Om het coronavirus tegen te gaan, startte de overheid hun campagne #ikredlevens. De campagne moet mensen goede gewoontes aanleren. Het is niet alleen een belangrijke campagne, het is ook op psychologisch vlak goed aangepakt. Zo worden er verschillende nudgingtechnieken gebruikt. In deze blog geven we je meer uitleg over wat nudging is en hoe de Vlaamse overheid dit toepaste in hun campagne.
Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!
De drie checks die ons nudgen
Dit zijn de drie checks die de Vlaamse overheid ons graag ziet uitvoeren:
- Blijf thuis en was regelmatig je handen;
- Hou met ouderen alleen digitaal of telefonisch
contact; - Hou 1,5 meter afstand als je echt buiten moet
zijn.
De drie checks die de Vlaamse overheid gebruikt zijn makkelijk en snel te lezen. Op een leuke manier stellen ze de checks voor op een poster die ze voor de campagne creëerden. De tekens die ze erbij plaatsen op de poster maken de checks ook duidelijk.
Kleurenpsychologie om onze aandacht te trekken
De poster voor de campagne bevat een felgele kleur. Dat hebben ze gedaan zodat de poster zou opvallen en zodat we onze ogen direct laten vallen op de poster met de felle kleur. Deze campagne is zeer belangrijk. Door de felle kleur krijgt de poster meer en sneller aandacht. Dit zorgt er dan ook voor dat de boodschap beter binnenkomt en we ons gedrag sneller zullen aanpassen.
Nudging en sociale media
De campagne bestaat uit de hashtag #ikredlevens. De hashtag stimuleert ons de campagne zoveel mogelijk op sociale media te delen. Doordat we de campagne delen, zullen steeds meer mensen het zien. De boodschap zal zich hierdoor meer verspreiden en dat is uiteraard goed. Je ziet er zelf ook sneller het belang van in en voert de drie checks dan ook vaker uit.
Bekende Vlamingen en online influencers
Voor de campagne zetten ze bekende Vlamingen en influencers in. De gezichten van de campagne zijn Elodie Ouedraogo, Dieter Coppens en An Lemmens. Het zijn drie gezichten van verschillende zenders. Dat is goed gezien.
Zo raakt de boodschap verspreid over verschillende kanalen. Hoe meer kanalen, hoe beter uiteraard. De bedoeling van de campagne is net om zoveel mogelijk, liefst alle mensen, te bereiken zodat ze de checks uitvoeren.
Ook de keuze voor influencers is goed aangepakt. Mensen volgen influencers op sociale media doordat zij interessante content voor die mensen delen. Als influencers dan plots deze campagne delen, bereikt de boodschap veel van hun volgers. De volgers van de influencers zijn ook jonger. Door influencers in te zetten, bereiken ze dus een extra doelgroep.
Omdat de bekende Vlamingen en influencers het goede voorbeeld tonen, zullen wij dit ook sneller doen. Want als een groep iets doet, doen we meestal mee. In de gedragspsychologie noemen we dit ‘sociaal bewijs’. Online is de campagne dus ook zeer sterk.
Een eenvoudige website om social proof te gebruiken
De website ikredleven.be is heel eenvoudig opgemaakt. Het is gewoon een onepager met één call-to-action. Er is maar één actie vereist: jouw foto opladen om er de check-check-checkfilter op te plaatsen. Indien je je foto oplaadt, wordt dit automatisch voor je gedaan. Dan heb je een foto die je overal kan plaatsen. Zo kunnen mensen zonder veel technische kennis ook mee de actie verspreiden. Dat de website zo basic en eenvoudig is, werd bewust gedaan. In de gedragspsychologie wordt dit ‘processing fluency’ genoemd. Hoe makkelijker iets is, hoe sneller we actie zullen ondernemen.
Mensen voegen vervolgens deze foto toe aan hun profielfoto en delen die ook via sociale media. Opnieuw zien al hun vrienden op sociale media de boodschap en zo verspreidt de boodschap zich nog meer. Als mensen de boodschap van vrienden krijgen, dan zijn ze ook sneller geneigd om die boodschap te bekijken.
Nudging is alomtegenwoordig
In deze campagne maakt men gebruik van nudging. Het gedrag van de mensen wordt onbewust beïnvloed door de bovenstaande zaken die we reeds vermeldden.
Deze principes van nudging stimuleren het gedrag van de mensen om hen deze drie checks telkens uit te voeren. Bij Exposure vinden wij alvast dat de campagne goed is opgebouwd.
Wil je zelf meer uitleg over nudging? Of wil je zelf ook aan de slag, eventueel in de vorm van een workshop nudging?
Aarzel niet om ons te contacteren!
Nog verdere vragen omtrent nudging?
Aarzel dan niet om ons via onderstaande knop te contacten!
Wil je nog meer informatie omtrent nudging?
Klik dan op onderstaande knop voor een gratis e-book boordevol interessante inzichten!