Meer en meer politici zetten sociale media in om hun boodschap te verspreiden. Dit doen ze onder andere door bijvoorbeeld een kijk te geven achter de schermen. Denk maar aan Barack Obama of Premier Michel. Ook de eerste minister van Canada Justin Trudeau doet dit op een zeer goede manier. Zijn verhalen op Instagram geven een optimisch beeld van het land. Zo boost hij zijn populariteit en versterkt hij het beeld van leiderschap.

Hij wordt wel eens de koning van de selfie genoemd. Trudeau kan worden gezien als een pionier in politiek beeldenmanagement. Dit in tijden waarin mensen de voorkeur geven aan visuele media. Nu video’s op sociale media belangrijker worden, hebben we een onderzoek gevoerd naar de componenten van zijn hoge likeability-factor. Dit zijn de resultaten.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Instagram foto’s in een jasje

Ten eerste worden de foto’s op een strategische manier aangepast zodat hij dynamisme uitstraalt. Zijn personal brand bestaat uit een vriendelijke politieke leider die zijn verplichtingen op een serieuze en zorgvuldige manier nakomt. Ook zijn jonge geest, sportief uiterlijk, interpersoonlijke vaardigheden en het steunen van vrouwenrechten maken daar deel van uit.


Zo toont een foto dat hij aanwezig is op de LGBTQ parade en dat hij lezingen geeft over de toekomst van de gelijkheid van meisjes en vrouwen. Dat versterkt het imago van de politicus. Vaak zijn het ook foto’s van achter de schermen. Verder focust hij op het vertegenwoordigen van Canada op internationale evenementen.

De structuur van zijn Instagram is het tweede punt dat we even van naderbij gaan bekijken. Ze zijn visueel dynamisch, in kleur, en vertonen gevarieerde fotografische shots. De instellingen van de foto’s is het derde punt. 65% van de posts geven interne zaken weer. Zijn bureau en het parlementsgebouw worden regelmatig weergegeven om zijn werk als leider van Canada te benadrukken. Ook tonen heel wat posts dat hij aan het praten is met burgers op publieke plaatsen, zoals scholen of restaurants. Zo komt hij aanspreekbaar en betrokken over bij de gewone burger.

Politieke communicatiestrategie en sociale media

Uit onze analyses bleek dat er 3 categorieën posts zijn die politieke storytelling functies hebben:

  • Officiële mededelingen over politieke problemen.
  • Officiële mededelingen van de eerste minister als reactie op actuele evenementen.
  • Public relations.

De eerste categorie biedt een kijkje in dagelijkse bestuursactiviteiten en voorziet inzichten in een reeks politieke problemen. Deze posts weerspiegelen zijn inspanningen en toewijding om zijn beloftes na te komen. Dit zorgt er ook voor dat hij een positiever imago krijgt omwille van zijn prestaties in economische en sociale ontwikkeling in een gelijkwaardige en respectvolle gemeenschap. Het versterkt daarnaast de perceptie van de kijker in zijn leiderschap en zijn rol in het opnieuw definiëren van de Canadese politiek.

Posts in de tweede categorie drukken reacties uit op onmiddellijke en onvoorziene nationale of internationale gebeurtenissen. Trudeau gebruikt deze updates om zijn medeleven te uiten aan de mensen die betrokken raakten bij rampen zoals de terroristische aanslagen in Parijs. Op die manier benadrukt hij zijn empathie, medelijden en gevoeligheid.

Trudeau toont, in de derde categorie, dat hij deelneemt aan evenementen zoals de Gay Pride in Toronto of verschillende evenementen bijwoont in het hele land. Ook gebruikt hij Instagram om zijn wensen uit te drukken tijdens belangrijke feestdagen en festivals ( zoals onder andere Pasen, Canada Day en Kerstmis). Daarnaast staat hij ook heel vaak op foto’s naast prominente nationale en internationale beroemdheden zoals prins Harry en Stephen Hawking. De meeste foto’s tonen Trudeau in casual kledij zodat het lijkt alsof hij op zijn gemak is bij de personen die in zijn nabijheid vertoeven.

Heel wat posts van de eerste minister voorzien een inkijk in zijn persoonlijk leven. Zijn vrouw en kinderen worden meestal afgebeeld terwijl ze deelnemen aan publieke politieke evenementen zoals internationale bezoeken. Alhoewel, sommige foto’s tonen een familiale kant zoals een foto over de zoektocht naar snoepjes op Halloween. Deze posts geven een indruk van een normale familie die kiezers aanspreekt omdat ze hun eigen leven herkennen in  het leven van de Trudeau familie.

Tot slot geeft Trudeau’s Instagram een totaalbeeld van de mogelijkheden naar storytelling toe en de optimische kijk van Canada. Zijn sociale media bewijst een boost in populariteit, het bouwen van een positief verhaal en het versterken van zijn imago als leider. Het is ook leuk om mee te delen dat er geen enkele selfie tussen de 145 geanalyseerde posts zit.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!