolijker en beter gaan voelen, zijn ze geneigd om meer geld uit te geven. Als je een foto kiest voor een advertentie, kies dan zeker voor een foto die vrolijkheid en positiviteit uitstraalt.

Wat kunnen politici en beleidsmakers leren uit neuromarketingonderzoek?
Neuromarketing is hot in de marketing- en communicatiewereld! Ook wij gebruiken heel veel technieken uit de neuromarketing. Omdat het ons zo boeit interviewden wij voor onze podcast Walter Limpens van Neurensics. Zij kijken in het brein van consumenten om te zien welke invloed commerciële communicatie op hen heeft. Dit doen zij aan de hand van MRI-scans. Zo kunnen ze in beeld brengen op welke basis consumenten beslissen.
Tips voor politici uit neuromarketingonderzoek
De balans van de positieve en de negatieve emotie bepaalt de effectiviteit. Wanneer er meer positieve dan negatieve emoties zijn in het brein dan zal dit leiden naar een meer toenaderend gedrag. Bij een meer negatieve emotie ontstaat er een afwijkend gedrag waardoor er dus geen consumentengedrag ontstaat.
Voorbeeld positieve en negatieve emoties Donald Trump
Wanneer Donald Trump negatieve berichten verspreidde over Hilary Clinton wilde hij de mensen van haar doen afwijken. Wanneer hij ‘Make America great again!’ zei (positief) wilde hij de mensen aan hem binden. Vandaag past hij deze technieken ook nog altijd toe. Het maakt niet echt veel uit wat je zegt, maar wel de manier waarop je het zegt. Hij raakt een gevoelige snaar en weet welke thema’s van belang zijn.
Belangrijkste neuromarketingtip uit de podcast
Emoties halen het van de ratio. Je moet de gevoelige snaar raken en communiceren in emoties. Alleen zo raak je de mens. De mensen denken eerst in emoties, pas later komen de argumenten en het rationele. In ‘De Vrije Wil Bestaat Niet’, een boek van Victor Lamme, vertelt Victor dat wij eerst een beslissing maken op basis van emoties die we achteraf met argumenten proberen te staven. Natuurlijk mag je het rationele niet weglaten, maar je moet ze wel verpakken in een specifiek gevoel. Een rationele overtuiging moet je op een emotionele manier communiceren.
De beste tools of software om te starten met neuromarketing
In deze blog bespraken we reeds verschillende tools en software die je kan gebruiken. In het eerste gedeelte hadden we vooral over hardware-mogelijkheden zoals EEG, ECG, GSR en eye-tracking. Deze tools zijn extreem waardevol en zoals ze vaak ze zeggen: het verschil maak je met de details. Zeker dan bieden ze een grote meerwaarde.
Maar dit is niet voor iedereen altijd zo relevant alsook de investeringen en mogelijkheden maken het niet altijd een evidente keuze. Daarom raden wij voor kmo’s vaak alternatieven aan.
De twee meest interessante tools om te starten met neuromarketing op een kleine en laagdrempelige schaal zijn Imotions en Cooltool. Uiteraard zijn er veel andere alternatieven, maar volgens ons zijn dit wel goede opstartmogelijkheden. Onze indruk is wel dat Imotion toch iets verder staat dan CoolTool. Beiden zijn wel aan de dure kant als je gewoon een klein gedragsonderzoek wilt doen.

Wil je echt een zeer kleine test doen of wil je maar een kort en snel marktonderzoek doen om het gedrag te kunnen achterhalen? Dan zouden wij eerder tools of software aanraden: usabilityhub, Lookback, RealEye en Usertesting. Deze behoren misschien niet meer tot de categorie neuromarketing, maar het zijn wel goedkope tools die je snel en ook vaak goede inzichten kunnen bieden.
Neuromarketingbureaus in België
In Belgie is het gebruiken van neuromarketing en hersenonderzoek nog niet sterk ingeburgerd. In andere landen wordt het al veel meer gebruikt. Het is dus niet evident om een marketingbureau te vinden die hierin gespecialiseerd is. In het buitenland vind je veel meer bureaus.
Wij als Exposure zoeken altijd een gezond evenwicht tussen hersenonderzoek en gedragswetenschappen. Onze specialiteit ligt zowel in neuromarketing en nudging. Bij dat eerste focussen we ons voornamelijk op de reeds uitgevoerde onderzoeken en welke impact deze kunnen hebben op jouw communicatie. Voor sommige organisaties en projecten gaan we ook effectief aan de slag met neuromarketingonderzoek.
Alles start steeds met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op basis van jouw noden en doelstellingen kunnen we je de beste technieken en oplossingen voorstellen. Aarzel dus niet om met ons contact op te nemen.
Interesse in een kennismakingsgesprek of vragen omtrent neuromarketing?
Aarzel dan niet om ons via de onderstaande knop te contacten!
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent neuromarketing?
Klik dan op de onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Wil je meer weten over onze workshops en trajecten?
Klik dan op de onderstaande knop voor alle praktische informatie!
Bronnen:
[1] Pure (2021). Emotie-analyse. Geraadpleegd via: https://www.pure-im.nl/woordenboek/emotie-analyse/
[2] Pure (2021). Emotie-analyse. Geraadpleegd via: https://www.pure-im.nl/woordenboek/emotie-analyse/
[3] Bitbrain (2021). The 7 most common neuromarketing research techniques and tools. Geraadpleegd via: https://www.bitbrain.com/blog/neuromarketing-research-techniques-tools
[4] GenevaBusinessNews (2016). Neuromarketing: where science meets business. Geraadpleegd via: https://www.gbnews.ch/neuromarketing-where-science-meets-marketing/