Hoe moet je een goed persbericht schrijven?
Een goed persbericht wordt vaak volledig overgenomen door journalisten. We spreken dan ook van een win-winsituatie.
- De journalist bespaart tijd en heeft een nieuwswaardig artikel.
- Jij ziet dan weer jouw boodschap verspreid naar een enorm groot publiek.
Ondanks de kracht van sociale media blijven ook de traditionele media de moeite waard om op in te zetten. Een objectief artikel kan duizenden euro’s aan PR-waarde betekenen.
Een goed persbericht schrijven is niet simpel. Er loeren veel gevaren om de hoek. Hieronder vind je 7 tips voor het schrijven van een succesvol persbericht. Op het einde krijg je ook nog een korte checklist.
- Maak je persbericht niet te lang.
Beperk je tot maximum anderhalve A4. Leg niet de volledige geschiedenis uit als dat niets te maken heeft met de kernboodschap. Kies enkel voor het relevante. Een journalist heeft geen zin (vooral geen tijd) om een persbericht te lezen van 8 pagina’s lang. Less is more!
- Vergeet de quotes niet!
Via een quote lijkt het alsof je echt bent geïnterviewd. Elk artikel, hoe kort ook, moet op zijn minst één quote bevatten. In het begin is het misschien wat moeilijk om jezelf te citeren, maar hierdoor maakt het wel meer kans om opgepikt te worden. Het maakt het verhaal ook persoonlijker.
- Link je persbericht aan iets actueel of maatschappelijk relevant.
Probeer de actualiteit als kapstok te gebruiken voor jouw persbericht. Een app om oudere werknemers te activeren is op zich wel een leuk verhaal. Het is nog veel nieuwswaardiger als je dit kan koppelen aan de vergrijzing van de maatschappij en de pensioenproblemen.
- Weg jargon!
Gebruik geen vaktaal of moeilijke woorden. Houd het begrijpelijk. Zorg dat jouw buurmeisje van 14 jaar het begrijpt en ook jouw oma van 80 jaar. Je moet beseffen dat de meeste kranten een heel gevarieerd publiek hebben. Het is dan ook belangrijk dat jouw boodschap voor dat publiek begrijpbaar is.
- Zorg voor een kop en inleiding die aanzetten tot lezen.
De titel mag best wat uitdagend geschreven zijn. Het is het eerste selectiecriterium van een journalist om jouw persbericht verder te lezen. Daarna volgt de inleiding. Een goede inleiding moet de journalist duidelijk maken wat hij verder in de tekst mag verwachten.
- Werk aan je persrelaties
Ga niet als een mediageil iemand met een bazooka in het wilde weg persberichten afvuren. Het is veel beter om gericht een persbericht te versturen. Werk daarom aan je persrelaties. Zorg dat je weet wie de belangrijkste personen voor jou zijn. Stel je eens voor en onderhoud deze contacten. Stuur enkel iets als je iets nieuwswaardig te vertellen hebt. Wat ik ook vaak doe is eerst eens een kort berichtje sturen of het verhaal hen interesseert. Ik leg dan ook eens heel kort uit waarover het gaat en wat ze er eventueel mee kunnen doen. Als het hen interesseert, dan pas maak ik een persbericht op. Zo hoef ik geen uren tijd te steken in een persbericht en moet de journalist ook geen persbericht lezen waar hij toch niets aan heeft.
- Verzorg de lay-out
Verstuur je persbericht in pdf en zorg voor genoeg witruimte. Als je het in pdf stuurt, dan ben je zeker dat niets zal verspringen. Verzorg de lay-out van de tekst. Zorg voor een mooi en makkelijk leesbaar lettertype, gebruik relevante tussentitels en zorg voor genoeg witruimte. Niemand (ook journalisten niet) leest graag een lange droge tekst waarvan de zinnen aan elkaar geplakt lijken te zijn. Dit is ook psychologisch te verklaren. Dit heet ‘processing fluency’. Simpel gezegd: iets dat makkelijker te verwerken is, heeft meer kans om opgepikt te worden. Een zeer simpel voorbeeld hieronder. Welk persbericht geniet jouw voorkeur?
Een ander leuk weetje: voor we een tekst lezen, scannen wij deze eerst. Dit gebeurt vaak onbewust. Door het scannen krijgen wij al een bepaald gevoel over de tekst. Bij het tweede voorbeeld zullen wij eerder een negatief gevoel krijgen. Dit zorgt er dan ook voor dat we de tekst minder positief zullen evalueren. Dus weer minder kans om opgepikt te worden. Natuurlijk is nieuwswaarde het belangrijkste, maar het zijn wel details die het verschil kunnen maken.
Controleer, controleer en controleer!
Ik heb nog een korte checklist gemaakt. Het zijn 10 puntjes waar je bij de controle extra aandacht aan moet geven.
- Zijn alle elementen aanwezig? (5 W’s en H)
- Zijn de feiten en namen juist?
- Staan er geen vooroordelen of suggestieve woorden in de tekst?
- Is het leesbaar voor een groot publiek?
- Werden er geen te lange zinnen gebruikt?
- Is er niet te veel jargon gebruikt?
- Zijn de inleiding en kop aantrekkelijk en hebben die voldoende nieuwswaarde?
- Is het artikel grammaticaal correct?
- Staat het belangrijkste boven?
- Is er nergens kans op een misverstand?