‘Ja, maar iedereen doet het!’ Klinkt het je bekend in de oren? Dit heet sociale bewijskracht. Mensen laten hun beslissingen vaker beïnvloeden door wat anderen zeggen of doen. Dit geldt ook voor de online wereld. Als goede marketeer kan je hier handig gebruik van maken! Hier zijn enkele tips om gebruik te maken van sociale bewijskracht.

Wil je meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!

Testimonials en reviews

Als jij het zegt is het marketing, als iemand anders het zegt is het sociale bewijskracht. Dit is waarom testimonials zo krachtig zijn. De inhoud lijkt krachtiger omdat iemand anders het zegt. Ook is de stijl beter, het is authentieker.

Testimonials en reviews zijn geweldige content om jouw website te ondersteunen. Gebruik ze hier en daar eens op jouw website en link ze met de producten of diensten die jij verkoopt.

Tip: Vermijd één vaste pagina met alle referenties of testimonials. Eigenlijk is dit niet zo effectief. Waarom? Niemand bezoekt een website om testimonials te lezen. Je websitebezoeker wilt weten wat je aanbiedt. Verspreid daarom de vele testimonials over de verschillende pagina’s.

Influencers

Naast de testimonial heb je de celebrity endorsement. Hoe relevanter en invloedrijker de persoon is hoe krachtiger de sociale bewijskracht is.

Stel dat een bekend persoon een compliment geeft over jouw zaak, product of dienst. Gebruik deze commentaar om het op de homepagina te plaatsen. Als de persoon zeer relevant is voor jouw doelgroep zal deze techniek nog beter werken.

Om deze endorsement nog krachtiger te maken zet je best nog een afbeelding van de persoon naast hun reactie. Onderzoek toont aan dat testimonials die begeleid zijn door een afbeelding voor meer geloofwaardigheid zorgen.

Abonnees

Mensen gaan zich niet zomaar aanmelden voor een nieuwsbrief, je moet hun vertrouwen winnen. Ga hier al mee aan de slag op de popup waar mensen zich moeten inschrijven. Vertel de bezoeker over wat je schrijft en hoeveel keer zij een nieuwsbrief zullen ontvangen. Gebruik daarnaast sociale bewijskracht.

Indien je een groot aantal abonnees hebt maak je daar best gebruik van. Vertel hoeveel mensen zich al hebben aangemeld voor jouw nieuwsbrief. Voorbeeld: “Reeds 5000 personen hebben zich aangemeld!”

Indien je nog niet veel abonnees hebt, maak dan gebruik van een quote van een persoon die veel waarde heeft gehaald uit jouw blog en/of nieuwsbrief. Soms kan je er terugvinden in de comments op jouw blog, mail of social media.

Social sharing buttons

Deze zijn zeer gemakkelijk toe te voegen en tonen aan hoeveel tweets, likes en shares jouw posts hebben. Iedere keer zoiets geliked, gedeeld of getweet wordt toont dit aan dat ze vertrouwen hebben in jouw stukje content.

Gebruik dit wel niet als er geen of weinig social shares zijn. Want sociale bewijskracht werkt ook langs de andere kant zeer krachtig. Als er geen of weinig interactie is rond kan je dit best links liggen. Wil jij hier toch mee naar buiten komen dan zullen anderen dit als weinig interessante content interpreteren.

Social media widgets: Twitter Box en Facebook Fan Box

Twitter en Facebook widgets kunnen drie aparte zaken bevatten:

  1. Aantal volgers die jij hebt
  2. Profielfoto’s of specifieke, relevante volgers
  3. Recente posts en tweets

De eerste twee zijn voorbeelden van sociale bewijskracht. Als de widget een profielfoto toont van iemand die jij kent zal het veel overtuigender overkomen.

Nog verdere vragen omtrent psychologische technieken? 
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacteren! 

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent psychologische technieken? 
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!