Krijg gratis het e-book

.

Korte introductie tot nudging

Nudging is geen synoniem van overtuigen. Om gedrag te veranderen kan je gebruikmaken van nudging, maar daarvoor verander je nog niet iemands opinie of idee.

Een ‘nudge’ betekent letterlijk een duwtje geven. Het is een eenvoudige psychologische techniek die ons leidt naar een bepaalde keuze, zonder dat hierbij onze keuzevrijheid wordt afgenomen. Onderzoek laat zien dat nudging een effectieve methode kan zijn voor gedragsverandering. Zo resulteerde het bijvoorbeeld al in gezonder eetgedrag, beter gemotiveerde werknemers en zelfs meer orgaandonoren. Nudges zijn vaak kleine aanpassingen, maar toch zorgen ze voor een grote impact op ons gedrag.

Of liever een workshop over nudging?

Wil je meer te weten komen over nudging? Dat kan! Reinout legt het glashelder uit tijdens zijn workshops.

Op basis van concrete voorbeelden kan je hier onmiddellijk mee aan de slag voor je eigen bedrijf. We gaven al meer dan 350 workshops en schreven zelfs een boek.

Tijdens onze eerste workshops wisten deelnemers zelden wat nudging betekent, maar sindsdien ontmoeten we steeds meer mensen die al eens van het begrip hebben gehoord. Nudging krijgt nog niet evenveel aandacht in België als in sommige andere landen, maar de techniek is wel duidelijk aan een opmars bezig.

Wist je dat we ook een boek schreven over nudging?

Het doel van dit boek is dan ook om wat meer informatie te geven over nudging en over overtuigende communicatie. We hebben steeds getracht om de inhoud van het boek toegankelijk en helder te maken. We koppelen talrijke voorbeelden aan de wetenschappelijke fundering achter verschillende technieken.

De verschillende hoofdstukken zijn zo opgebouwd dat we elementen uit bekende wetenschappelijke onderzoeken combineren met praktische uitwerkingen. Uiteindelijk hebben we alles herleid naar 12 hoofdstukken die passen in ons model: ‘Het Kompas Voor Verandering.” Het is echter niet omdat we 12 hoofdstukken hebben dat er ook maar 12 nudges zijn. Zo worden in verschillende hoofdstukken meerdere nudges gecombineerd.

Nudging zelf implementeren?

Wil je graag nudging gebruiken om mensen aan te zetten tot een actie? In een workshop en/of coachingsessie gaan we samen kijken hoe we nudging kunnen integreren in je marketingstrategie. 

Gratis inspiratie nudging

Wil je meer leren over nudging? Download dan ons e-book over nudging en kom zo voorbeelden en cases te weten. Het e-book is een inleiding in nudging met veel voorbeelden. 

Over Reinout Van Zandycke

Reinout Van Zandycke webinar Exposure

Reinout Van Zandycke is zaakvoerder van Exposure. Hij adviseert bedrijven, hoe ze meer winst uit hun marketing en sales kunnen halen. Daarnaast doceert hij aan verschillende opleidingsinstituten over nudging en gedragspsychologie. Verder is Reinout auteur van 3 verschillende boeken over politieke communicatie en nudging, waarvan de meest recente genomineerd werd als managementboek van het jaar 2022.

Exposure in het kort

Logo_Exposure_Gedreven door gedrag

Exposure is een communicatiebureau dat zich specialiseert in de psychologie van het overtuigen. Dankzij onze psychologische inzichten haal je meer rendement uit je communicatie. Dit doen we door jouw communicatie psychologisch onderbouwd te optimaliseren. De impact van de zender versterken we door in te zetten op personal branding. De boodschap wordt effectiever door technieken uit de neuromarketing en nudging. Door data-analytics en gerichte targeting bereiken en begrijpen we beter de ontvanger.

.

70 belangrijke checks

Je krijgt een beeld van je huidige aanpak, inclusief verbeterpunten! Zo kom je te weten waar je kansen laat liggen.

Meer dan 105 bedrijven en organisaties startten reeds met deze analyse. 

Schrijf je hier in voor ons volgende webinar: 5 digitale marketing trends om de concurrentie een stap voor te blijven.