Bonusles: Hoe zet ik Instagram in om mijn bedrijf te promoten?

Instagram heeft dagelijks 300 miljoen gebruikers. Er verschijnen zo’n 80 miljoen foto’s per dag op Instagram. Het is een visueel platform waar je foto’s en video’s op je account plaatst. Instagram is de digitale kroeg, waar je een visueel verhaal vertelt over je bedrijf/merk of jezelf.

Enkele cijfertjes:

  • 60 % van de gebruikers zegt nieuwe producten op Instagram te hebben ontdekt.
  • 75% heeft actie ondernomen na te zijn geïnspireerd door een bericht.
  • 60% van de gebruikers is jonger dan 35

Waarom Instagram?

Een groot deel van je doelgroep bevindt zich nu éénmaal op dit kanaal. Om ook deze personen te bereiken moet je op Instagram aanwezig zijn. Het is een unieke manier van communiceren met je publiek.

Natuurlijk worden ook de andere doelgroepen steeds actiever op Instagram. De keuze is een beetje aan jezelf. Ik kan je hier zeker in helpen als je twijfelt. Belangrijk is vooral dat je het graag en goed doet. Geen zin en tijd meer voor andere kanalen? Ga dan niet wat aanmodderen en focus enkel op Facebook. Beter 1 iets goed te doen, dan twee kanalen slecht aan te pakken.

Tips en Tricks voor je Instagram account

Maak gebruik van #hashtags

Beperk je hashtags tot 4 à 5 per bericht. Hashtags zijn zeer belangrijk voor Instagram. Je bereikt 12.6% meer engagement op je berichten. #jebedrijfsnaam #campagne #merk/brand. Zoek naar de belangrijkste tags voor je bedrijf of jezelf. Op welke tags zoekt jouw doelpubliek? Je kan ze later verwijderen of toevoegen. Gebruik hashtags ook in je reacties. Kijk naar gelijkaardige accounts of de tags die influencers gebruiken om inspiratie op te doen.

Opmerking: maak ook eens gebruik van populaire hashtags zoals #tbt

Maak gebruik van Instagram stories

Stories zijn een soort diashow die enkel maar 24 uur beschikbaar blijven. Het grote voordeel is dat verhalen altijd bovenaan worden weergegeven en mensen moeten klikken om het te bekijken. Ze moeten het dus zelf willen bekijken. Het komt niet automatisch in de tijdslijn van andere terecht. Zo komt het minder als spam over. Je kan dus meer berichten delen op deze manier.

Gebruik dit om een beeld te geven van ‘achter de schermen’. Je kan makkelijk experimenteren met foto, korte video, Boomerang, rewind of live video. Je kan andere accounts taggen en toevoegingen doen als gezichtsfilters, tekst en stickers. Alle foto’s en video’s die je toevoegt, worden afgespeeld in de volgorde waarin ze zijn toegevoegd en je kunt er zoveel toevoegen als je wilt. Via deze weg kan je ook wat informeler communiceren.

Een voordeel aan Instagram Stories is dat je deze kan combineren met de verhalen op Facebook. Als je dan dus iets plaatst op Instagram, dan verschijnt het ook automatisch op je Facebookprofiel. Wel opnieuw op dezelfde manier: een verhaal. Dus geen bericht in de tijdlijn van de mensen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-2.png
 
 

Reageer, blijf betrokken

Reageer op reacties en vragen van je publiek. Mensen onthouden je als je een opmerking of reactie plaatst en volgen je waarschijnlijk vaker. Het is ook een goede manier om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Zoiets werkt bijvoorbeeld goed in b2b. Ben je bijvoorbeeld al lang aan het proberen om ergens binnen te geraken, dan kan je door af en toe te reageren jouw naam top of mind houden. Zo zullen ze sneller aan jou denken indien ze iemand als jou zoeken.

Reageer dus zeker zoveel mogelijk op de reacties die je zelf krijgt, maar volg gerust ook eens andere mensen en ga met hen in interactie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-12.jpg
 
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-13.jpg
 
 

Optimaliseer je biografie

Zorg voor een elevator pitch in 150 tekens en maak een persoonlijk kenmerk duidelijk. Concentreer je op jouw belangrijkste USP (Unique selling proposition) of het nu gaat om een ​​evenement, promotie of productlancering.

Wat moet er zeker in je biografie komen?

  1. Naam + functie
  2. Bedrijfsnaam
  3. Website
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-3.png
 
 

Toon een beeld achter de schermen

Mensen bezitten een natuurlijke nieuwsgierigheid. Vandaar dat ze graag eens zien hoe het eraan toe gaat in het bedrijf.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-4.jpg
 
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-5.jpg
 
 

Deel je berichten op hetzelfde tijdstip

Eénmaal je te weten bent gekomen op welk momenten jouw berichten het best scoren. Hou je dan aan een vaste dag en een vast tijdstip om berichten te plaatsen. Je kan je berichten ook inplannen met tools als Hootsuite. Er bestaat geen uur dat voor iedereen het best is. Je moet dit zelf beetje uitzoeken. Met je gezond boerenverstand weet je ook wel dat om 3u in de nacht iets posten minder goed is dan bijvoorbeeld 11u55, net voor wanneer mensen even pauzeren.

Toon je product of dienst op een originele manier

Zet je bedrijf, product of dienst eens op een andere manier in de spotlight. Instagram gaat net over het maken en plaatsen van unieke beelden. Je kan bijvoorbeeld eens een close-up nemen van je product. Of toon een beeld tijdens een workshop die je aan het geven bent.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-6.png
 
 

Vermeld anderen waar je mee hebt samen gewerkt

Maak hiervoor gebruik van het apestaartje @naamaccount. Zo bereik je ook zijn of haar volgers.

Volg zelf gericht nieuwe mensen.

Door dat je zelf mensen begint te volgen zal je zelf ook meer volgers krijgen. Anderen krijgen een melding wanneer je hen volgt en komen dus ook zo te weten dat jij een profiel hebt.

Maak mensen nieuwsgierig naar meer

Mensen zijn van nature nieuwsgierige wezens. Als er iets te gebeuren valt of je bent binnenkort iets van plan, probeer ze dan al te triggeren. Maak ze warm voor wat komt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-7.png
 
 

Maak het niet altijd te lang

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Plaats de juiste hashtag, een slogan, … Dit is soms meer dan voldoende om de aandacht te trekken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-8.png
 
 

Herlezen en herwerken

Denk goed na over wat je wil vertellen en wat je wil bereiken met je foto of video voor je deze online plaatst. Denk even terug aan je statement en vraag jezelf af of dit wel een meerwaarde is voor je personal brand. Is het enkel voor een select clubje vrienden bedoeld? Deel het dan even privé met hen.

Gebruik emoticons

Het gebruik van emoticons kan er voor zorgen dat je berichten wat luchtiger overkomt en dus sneller wordt opgepikt. Je kan er vaak ook wat extra emotie mee toevoegen. Ga er zoals altijd ook niet in overdrijven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-9.png
 
 

Deel je populaire berichten op andere kanalen

Maak van Instagram een exclusief kanaal. Plaats eerst daar je bericht en zie je dat het aanslaat deel het dan op je andere kanalen: Facebook, twitter, … Aangezien Instagram in handen is van Facebook, houden ze hiervan. Het is ook niet erg om een foto van Instagram rechtstreeks te delen op Facebook.

Omgekeerd kan uiteindelijk ook. Merk je dat iets super goed werkt op Facebook. Dan kan je hier achteraf nog iets extra over maken en het op Instagram plaatsen.

Meerdere Instagram-accounts instellen en gebruiken

Je hebt de mogelijkheid in Instagram om meerdere accounts toe te voegen en te gebruiken. Het is niet iets wat ik onmiddellijk aanraad. Je persoonlijk profiel gebruik je tenslotte ook strategisch vanaf nu. Wij merken dat weinig mensen een bedrijfsprofiel volgen, of het moet van een zeer groot bedrijf zijn. Je personal branding is veel sterker.

Stel dat je om één of andere reden toch verschillende accounts nodig hebt, dan hebben wij hieronder beschreven hoe je dit kan instellen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn omdat je naast je eigen account ook het account een stuk wilt beheren van je partner die ook in de zaak staat.

Om extra Instagram-accounts in de app in te stellen, volg je onderstaande stappen:

  1. Open de Instagram-app en tik rechtsonder op de knop om naar je profielpagina te gaan.
  2. Tik rechtsboven op het tandwiel om de instellingen te openen.
  3. Scrol helemaal naar onderen en selecteer “Account toevoegen”.
  4. Log in het scherm dat nu verschijnt in met een extra Instagram-account.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-10.png
 
 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding-11.png
 
 
 

Schrijf je vandaag nog in!

Uren
Minuten
Seconden

70 belangrijke checks

Je krijgt een beeld van je huidige aanpak, inclusief verbeterpunten! Zo kom je te weten waar je kansen laat liggen.

Meer dan 105 bedrijven en organisaties startten reeds met deze analyse. 

Schrijf je hier in voor ons volgende webinar: 5 digitale marketing trends om de concurrentie een stap voor te blijven.