Neuromarketing is hot in de marketing- en communicatiewereld! Ook wij gebruiken heel veel technieken uit de neuromarketing. Omdat het ons zo boeit interviewden wij voor onze podcast Walter Limpens van Neurensics. Zij kijken in het brein van consumenten om te zien welke invloed commerciële communicatie op hen heeft. Dit doen zij aan de hand van MRI-scans. Zo kunnen ze in beeld brengen op welke basis consumenten beslissen.
Wil je nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Wat zijn MRI-scans?
Heel kort door de bocht is een MRI-scan een hele grote magneet. Daarmee kan je zien waar het bloed in je brein naartoe stroomt wanneer je ergens zowel bewust als onbewust aan denkt. Heel specifieke gebieden in het brein hebben zuurstof nodig die door bloed aangeleverd worden. Van zodra er dus zuurstof wordt aangeleverd aan een bepaald gebied, kun je dit opvangen met een MRI-scanner. Er is een magnetisch verschil tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed. Zo kan je de doorbloeding van het brein zien en zie je waar mensen bewust of onbewust aan denken. Neurensics heeft een methode ontwikkelt die kijkt naar de positieve en de negatieve emoties. Aan de hand daarvan kunnen zij voorspellen of consumenten worden beïnvloed door een commerciële uiting.
Wat kunnen politici leren uit neuromarketingonderzoek?
De balans van de positieve en de negatieve emotie bepaalt de effectiviteit. Wanneer er meer positieve dan negatieve emoties zijn in het brein dan zal dit leiden naar een meer toenaderend gedrag. Bij een meer negatieve emotie ontstaat er een afwijkend gedrag waardoor er dus geen consumentengedrag ontstaat.

Voorbeeld positieve en negatieve emoties Donald Trump.
Wanneer Donald Trump negatieve berichten verspreidde over Hilary Clinton wilde hij de mensen van haar doen afwijken. Wanneer hij ‘Make America great again!’ zei (positief) wilde hij de mensen aan hem binden. Vandaag past hij deze technieken ook nog altijd toe. Het maakt niet echt veel uit wat je zegt maar wel de manier waarop je het zegt. Hij raakt een gevoelige snaar en weet welke thema’s van belang zijn.
Ultra-tip van Walter!
Emoties halen het van de ratio. Je moet de gevoelige snaar raken en communiceren in emoties. Alleen zo raak je de mens. De mensen denken eerst in emoties, pas later komen de argumenten en het rationele. In ‘De Vrije Wil Bestaat Niet’, een boek van Victor Lamme, vertelt Victor dat wij eerst een beslissing maken op basis van emoties die we achteraf met argumenten proberen te staven. Natuurlijk mag je het rationele niet weglaten, maar je moet ze wel verpakken in een specifiek gevoel. Een rationele overtuiging moet je op een emotionele manier communiceren.
Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!