Interviews politieke communicatie

Op 21 juli vertrok ik voor 17 dagen richting de USA voor een roadtrip. De Amerikanen kiezen in november een nieuwe president. De politieke marketing draait er nu op volle toeren. Het was dus het ideale moment om naar daar te trekken. Ik wou er zoveel mogelijk inspiratie verzamelen voor mijn workshops en keynotes. Uiteindelijk werd het veel meer dan dat! Nooit gedacht dat het zo interessant zou zijn. Ik interviewde ongeveer 20 mensen, waarvan een groot deel uit de politiek of communicatiesector: een burgemeester, consultants, woordvoerders, actievoerders, …

Wat weten Amerikanen over België?

Ik had het tijdens de vele gesprekken niet enkel over politiek en communicatie. Zo was ik ook eens benieuwd naar wat Amerikanen over België weten. Na ieder gesprek stelde ik ze hen de vraag: “What do you know about Belgium?”

Het bier en de wafels doen het goed. Opvallend was wel dat ik nooit chocolade als antwoord kreeg, helemaal anders dan in China. Ik had ook gedacht dat ik meer zou horen over terrorisme. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat er ook mensen niet voor de camera wilden antwoorden. Een drietal omdat ze beschaamd waren dat ze niets over België kenden en twee omdat ze door het terrorisme alleen slechte dingen konden opnoemen. Amerikanen weten dus niet heel veel over ons klein landje, maar dat is misschien wel wat logisch. Het is aan ons om daar verandering in te brengen!

Maar wat denk ik nu van de Amerikanen?

Laat mij eerst zeggen dat ik niet alle Amerikanen over dezelfde kam wil scheren. Zo reed ik rond in het zuidwesten van Amerika. Natuurlijk kan je de mentaliteit en levenswijze niet vergelijken met bijvoorbeeld een metropool als New York. Ik weet ook niet of ze mij anders zouden behandelen als ik een andere huidskleur of geloof zou hebben. Als ik mij baseer op de mensen die ik heb ontmoet, dan moet ik vaststellen dat Amerikanen erg vriendelijk zijn. Je krijgt er altijd een goedemorgen of goedenavond. Als ik een vraag had, dan wilden ze mij altijd helpen. Eigenlijk kan ik weinig slechte dingen opnoemen over de mensen die ik heb gesproken. Aangenaam verrast!

Clichés 

Voor de rest kan ik enkel zeggen dat de clichés waar zijn. Nooit zag ik zoveel (te) dikke mensen. Ik zag er ooit iemand in een Taco Bell meer dan 15 van die kleine zakjes saus opslurpen. Puur hé! Je merkt ook dat Amerikanen veel zelfvertrouwen hebben. Soms is dat slecht, maar vaak is dat ook goed. En op ondernemersvlak proberen ze er altijd het maximum uit te halen. Daar is de mentaliteit dat wanneer je geen fouten maakt, je gewoon niet tot het uiterste bent gegaan.

Roudtrip route 66Het is absoluut de moeite om zo’n roadtrip te doen. De natuur is prachtig en de mensen dus ook erg vriendelijk. Als je wat geïnteresseerd bent in politiek en communicatie, dan raad ik je aan om mensen te interviewen. Het was niet eenvoudig om alles te regelen, maar al bij al is het wel doenbaar. Je kan niet geloven hoeveel ik heb bijgeleerd! Benieuwd wat allemaal? Lees dan mijn blog of contacteer mij voor een e-book of een presentatie.

[contacts_form]