De totale uitgaven van de Amerikaanse presidents- en parlementsverkiezingen in 2020 braken alle records. In totaal gaven alle partijen samen 14 miljard dollar uit aan campagne uitgaven. Een verdubbeling van de uitgaven bij de verkiezingen in 2016. Het lijkt alsof de kandidaten zich in de race willen kopen. Maar hoeveel geven de Vlaamse partijen uit aan politieke campagnes? En is elke advertentie zijn geld waard?
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
Kosten van campagne voeren
Het is niet helemaal duidelijk of betaalde advertenties werkelijk de uitslag van een verkiezing helemaal doen veranderen. Algemeen wordt aangenomen dat in heel erg nipte verkiezingen advertenties wel het verschil kunnen maken. Democratisch presidentskandidaat Bloomberg betaalde in 2020 in enkele maanden hetzelfde bedrag aan advertenties als voormalige presidenten aan hun totale campagne gaven. Bloomberg kwam echter van een kale reis thuis. Het is dus niet zo dat je je met astronomische bedragen op korte termijn zomaar in de race kunt kopen.

Bron: opensecrets.org/centerforresponsivepolitics
In België is de wetgeving op politieke campagnes en campagne uitgaven strikter gereguleerd. Gadgets en geschenken vanwege politieke partijen tijdens de sperperiode zijn verboden. Ook spots op de radio, televisie en in de bioscoop mogen niet. Affiches mogen enkel worden aangeplakt op de speciaal daarvoor voorziene borden en mogen maximum een oppervlakte van 4m2 bedragen. Dit beperkt natuurlijk het totale uitgavenplaatje van de Vlaamse politieke partijen.
De kost van digitale campagnes
Uit onderzoek blijkt dat de totale uitgaven aan digitale campagnemiddelen van de Vlaamse partijen in 2019 24,5% van het totaal kostenplaatje uitmaakten. Dat is goed voor meer dan 5 miljoen euro. De exacte verrekening van dit bedrag is niet duidelijk. We weten niet of communicatiebureaus die politici bijstaan met communicatieadvies ook in deze som zijn opgenomen. Tegelijkertijd stelden onderzoekers vast dat het aantal politieke krantenadvertenties in de laatste weken van de verkiezingen halveerde tussen 2014 en 2019.
Ook niet alle Vlaamse partijen zijn even snel met de overschakeling naar digitale campagnevoering. Vlaams Belang gaf in 2019 net iets meer dan de helft van hun campagnebudget uit aan online campagnemiddelen. Partijen als CD&V, Vooruit en Open VLD hinkten helemaal achterop. Voor partijen als Vlaams Belang zijn digitale campagnes een zegen. Zij zijn namelijk door hun controversiële imago minder welkom met betaalde advertenties in kranten . Ze kunnen ook minder op hun kiezers rekenen om affiches aan hun raam te hangen.

Bron: Vanden Eynde, Put en Maddens, 2019
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!