In de podcastaflevering over personal branding in politiek laten we Cees Harmsen van Mindsetter aan het woord. Hij is een expert in personal branding en positieve psychologie. Hij leert en inspireert professionals hoe je met authentieke personal branding een verschil kunt maken in de wereld. We gaan dieper in op het gebruik van personal branding en hoe dit voor politici een verschil kan maken.

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent personal branding? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Personal branding is je positieve eigenschappen in de verf zetten naar de buitenwereld toe. Het is een werkwoord, want het gaat niet allemaal vanzelf. Je moet er tijd insteken en moeite voor doen. Eigenlijk is het een positieve overtuigingstechniek, maar velen zien het als iets negatief.

Dit komt door personen zoals Trump. Personal branding speelde een belangrijke rol in Trump zijn campagne. De inhoud van zijn boodschap was misschien wel zwak, maar hij zette zijn boodschap zodanig veel kracht bij en speelde in op de emoties van het volk.

Personal branding als profilering

Onderzoek toont aan dat wij allemaal meer en meer kiezen voor personen dan partijen en hun standpunten. Men gaat eerder stemmen op grotere mensen want die komen overeen met het archetype van een krijger en zouden betere leiders zijn. Door middel van jezelf een archetype toe te wijzen kan je een gevoelsmatige connectie creëren met je doelgroep. Trump heeft daar handig gebruik van gemaakt en profileert zichzelf als een alfamannetje/krijger.

Het is niet enkel je uiterlijk dat belangrijk is bij je personal branding. Er moet vooral een consistentie zijn tussen je boodschap en wie je bent. Je moet authenticiteit uitstralen, zeker in de politiek. Anders gaan ze je toch niet geloven. Zowat alles hangt dus aan elkaar vast, in principe zou je er 24/24 mee bezig moeten zijn.

Herhalen, herhalen, herhalen,...

Toch is het allemaal niet zo gemakkelijk. Meestal zoekt men heel vaak de veiligheid op en durft men niet te communiceren. In de politiek moet je jouw standpunten instuderen tot je ze uit je hoofd kent, maar de kunst is dan om ze elke keer opnieuw fris aan de man of vrouw te brengen. Je moet een personificatie van je partijprogramma zijn.

Tot slot moet je heel bewust nadenken over het beeld dat je wilt neerzetten over jezelf naar de buitenwereld toe, liefst in 1 á 2 zinnen. Want als jij het niet doet, doen anderen het voor je …

Nog verdere vragen omtrent personal branding?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je nog meer informatie omtrent personal branding?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!