Wat is de sperperiode?

In de aanloop van nieuwe verkiezingen wordt er steeds een sperperiode ingelast.

Ongeveer 4 maanden voor federale, regionale of lokale verkiezingen zijn er extra regels van kracht waar politici en politieke partijen rekening mee moeten houden in hun communicatie. Zo zijn er regels rond de verkiezingscampagnes alsook rond overheidscommunicatie. Deze regels zijn er om een gelijk speelveld te creëren voor alle partijen.

De sperperiode werd in 1989 geïntroduceerd omdat partijen steeds meer uitgaven aan hun verkiezingscampagnes. Deze werden bovendien vaak door bedrijven gefinancierd wat de partijen kwetsbaarder voor corruptie maakten.

Wanneer begint de sperperiode?

Aangezien we in 2024 twee keer naar de stembus trekken zijn er ook twee sperperiodes. Op 9 juni stemmen we een eerste keer voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. Dit wil zeggen dat de sperperiode in gaat op 9 februari. Voor de lokale verkiezingen die op 13 oktober plaats vinden start de sperperiode op 1juli.

Wat zijn de regels tijdens de sperperiode?

De regels die van kracht zijn tijdens de sperperiode kunnen variëren afhankelijk van om welke verkiezingen het gaat. Zo geldt er voor de federale overheid en de deelstaten een extra protocolakkoord. Hierbij gaat het om specifieke regels rond overheidscommunicatie. Het protocol houdt in dat alle overheidscommunicatie gedepersonaliseerd moet worden. Dit wil zeggen dat alleen functietitels mogen vermeld worden.

We geven hieronder een kort overzicht van de belangrijkste algemene regels tijdens de sperperiode bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen:

  • Er mogen niet langer gadgets en geschenken uitgedeeld of verkocht worden. Ook gratis eten en drinken valt onder deze regel.
  • Commerciële telefooncampagnes zijn niet langer toegestaan.
  • Er mogen geen reclamespots op radio, televisie of in de bioscoop uitgezonden worden.
  • Het gebruik van commerciële reclameborden of affiches is verboden.
  • Ook het gebruik van niet-commerciële reclameborden of affiches groten dan 4 m2

Tijdens de sperperiode moeten de uitgaven en financiële verbintenissen voor verkiezingspropaganda onder een bepaald maximumbedrag blijven.

Deze bedragen, per kandidaat en per partij, zijn afhankelijk van het aantal kiezers. Meer info over de sperperiode voor lokale en regionale verkiezingen kan je hier terugvinden:

Wens je meer informatie rond alle veranderingen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen? Bekijk dan ook zeker onze blogpost rond die nieuwe regels bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.