18 juli 2017. Pas nu, in juli 2017, krijgen we een blik achter de schermen van het (politieke) leven van Charles Michel via het sociale medium Instagram. Toch redelijk laat gezien zijn functie als eerste minister van België. Hij is in vergelijking met zijn collega-politici een laatkomer. We zien echter dat hij op Twitter reeds een sterk account uitbouwde met zo’n 151.800 volgers. Vandaar de vertraging met het aanmaken van een Instagram account?

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

In onze podcastaflevering met Nina Hoek van Dijke gaven we aan dat een sociaal medium als Instagram enorm belangrijk is om de jonge doelgroep te bereiken en ook aan te spreken. Daarom is het opmerkelijk dat Michel nu pas actief wordt op Instagram. Als politicus is het namelijk een kans om een blik achter de schermen te geven en voorts verschillende doelgroepen te benaderen. Meer hierover? Lees dan zeker deze blogpost en beluister de podcast.

Hoe start je met Instagram als politicus of politica?

De timing om dan toch te beginnen is strategisch bepaald door frequent te beginnen posten op 21 juli, onze Nationale Feestdag, een dag waarop er veel en interessante content beschikbaar is. Zo zien we hem poseren met de bevolking in zowel foto’s als filmpjes. Ook start hij meteen met verhalen te posten waarin hij een eerder informeel, kort en krachtig beeld schept van hoe hij deze dag ervaart. Vanaf het begin een account met duidelijke en kwaliteitsvolle foto’s en boodschappen. Dit raden we zeker aan: probeer vanaf dag één een kwaliteitsvol Instagram-account neer te zetten. Al geldt het uitputten van die eerste indruk echter voor elk sociale medium account dat je start.

Wanneer we even inzoomen op de content zelf is het opvallend dat hij een afwisseling maakt tussen informele foto’s (die echter wel met goed materiaal gemaakt zijn) en eerder professioneel opgebouwde grafische beelden met tekst op. Op deze manier lijkt hij de ‘achter de schermen’ functie van Instagram te benutten, maar ook te tonen aan de eerder jonge gebruikers van het medium wat zijn standpunten en doelstellingen zijn. Een goede aanpak lijkt ons!

Een interessante en slimme insteek die Michel en zijn team toepassen is het gebruik van zowel het Vlaams als het Frans in hun Instagram posts en verhalen. We zien bij vele politici dat ze enkel zullen communiceren in hun moedertaal. Voor de meeste partijen sluit dit dan ook aan bij hun overtuigingen. In het geval van Michel is het echter een goede manier om vanuit zijn (federale) functie in dialoog te treden met beide taalgroepen.

Kleine tip, meneer Michel: zet op je site nog even een link naar je Instagram account, zoals je eerder deed naar je Twitter account. Zo zal je je bezoekers aantrekken om je ook te volgen op dit sociale medium.

Wil je ook zelf een kijkje nemen op het gloednieuwe Instagram-account van Charles Michel? Klik dan hier.

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!