We hebben een nieuwe aflevering van de podcast ‘Marketing en Verkiezingen’. We zitten ondertussen al aan nummer 21 en deze keer is voormalig communicatieadviseur Noël Slangen onze gast. Hij maakte verkiezingscampagnes voor 6 eerste ministers. Vijf jaar geleden is hij gestopt als communicatieadviseur, maar hij bezit nog steeds het strategisch inzicht. In deze podcast vertelt hij hier uitgebreid over. Beluister zeker deze aflevering want ze zit opnieuw vol met boeiende inzichten en tips.
Strategieën en campagnes maken het verschil bij je politieke communicatie
Goed advies is niet steeds hetzelfde doen. Afhankelijk van de situatie kan het advies een grote impact hebben. De rode draad voor een goed advies is dat je goed zicht moet hebben op de positie die een partij inneemt in het landschap en niet zozeer in wat de journalisten er over schrijven. Hoe profileert de partij zich in het waardenkader van de kiezer? Identificeert deze zich wel of niet met de partij? Houd rekening met de wetenschap dat politiek veel minder belangrijk is voor de kiezer dan dat jij of de pers denkt.
Ga na wat er bij de bevolking leeft, waar ligt men wakker van?
De persoonlijke interesses komen nog steeds op de eerste plaats bij de burger: vakantie, betalingen, kinderen, kortom de dagdagelijkse dingen. Als je hier begrip voor toont heb je een streepje voor. Tegenwoordig is het zo dat de potentiële kiezer op gemiddeld 2 tot 3 partijen stemt die min of meer aan zijn verwachtingen voldoen. Slechts een kleine minderheid heeft een uitgesproken voorkeur. Vandaar dat er bij gelijktijdige verkiezingen de helft van de kiesgerechtigden voor 2 verschillende partijen stemmen. Politieke trouw is niet meer van deze tijd.
Een veel gemaakte fout is dat je je teveel laat leiden door de eigen achterban. Je ontmoet deze mensen op een of ander feest en je denkt ten onrechte dat dit een weerspiegeling van de bevolking is. Ook een veelvuldig voorkomende fout is dat je in elk individu een mogelijke kiezer ziet. Hierdoor heb je in je communicatie schrik om een minder populair thema aan te kaarten of bepaalde mensen tegen de borst te stoten. Je zou ervan uit moeten gaan dat een uitgesproken mening zegt waarvoor je staat. Iemand zonder mening in de politiek zal zeer weinig kiezers kunnen overtuigen
Kiezers kiezen voor personen in plaats van programma’s
In tegenstelling tot de gewone marketing, waar je een product of dienst maakt afgestemd op de noden van een doelpubliek, gaat het in de politieke marketing net andersom. Hier zeg jij waarvoor je staat, het zijn de kiezers die jij vraagt om hun levensstijl aan te passen naar jouw idealistisch beeld van de wereld. Mocht het kiessysteem in België veranderen naar een systeem waarbij mensen hun stem zouden mogen verdelen over verschillende mensen en partijen, zou dit waarschijnlijk een groot succes zijn. Dit geeft weer dat we eerder op een persoon stemmen dan op een partij.
Sociale media strategisch inzetten in jouw politieke communicatie
De burger verwacht via sociale mediakanalen vooral antwoorden van jou. Mensen willen connecteren via allerlei sociale media, maar om te kunnen connecteren moet je eerst je mening formuleren. Het heeft heel lang geduurd vooraleer men er zich van bewust was dat het visuele aspect in de politiek toch wel belangrijk was. De uitstraling door bepaalde kleuren of de omgeving waarin men een bepaalde foto neemt, alles heeft zijn belang.
De valkuil momenteel is dat alles er te professioneel uitziet zodat de gewone burger zich hierin niet meer herkent. Zo verlies je de connectie met de kiezer. De grote meerderheid van de politici zijn tegenwoordig heel technisch en kennen goed hun dossiers. Soms gebeurt het wel dat politici de grootste moeite hebben om gericht te communiceren, hetzij in debat, met een toespraak of door een opiniestuk. De grote uitdaging is dan ook strategisch communiceren.
De powertip van Noël Slangen
‘Ga niet voor de gulden middenweg, NIET kiezen is verliezen.’
Nog verdere vragen omtrent politieke marketing?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!
Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!