Video is alomtegenwoordig. Je merkt het zelf wel als je jouw sociale mediakanalen bekijkt. Heel wat organisaties en bedrijven zetten in op video en voor velen onder hen is dit zelf het grootste deel van hun contentmarketing. Maar wat ons opvalt, is dat er verrassend weinig onder hen inzetten op YouTube. Nochtans is YouTube het grootste videoplatform ter wereld.

Om maar even te duiden hoe populair YouTube is. Iedere dag opnieuw wordt er op het platform 1 miljard uur video bekeken. Dat is meer dan Netflix en Facebookvideo’s samen opgeteld.

Het is ook niet enkel het aantal mensen dat op YouTube zit dat zo uitzonderlijk is. Volgens een studie van Brandwatch zullen tegen 2025 de helft van de 30-jarigen geen beroep meer doen op klassieke tv-abonnementen. Ze zullen online videokanalen zoals YouTube en Netflix verkiezen waarbij ze op aanvraag op ieder moment van de dag naar hun favoriete serie kunnen kijken.

Ondank alles zetten nog niet zoveel organisaties in op YouTube, terwijl het aantal kijkers op YouTube gigantisch is.

Daarom is het zo belangrijk om jouw video’s te posten op YouTube. We zetten dan ook graag wat inzichten op een rijtje om hiermee rekening te houden.

1. YouTube SEO

YouTube is de op een na grootste zoekmachine ter wereld. Velen zien YouTube enkel maar als een videoplatform en niet als een zoekmachine. Net als bij Google moet je hier nadenken over een goede SEO-strategie.

Houd hiermee rekening bij de beschrijving van jouw video’s. Maak jouw huiswerk en onderzoek waar jouw doelpubliek op zoekt. Een goede tip is om jouw zoekwoorden in te typen in YouTube en dan te zien welke video’s ze jou tonen. Bekijk de titels en de beschrijvingen van de hoogst gerangschikte video’s. Op die manier kom je ook terecht op variaties van jouw zoekwoorden. Je krijgt een beter beeld van waarnaar mensen op zoek zijn.

2. Optimaliseer je videolengte

Zoals ieder ander platform wil YouTube ook dat je zoveel mogelijk tijd doorbrengt bij hen. Een van de criteria die YouTube hanteert om jouw video te rangschikken, is de duur van jouw video. Dit is wel een beetje vreemd natuurlijk, aangezien video’s voor sociale media niet langer dan een minuut mogen duren. Bij YouTube ligt dit anders. Hoe langer je video duurt, hoe beter deze zal scoren in de rangschikking. Uiteraard moet je hiermee niet overdrijven, want anders jaag je mensen weg.

3. Geef aandacht aan de intro van jouw video

Geef aandacht aan de eerste 10-15 seconden van jouw video. Dit is een belangrijk moment, aangezien de kijker dan beslist of ze blijven verder kijken of niet. Kies voor een korte aantrekkelijke video en bespreek dan onmiddellijk het onderwerp. De kans bestaat er namelijk in dat kijkers wegklikken als de kernboodschap van jouw video uitblijft. Dat zou uiteraard jammer zijn, aangezien je moeite stak in het maken van een goede intro.

 4. Zorg voor afwisseling in de video.

Niets is zo saai als naar een video kijken dat maar uit één vast beeld bestaat. Gebruik, indien mogelijk, verschillende camera’s zodat je wat kan afwisselen tussen verschillende hoeken. Maak ook aparte beelden, grafieken, animaties en wissel hiermee af in de montage. Een beetje dynamiek in een video zorgt ervoor dat mensen niet zo snel verveeld geraken en dus blijven verder kijken.

 

 5. Analyseer de beste video’s in jouw segment

Kijk gerust eens bij de buren. Ga in YouTube na wat de best scorende video’s zijn in jouw segment. Bekijk eens waarover ze spreken, hoe hun video’s er uitzien, wat de lengte van de video is, … Het geeft je een zeer goed beeld van scoort en wat niet. Let wel op dat je je laat inspireren en niet klakkeloos zaken kopieert.

Geef ook zeker aandacht aan je thumbnail. Dit is enorm belangrijk, want dit geeft al een eerste indruk van jouw video. Ga ook hier kijken bij de buren en laat je inspireren. Hierdoor kan je snel zien welke stijl er werkt binnen jouw segment en hoe je deze kan uitspelen op YouTube.

Vergeet uiteraard niet om bij iedere video een goede titel te voorzien, alsook een passende beschrijving en de juiste zoekwoorden. Je moet je eigenlijk inbeelden dat je een blogbericht schrijft en dat je zo goed mogelijk wilt scoren in de zoekresultaten. Als laatste stap is het ook aan te raden om jouw video te verspreiden via jouw sociale mediakanalen, e-mail en website. Op die manier spreek je verschillende mensen aan en verhoog je de kans dat zij jouw video bekijken.

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!