Nog 11 dagen en de Amerikanen weten wie hun nieuwe president zal worden. De laatste rechte lijn is ingezet. Beide kandidaten gebruiken alle middelen om hun plek in het Witte Huis te verzekeren. De één krijgt al meer hulp dan de andere. Zo kan Clinton rekenen op de actieve steun van huidig president Barack Obama. Oh, wat ga ik die man missen! Dan bedoel ik niet  zijn inhoudelijk werk, maar wel zijn retoriek. Wat een verschil met de huidige twee kandidaten. Zijn laatste speech die ik zag was er opnieuw ‘boenk op’.

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Hoe Obama emoties en storytelling gebruikt om Amerikanen te doen stemmen

Obama brengt het altijd erg natuurlijk over, maar laten wij wel wezen; het is een echte marketingmachine. Hij kent de kneepjes van het vak. Via Facebook-live zag ik een opnieuw een erg sterke speech passeren waarin Obama oproept om te gaan stemmen. Niet op een schoonmoederachtige manier, maar wel zeer strategisch. Zo speelde hij in op één van onze krachtigste emoties: angst.

Angstemoties in politieke communicatie

Obama gebruikte de angst om iets te verliezen. Niemand verliest graag iets. Het is zelfs zo dat mensen sneller iets aankopen als je focust op het verlies in plaats van de winst.

Voorbeeld:

  • Koop deze stofzuiger en verlies zo geen uren tijd meer.
  • Koop deze stofzuiger en win zo uren tijd.

De eerste zin is effectiever dan de tweede.

Obama gebruikte dezelfde techniek. Hij had het op een bepaald moment niet meer over wat ze kunnen winnen door op Clinton te stemmen, maar wel wat ze zullen verliezen als Trump zou winnen.

  • Gezondheidszorg die voor 20 miljoen mensen verdwijnt.
  • Initiatieven om klimaatsverandering tegen te gaan verdwijnen.
  • Initiatieven om school goedkoper te maken verdwijnen.

Dit zijn enkele mooie voorbeelden die voor een gevoel van angst zorgen en mensen ertoe aanzet om toch naar de stembus te gaan.

Storytelling in politieke communicatie

En alsof dat al niet goed genoeg was, paste Obama ook nog een vleugje storytelling toe. Heerlijk hoe hij het allemaal zeer duidelijk maakt door het toe te passen op iets waar iedereen zich in herkent. Zo heeft hij het over basketbal. “Als je je té zelfverzekerd voelt, dan mis je makkelijke worpen.” Een mooie referentie naar de campagne!

Alweer een fantastische speech!

Nog verdere vragen omtrent politieke marketing? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren!

Wil je nog meer informatie omtrent politieke marketing? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!